Kies op maat

Inloggen Menu

Fit4Life

Actief aan de slag met gezondheid en gedrag!

Binnen deze minor werk je aan diverse onderdelen van het beroep als leefstijlcoach en ontwikkel je je tot adviseur op het gebied van leefstijl en leefomgeving. Dit doe je vanuit een brede benadering van gezondheid (positieve gezondheid) waardoor er meer thema’s aan bod komen dan alleen voeding en beweging. Je leert ook door onderdelen van leefstijlcoaching zelf te ervaren. Je wordt opgeleid als een professional die buiten de kaders van de eigen opleiding leert kijken naar vraagstukken op het gebied van gezondheid, welzijn en preventie. Je werkt daarbij (inter)professioneel samen.

Wat houdt deze minor in?

Wij zien leefstijl in een breed perspectief. Binnen deze minor staan daarom de volgende drie thema’s centraal:

  • Coach de cliënt
  • Bevorder de gezondheid in de wijk
  • Ontwikkel jezelf

Aspecten die aan bod komen binnen deze minor zijn:

  • het concept van positieve gezondheid (brede benadering van gezondheid, meer dan alleen voeding en beweging);
  • leefstijl en leefomgeving;
  • coaching en gedragsverandering;
  • het gebruik van technologische ondersteuning (e-Health, sensoren en apps);
  • je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling;
  • innovatie in de praktijk (wijklokaal) met aandacht voor leefstijl en leefomgeving met onderwerpen als gezondheidsbeleid en integrale samenwerking.

We hebben oog voor interculturele aspecten, verslavingszorg, schuldenlasten en vereenzaming.

Onderwijs vindt plaats in:

  • groepsbijeenkomsten/workshops met een expert voor ondersteunende theorie-/praktijklessen (kerntaak 1);
  • het wijklokaal met een wijkdocent en opdrachtgever, gericht op het maatschappelijke vraagstuk (kerntaak 2);
  • zelfervaringslessen en coachgroepen met een coach voor de ontwikkeling van jezelf (kerntaak 3).

Ingangseisen

Doelgroep

Ben jij in het bezit van je propedeuse en op zoek naar een minor:

  • waarin je op een praktische en actieve manier meer leert over preventie van gezondheidsrisico’s op het gebied van een gezonde leefstijl en leefomgeving in brede zin?
  • waarin het coachen en stimuleren van gedragsverandering een belangrijke rol inneemt, waarbij je ook oog hebt voor interculturele aspecten?
  • waarin je zelf ervaart hoe het is om een gezonde leefstijl na te streven?
  • waarin je als leefstijlcoach leert een cliënt te coachen?
  • waarin je samen met andere beweeg-, zorg- en welzijnsprofessionals in de wijk aan de slag gaat om een interventie te ontwikkelen voor een maatschappelijk vraagstuk, gericht op een groep inwoners/cliënten, op het gebied van leefstijl en leefomgeving?
  • waarin ook ruimte is voor jouw persoonlijke keuzes?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor:

  • “De minor heeft geleid tot veel persoonlijke- en professionele ontwikkeling: van iemand die (bijna) niks weet over leefstijl tot iemand die ervaring heeft opgedaan als beginnend leefstijlcoach bij mijn eigen coachee”.

  • “Het mooie eraan vind ik dat dat ik zelf de kern en kracht van mijn eigen beroep veel duidelijker heb gekregen, doordat we samen moesten werken met studenten van andere opleidingen. Je weet nu de ander ook beter te vinden en weet beter wat zijn of haar expertise is”.

Rooster

Opzet van de minor

Binnen deze minor werk je aan drie kerntaken:

  1. Leefstijl coaching van een cliënt. Je voert een coachingstraject uit. Je stimuleert de cliënt om zijn gedrag aan te passen en het aangepaste gedrag te blijven volhouden. Je leert te werken met verslaglegging en dossiervorming rondom deze cliënt.
  2. De ontwikkeling van een gezondheidsbevorderende interventie, gericht op gedragsverandering van een groep inwoners/cliënten in een bepaalde wijk. Je gaat met een groep medestudenten de wijk in en werkt interdisciplinair samen met andere professionals uit de wijk (huisartsen, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten, sociaal werkers, beweegmakelaars, buurtsportcoaches, sporttrainers, etc.) en eventueel met de gemeente, scholen en bedrijven. Aan het eind presenteer je dit met je groep op een symposium.
  3. Jouw eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. We richten ons op jouw eigen ervaring met diverse leefstijlaspecten, waarin je jezelf coacht vanuit de principes van positieve gezondheid, met ondersteuning vanuit je coachgroep. Je gaat zelf actief aan de slag, je leert en ervaart door het zelf te doen. Je ervaart bijvoorbeeld wat het effect van bootcamp, yoga, meditatie, koude training en ademhaling etc. met je eigen lichaam doen. Hier is ook ruimte voor eigen keuzes in je leerproces.

Tijdens de minor bouw je een eigen digitaal portfolio op, waarin je diverse activiteiten waar je aan hebt deelgenomen en wat je uitgevoerd hebt opneemt.

Toetsing

In de minor word je op drie momenten getoetst, ondersteund door wekelijkse coaching en formatieve toetsen (toetsen die geen cijfer opleveren, maar je een beeld geven van je voortgang tot nu toe). Gedurende de minor bouw je aan je eigen digitaal portfolio, waarin je diverse activiteiten waar je aan hebt deelgenomen en wat je uitgevoerd hebt opneemt.

Dit vormt de basis voor toetsing, aangevuld met:

  1. een reflectie op de eigen persoonlijke ontwikkeling, in de vorm van een gesprek in groepsverband met peer-feedback van je groepsgenoten (10 EC);
  2. een reflectie op een individueel coachingstraject, in de vorm van een presentatie (video/vlog/etc.) en een afsluitend gesprek in groepsverband met peer-feedback van je groepsgenoten (10 EC);
  3. een symposium waarin je als groep een presentatie geeft over de uitgevoerde opdracht in de wijk met bijbehorend advies / handleiding over de borging van de interventie (10EC).

Aanvullende informatie

Aanmelding niet Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Digna van de Bovenkamp (d.vandebovenkamp@saxion.nl) en vraag of er nog plek is.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. 
    Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.