Kies op maat

Inloggen Menu

Onderzoekspracticum inleiding onderzoek (e-minor Psychologie)

Het Onderzoekspracticum inleiding onderzoek geeft een algemene inleiding in methodologie en statistiek. Er wordt geen basiskennis verondersteld, dus je leert ook over basale concepten zoals variabelen, meetniveaus en causale en correlationele verbanden. Verder leer je hoe je analyses kunt uitvoeren aan de hand van vier studies. De datasets van die studies worden stapje voor stapje geanalyseerd.

De cursus start met een algemene inleiding met ook aandacht voor de rol van ethiek in onderzoek. Daarna maak je kennis met de theoretische achtergrond bij het verzamelen van data. Vervolgens leer je over univariate analyse: analyse om datareeksen te beschrijven. Je oefent met de geleerde concepten op basis van verschillende datasets. Hierna komt bivariate analyse aan bod: analyse om te kijken of variabelen samenhangen. Hierbij worden verschillende soorten designs, de soorten onderzoeksvragen die daarmee kunnen worden beantwoord, en structurele modellen besproken.

Voor het tentamen analyseer je thuis aan de hand van een serie opdrachten de dataset van een nieuw onderzoek. Je  kunt hier dus de tijd voor nemen en samenwerken met medestudenten als daar behoefte aan is. De uitkomsten van die analyses neem je mee naar het tentamen. Als de opdrachten op de juiste wijze zijn uitgevoerd, kunnen de antwoorden op een groot aantal tentamenvragen worden gevonden in die uitdraai. De overige tentamenvragen gaan over algemene statistische kennis en achtergronden.

In tegenstelling tot veel traditionele inleidende cursussen in de methodologie en statistiek ligt de nadruk hier niet op formules of ‘recepten’ voor analyses. In plaats daarvan worden deze ingezet als middelen om te leren over de conceptuele achtergrond van analyses. De nadruk ligt op betrouwbaarheidsintervallen en steekproevenverdelingen; nulhypothesetoetsing komt secundair aan bod.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kun je:
- kiezen welk van de bekende methoden bij een onderzoeksvraag hoort, gegeven de gebruikte operationalisaties en hun meetniveaus;
- bepalen welke conclusies getrokken mogen worden op basis van een inschatting van de power en het design van de studie;
- variabelen beschrijven en beoordelen aan de hand van univariate analyses met een statistisch programma zoals R of SPSS;
- bivariate analyses uitvoeren om het verband tussen twee variabelen te onderzoeken met een statistisch programma zoals R of SPSS;
- de resultaten van die analyses interpreteren.

Ingangseisen

Dit vak is niet als losse cursus via Kies op Maat te volgen. Je kunt dit vak alleen volgen indien je een e-minor van de Open Universiteit volgt waarin deze cursus is opgenomen.

Literatuur

Bij deze cursus wordt geen apart boek geleverd. Alle literatuur zit in digitale bronnen, waaronder een e-book.

Rooster

Afhankelijk van de gekozen e-minor start je deze cursus in kwartiel 2 of 4.

Het is niet mogelijk om aan de cursus deel te nemen als het cohort al gestart is.

Bij deze cursus horen een aantal niet-verplichte bijeenkomsten. Deze zijn op een studiecentrum of online te volgen.

Toetsing

Digitaal individueel tentamen (mc)

Je maakt het tentamen op een door jou gekozen moment op een computer tijdens een van de tentamensessies in het studiecentrum of thuis op je eigen computer.

Aanmelden kan tot 14 dagen voor de gewenste tentamensessie.

Bij dit onderzoekspracticum hoort een bijzondere verplichting (opdracht): je dient een virtueel onderzoek af te ronden. De totale studiebelasting van deze bijzondere verplichting bedraagt 3 uur. Deelnemen aan de bijzondere verplichting doe je via internet.

Je kunt zowel voor als na het tentamen van de cursus de bijzondere verplichting vervullen. Je krijgt het certificaat echter pas als je zowel het tentamen hebt gehaald als aan de bijzondere verplichting hebt voldaan.

Aanvullende informatie

Deze cursus maakt deel uit van een van de e-minoren van de Open Universiteit en is niet afzonderlijk te volgen.