Kies op maat

Inloggen Menu

Verwarde personen (locatie Deventer)

Werken aan een inclusieve samenleving: goede zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag

In deze verdiepende minor vergroot je je competenties met betrekking tot mensen die (soms) verward kunnen zijn en die iedereen kan tegenkomen in de samenleving. Je gaat gedrag leren herkennen en leert welke begeleiding jij kan bieden, waarbij de nadruk ligt op ondersteunen van zelfmanagement en persoonlijk herstel. Proactieve samenwerking met cliënten, naastbetrokkenen en professionals staat centraal. De inzet van technologische toepassingen bij begeleiding wordt onderzocht, eventueel ontwikkeld en toegepast.

In deze verdiepende minor vergroot je je competenties als het gaat om mensen die (soms) verward kunnen zijn en die iedereen tegenkomt in de samenleving. De term ‘verwarde persoon’ wordt vaak genoemd in de media maar zegt eigenlijk niets. Want over wie gaat het eigenlijk? Je leert in deze minor gedrag herkennen (wat is verwardheid en wat is het niet?). Je ontwikkelt een visie op de maatschappelijke ophef die er is rond mensen met verward gedrag. Je leert ‘gewoon contact maken’ en welke begeleiding jij kan bieden, met de nadruk op ondersteunen van persoonlijk herstel. Samenwerking met de persoon zelf, naastbetrokkenen en professionals staat centraal. Je onderzoekt de inzet van technologische toepassingen om samenwerking en organisatie van zorg te versterken en je doet onderzoek naar factoren die van invloed zijn op samenwerking en organisatie van zorg rond mensen met verward gedrag.

Ingangseisen

Deze minor is geschikt voor studenten van de voltijd bachelor opleidingen:

  • Verpleegkunde
  • Gezondheid en Technologie
  • Social Work
  • Toegepaste Psychologie
  • Klinische Psychologie
  • Arbeids- en Organisatiepsychologie
  • Integrale Veiligheidskunde
  • Sociaal Juridische Dienstverlening

Deze minor is verdiepend op het majorgedeelte van de opleiding waarin alle kern- en hbo-competenties worden ontwikkeld.

Voor deeltijd studenten geldt dat ze een relevante werkplek moeten hebben, te beoordelen door Saxion Parttime School.

Als je graag leert in kleine groepen met studenten van verschillende opleidingen, je wilt weten hoe je de koppeling kunt maken tussen theorie en praktijk door middel van de vele gastlessen van mensen uit de praktijk en ervaringsdeskundigen, je het interessant vindt om de verdieping te maken op het omgaan met mensen met verward gedrag, dan moet je kiezen voor deze minor!

Literatuur

"De koppeling tussen theorie en het oefenen vond ik erg leerzaam."

"Goed georganiseerde minor en sluit heel goed aan bij Social Work. Ontzettend veel nieuwe dingen geleerd en goede begeleiding gehad van de docenten!"

"Ik vond het zeker leerzaam om op een andere manier te leren kijken naar verwarde personen. Van tevoren hoopte ik dat we meer gingen leren over het ziektebeeld rondom verwarde personen. Dit was helaas niet zo. Toch vond ik het leerzaam omdat ik denk dat ik deze informatie goed kan gebruiken in het werkveld. Vooral door alle eigen ervaringen die gedeeld werden heb ik een beter beeld gekregen."

"Een opheldering van alle informatie die ik de afgelopen jaren heb gehad binnen de opleiding. Meer inzichten gekregen hoe mensen met verward gedrag te benaderen, behandelen en te bekijken."

"Het was een leerzame minor. Nieuwe inzichten over de behandeling van verwarde personen. Interessante onderwerpen, toetsen op niveau. Veel verschillende invalshoeken van VP besproken, ook veel diversiteit in de lessen."

"Zeer actueel onderwerp, waarvan ik veel heb geleerd. Op enkele punten (met name onderzoek) zat veel herhaling."

"Voornamelijk de gastcolleges vond ik erg waardevol!"

"Veel diepgang op onderwerpen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Zo weet ik nu hoe ik een signaleringsplan en leefstijlplan kan maken en weet ik met hoeveel organisaties je soms moet samenwerken rondom een casus."

"De minor gaat in op actuele onderwerpen. Dit vind ik heel belangrijk. Ik heb ontzettend veel geleerd wat ik in de opleiding nog niet eerder heb gehad, het is echt een toevoeging aan mijn ontwikkeling geweest."

"Erg interessant door de vele gastlessen van ervaringsdeskundige, op deze manier een inkijk gekregen van de 'andere' kant."

Rooster

Opzet van de minor

We bieden je een combinatie van kennis (deels met behulp van e-learning), trainingen en ervaringen, zowel op school als in de praktijk. Veel zelfwerkzaamheid is vereist.

Je krijgt drie dagen per week les, van docenten met veel ervaring met mensen met verward gedrag, van ervaringsdeskundige gastdocenten en van professionals die nu nog in de praktijk werken. Deze minor heeft geen stages. Het is een voltijd minor, dus je bent 5 dagen per week bezig met je studie. Een deel van de opdrachten voer je buitenschools uit. Er worden trainingen gegeven en er is ruimte voor zelfstudie. Je studeert veel zelf, individueel of in groepjes. Het onderzoek voer je, samen met een medestudent, uit in de praktijk.

De minor bestaat uit vijf modules:

  • Analyseren van de complexiteit van verwardheid (5 EC)
  • Werken aan herstel bij verwardheid (5 EC)
  • Lichamelijke gezondheid en leefstijl bij mensen met verward gedrag (5 EC)
  • Onderzoek naar organisatie van zorg en ondersteuning rond mensen met verward gedrag (10 EC)
  • Communiceren met mensen met verward gedrag (5 EC)

De minor wordt aangeboden in een voltijd en een deeltijd versie (via Saxion Parttime School). De voltijd en de deeltijd minor zijn beiden opgedeeld in vier modules a 5 EC en 1 module van 10 EC.

  • Voltijd: Het onderwijs vindt drie dagen in de week plaats, op de dagen maandag t/m vrijdag.
  • Deeltijd: studenten voeren de opdrachten uit op hun (relevante) werkplek.

Toetsing

Je sluit elke module af met een toets. Deze kan bestaan uit een verslag/portfolio (voltijd en deeltijd), een videofragment en reflectieverslag (deeltijd), een presentatie of assessment (voltijd).

Aanvullende informatie

Aanmelding niet Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Dieuwke de Velde (d.develde@saxion.nl) en vraag of er nog plek is.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.