Kies op maat

Inloggen Menu

Psychodiagnostiek

Leer onderzoek doen naar menselijk gedrag.

In het kort 

Wanneer je onderzoek doet naar de psyche van iemand, kun je hem of haar helpen bij het maken van gefundeerde keuzes. Ook helpt dit inzicht bij het maken van een behandelplan of advies. In deze minor leer je wat psychodiagnostisch onderzoek inhoudt, hoe je het kunt inzetten in de praktijk en op welke manier je om kunt gaan met gegevens die uit deze onderzoeken komen. Naast de theorie leer je hoe je onderzoek doet naar intelligentie, neuropsychologie en persoonlijkheid.

Leerdoelen

Wat leer je?

Wanneer je de minor succesvol doorloopt, beschik je over de volgende kennis en vaardigheden:

 • Kennis over psychologie, pathologie en gedrag.
 • Theoretische kennis over klinische (neuro)psychologie en loopbaanonderzoek.
 • Het kunnen doorlopen van de diagnostische cyclus, met vraagstellingen over cognitieve capaciteiten, loopbaan, persoonlijkheid en neuropsychologie.

Na afronding van de minor heb je meer inzicht in het menselijk gedrag en persoonlijkheidskenmerken en beschik je over kennis van psychologie en pathologie. Je weet hoe je een diagnostisch onderzoek kunt opstellen en uitvoeren naar deze factoren. Daarnaast verwerf je inzicht in psychologisch rapportages en leer hoe je deze rapportages kunt gebruiken in de praktijk.

Na de minor kom je in aanmerking voor het afnemen van een psychologisch instrument behorend bij kwalificatie niveau A.

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student?

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint: 088 – 019 3000.

Ingangseisen

Doelgroep 

Je kunt deze minor alleen volgen als je je propedeuse hebt behaald van een HBO-opleiding binnen het domein Zorg en Welzijn. Selectie vindt plaats aan de hand van voorgeschiedenis beschreven in een motivatiebrief.

Studenten Toegepaste Psychologie van Saxion zijn uitgesloten van deelname aan deze minor.

Toetsing

Toetsing

Door middel van assessments, werkstukken en (open boek) tentamens, zullen je kennis en vaardigheden worden getoetst.

Literatuur

Relevante literatuur

De literatuurlijst is bij aanvang van de minor te vinden in Blackboard en staat in de welkomsbrief. Houd daarnaast rekening met kosten voor het gebruik van testmateriaal van psychologische testen (maximaal 55 euro).

Rooster

Opzet

Je bent tijdens de duur van de minor minimaal drie dagen aanwezig op school. Naast een theoretische basis, doe je ook veel praktijkervaringen op. We verwachten daarin een actieve houding en bijdrage van jou als student. Je volgt onderwijs en doet ervaringen op met de volgende vakgebieden:

 • Inleiding in de psychologie
 • Psychodiagnostiek: intelligentie, loopbaanonderzoek en neuropsychologisch (theorie en praktijk)
 • Klinische psychopathologie
 • Klinische neuropsychologie
 • Uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek

Je werkt aan fictieve en gerichte vraagstellingen uit de praktijk, waarbij je veelal in duo’s werkt. Dit kunnen casussen zijn, maar je gaat ook aan de slag met een ‘echte’ cliënt. Je draagt daarbij zelf actief een cliënt aan. Tijdens de praktijklessen staat het praktisch handelen centraal.