Kies op maat

Inloggen Menu

E-minor Klinische psychologie

De e-minor Klinische psychologie is met name bedoeld voor hbo-studenten (toegepaste) psychologie die hun minor willen invullen met academische cursussen. Studenten van andere opleidingen kunnen ook deelnemen: Creatieve therapie, Culturele en maatschappelijke vorming, Maatschappelijk werk en dienstverlening, Medische hulpverlening, Pedagogiek, Personeel en arbeid, Personeel en organisatie, Personeelsmanagement, Sociaal pedagogische hulpverlening, Social work (met major CMV, MWD of SPH), Toegepaste gerontologie, verloskunde, Verpleegkunde.

De klinische psychologie richt zich op het ontstaan van ‘abnormaal’ gedrag. Dit gedrag kan door het individu of de omgeving als problematisch worden ervaren. Welke psychiatrische stoornissen zijn er en wat is de rol van diagnostiek, behandeling en onderzoek?

Met jouw hbo-opleiding kun je na het volgen van deze e-minor doorstromen naar de verkorte bacheloropleiding psychologie van de Open Universiteit die toelating geeft tot de mastervariant klinische psychologie. Je kunt ook doorstromen naar de premasters Gezondheidspsychologie of Levenslooppsychologie.

Een afgeronde verkorte bacheloropleiding leidt, in tegenstelling tot een premaster, tot een wo-bachelorgetuigschrift. 

Voordeel is dat je na het behalen van je hbo-diploma versneld de verkorte bacheloropleiding psychologie kunt afronden. Aansluitend kun je doorstromen naar de mastervariant Klinische psychologie. uiteraard kun je ook aan de e-minor meedoen indien je niet verder wil studeren aan de Open Universiteit.

Cursussen in deze e-minor:
PB0502 Inleiding in de gezondheidspsychologie
PB2102 Ouderenpsychologie
PB0602 Biologische grondslagen: cognitie
PB0202 Onderzoekspracticum inleiding data-analyse
PB2002 Klinische psychologie 2: diagnostiek en therapie
PB1202 Biologische grondslagen: neuropsychologie en psychofarmacologie

Het is de bedoeling om de e-minor binnen 6 tot 8 maanden af te ronden. Daartoe is het noodzakelijk om een snel studietempo te hanteren. Je start de e-minor uiterlijk in september 2019. Je studeert in kwartielen en je hebt een persoonlijke studieadviseur. Jaarrooster

Let op: de studiebelasting is 32 tot 36 uur per week.

Voor de e-minor hoef je niets te betalen indien je collegegeld hebt betaald bij de hogeschool. De hogeschool en de Open Universiteit verrekenen onderling de kosten.

Er zijn ook e-minoren voor:

Gezondheidspsychologie

Levenslooppsychologie

Basiscursussen psychologie

Leerdoelen

Algemene leerdoelen:

  • Kennismaken met studeren in afstandsonderwijs
  • Kennismaken met academische vakken en academische grondhouding in de psychologie
  • Kennismaken met onderzoekstechnieken die in de psychologie gebruikt worden.

Specifieke leerdoelen tref je aan bij de beschrijvingen van de cursussen.

Aanvullende informatie

De cursussen van de e-minor volg je gewoon thuis (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

In deze e-minor zit de cursus Onderzoekspracticum Inleiding data-analyse met facultatieve (niet verplichte) face-to-face of online bijeenkomsten. Wij raden dringend aan om de bijeenkomsten te volgen.

Indien het collegegeld bij de hogeschool is betaald dan worden de kosten van de minor betaald door de instelling waar het collegegeld is betaald.

Ingangseisen

Je moet een 7 gemiddeld staan voor de vakken in jouw HBO-opleiding. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

De studiebelasting bedraagt 32-36 uur per week.

Je wordt aangemeld voor maximaal 3 cursussen. Indien je 2 van de 3 cursussen hebt afgerond word je aangemeld voor de resterende cursussen uit de minor. Let op: je moet de Open Universiteit zelf benaderen voor de resterende aanmeldingen.

Toetsing

Kijk voor de toetsing bij de afzonderlijke cursusbeschrijvingen.

Literatuur

Elke cursus heeft literatuur die na de inschrijving geleverd wordt. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

Start september 2019:

Kwartiel 1: 1 september 2019 - 8 november 2019
PB0502 Inleiding in de gezondheidspsychologie
PB2102 Ouderenpsychologie
PB0602 Biologische grondslagen: cognitie

Kwartiel 2: 18 november 2019 - 31 januari 2020
PB0202 Onderzoekspracticum inleiding data-analyse
PB2002 Klinische psychologie 2: diagnostiek en therapie
PB1202 Biologische grondslagen: neuropsychologie en psychofarmacologie