Kies op maat

Inloggen Menu

E-minor De basis van de psychologie 1

Geïnteresseerd in het gedrag van mensen? Hoe nemen mensen beslissingen? Hoe gedragen mensen zich zoals ze doen in bepaalde situaties en onder bepaalde omstandigheden? Leer in deze e-minor de basisprincipes van de psychologie kennen, hoe psychische problemen ontstaan, hoe mensen elkaar beïnvloeden en hoe we om kunnen gaan met stress.

De e-minor 'De basis van de psychologie 1' is bedoeld voor studenten die hun minor willen invullen met basale psychologiecursussen. Wil je na je opleiding doorstuderen in de psychologie, dan is deze minor een goede voorbereiding op een universitaire studie. Maar ook studenten die niet willen doorstuderen kunnen aan deze minor deelnemen. Omdat het onderwijs volledig via e-learning te volgen is heb je geen reistijd of verplichte colleges. Tentamens leg je af in een van de studiecentra van de Open Universiteit in Nederland.

Volg je een technische, economische, financiële, onderwijs- of communicatierichting en ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen en onderzoek, dan is deze e-minor een prima aanvulling op jouw studie. Volg je een verwante opleiding in de psychologie, dan is deze e-minor mogelijk maar zijn de andere e-minoren van de Open Universiteit inhoudelijk beter afgestemd op een vervolgstudie in de psychologie.

PB0014 Inleiding in de psychologie (deel 1)
PB0502 Inleiding in de gezondheidspsychologie
PB0002 Sociale psychologie
PB0014 vervolg Inleiding in de psychologie (deel 2)
PB0202 Onderzoekspracticum inleiding data-analyse
PB0102 Ontwikkelingspsychologie

Het is de bedoeling om de minor binnen 5 maanden af te ronden. Daartoe is het noodzakelijk om een snel studietempo te hanteren. Je schrijft uiterlijk in op 15 augustus 2020. Je studeert in kwartielen en je hebt een persoonlijke studieadviseur.

Let op: de studiebelasting is 32 tot 36 uur per week.

Er zijn ook andere e-minoren bij de Open Universiteit:

De basis van de psychologie 2

Gezondheidspsychologie

Levenslooppsychologie

Klinische psychologie

Leerdoelen

Algemene leerdoelen:

  • Kennismaken met studeren in afstandsonderwijs
  • Kennismaken met academische vakken en een academische grondhouding in de psychologie
  • Kennismaken met onderzoekstechnieken die in de psychologie gebruikt worden.

Specifieke leerdoelen tref je aan bij de beschrijvingen van de cursussen.

Aanvullende informatie

De cursussen van de e-minor volg je thuis (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

In deze e-minor zit ook de cursus Onderzoekspracticum inleiding data-analyse met facultatieve (niet verplichte) fysieke of online bijeenkomsten. Aanmelden doe je na inschrijving via de online leeromgeving van de cursus.

Voor de e-minor hoef je niets te betalen indien je collegegeld hebt betaald bij de hogeschool. De hogeschool en de Open Universiteit verrekenen onderling de kosten.

Het is niet mogelijk om de e-minor te starten op een later moment dan 1 september 2020. Aanmelden voor de e-minor is mogelijk tot 20 augustus 2020.

Ingangseisen

Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw hbo-opleiding. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

Toetsing

Kijk voor de toetsing bij de afzonderlijke cursusbeschrijvingen.

Tentamens leg je af in een door jou gekozen studiecentrum.

De cursussen in de e-minor hebben een inschrijfduur van 12 maanden. Haal je een cursus niet binnen 5 maanden, dan kun je binnen de resterende inschrijfduur nog steeds herkansen. Elk vak heeft maximaal 3 tentamenkansen binnen de inschrijfduur. 

Literatuur

Elke cursus heeft literatuur die na inschrijving voor de cursus op jouw thuisadres geleverd wordt. Literatuur hoeft niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

Het is niet noodzakelijk om tot en met 29 januari 2021 te studeren. Je kunt na inschrijving voor een cursus ook eerder tentamen doen.

Kwartiel 1: 1 september 2020 - 6 november 2020
PB0014 Inleiding in de psychologie (deel 1)
PB0012 Sociale psychologie
PB0502 Inleiding in de gezondheidspsychologie

Kwartiel 2: 16 november 2020 - 29 januari 2021
PB0014 vervolg Inleiding in de psychologie (deel 2) (dit vak kan ook eerder afgerond worden)
PB0202 Onderzoekspracticum inleiding data-analyse
PB0112 Ontwikkelingspsychologie

Je wordt bij de start van de minor aangemeld voor de  cursussen uit kwartiel 1. Indien je 2 van de 3 cursussen uit kwartiel 1 hebt afgerond kun je aanmelden voor de resterende cursussen uit de minor. Let op: je moet de Open Universiteit zelf benaderen voor de vervolgaanmeldingen in kwartiel 2.