Kies op maat

Login Menu

Arbeids- en Organisatiepsychologie

Verbeter jij de kwaliteit van arbeid? 

In het kort

Wil jij na je studie Toegepaste Psychologie het verschil gaan maken voor werkgevers en werknemers? Wil jij eraan bijdragen dat mensen op de juiste plek belanden en zich goed voelen in hun huidige werkomgeving? Dan is deze minor jou op het lijf geschreven. 

Je ontwikkelt je tot een professional op het gebied van trainen, personeelsselectie, reïntegratie en arbeid & gezondheid.

 

 

Leerdoelen

Wat leer je? 

De minor Arbeids- en organisatiepsychologie richt zich op de thema’s Arbeid & Gezondheid, waarbij je trainersvaardigheden inzet om werkgevers en werknemers goed te begeleiden. Wat houdt het trainerschap eigenlijk in? En welke tools heb jij nodig om mensen in de juiste richting te bewegen? 

Tijdens deze minor leer je onder andere een assessmentcenter-methode in te richten en de uitvoering daarvan te begeleiden. Zo kun je het juiste personeel selecteren en beoordelen voor bestaande functies. En als werknemers psychische klachten hebben, dan ben jij in staat om ze goed te begeleiden. Dat kan betekenen dat je samen op zoek gaat naar passend ander werk binnen of buiten de organisatie, maar het kan ook zijn dat je een oplossing zoekt hoe ze terug kunnen naar hun eigen functie. En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, ga je tijdens deze minor op onderzoek uit hoe je de kans op (psychische) gezondheidsproblemen binnen een organisatie kunt verkleinen.

Trainings- of selectieprocedure
Als afgestudeerd hbo’er krijg je tijdens je carrière meerdere keren te maken met het ontwikkelen of uitvoeren van een trainings- of selectieprocedure voor personeel. Dat vraagt om inzicht in de organisatie waar je werkt, maar ook in de psyche van verschillende soorten werknemers. Tijdens een training of selectieprocedure verwacht je omgeving van jou dat je gefundeerde keuzes kunt maken en sterk in je schoenen staat.

Vaardigheden
Tijdens deze minor leer je deze vaardigheden te ontwikkelen, zodat je na je opleiding in staat bent om de volgende vraagstukken op te pakken:

 • Je staat stevig in je schoenen voor een groep.
 • Je laat een selectie- en beoordelingsprocedure op een betrouwbare manier verlopen, zodat de kans op juiste beslissingen groter wordt.
 • Je neemt deel in een projectgroep om de kwaliteit van de arbeid te optimaliseren, bijvoorbeeld om de werkdruk van bepaalde afdelingen omlaag te brengen.
 • Je bent een volwaardige gesprekspartner over onderwerpen als arbeid en gezondheid binnen een organisatie.

Aanvullende informatie

Opzet

Je neemt deel aan de modules:

 • Werving en selectie 1 en 2;
 • Trainersvaardigheden 1 en 2;
 • Reïntegratie;
 • Mediation;
 • Theoriemodules kennis en inzicht: assessment, arbeid & gezondheid en organisatiepsychologie;
 • Toegepast onderzoek arbeid.

De basis bestaat uit verschillende technieken en vaardigheden die zijn bewezen door sociaalwetenschappelijk onderzoek. Zo werk je aan gesprekstechnieken die effectief zijn bij personeelsselectie (gedragsgericht interviewen) en bij werknemers met werkgerelateerde psychische klachten (Rationeel Emotieve Training en Cognitieve Gedragstherapie). Ook maak je kennis met de inzet en effecten van mediation.

Technieken & vaardigheden
Je werkt aan de volgende technieken & vaardigheden:

 • observatietechnieken: assessment center;
 • adviesvaardigheden: mondeling en schriftelijk;
 • diagnostische vaardigheden: gebruik van psychologische tests en persoonlijkheid;
 • capaciteiten;
 • copingstijl;
 • klachten- en stressoreninventarisatie.

De werkvormen variëren van hoorcolleges tot externe opdrachten in bedrijven. De minor is praktijkgericht, ‘doen’ is het credo.

Ingangseisen

Doelgroep  

Je kunt deze minor volgen als je de opleiding Toegepaste Psychologie volgt en aan alle voorwaarden voldoet om aan de specialisatie in het derde studiejaar te mogen beginnen.

Daarnaast is deze minor toegankelijk voor studenten TP van buiten Saxion en andere aanverwante opleidingen (o.a. HRM, Business studies, People and Business Management, Bedrijfskunde) met ruime aandacht voor gespreksvaardigheden en een basiskennis van onderzoeksvaardigheden (SPSS), diagnostiek en algemene psychologie.

Als niet TP-student kun je deze minor volgen mits je aantoont dat je vergelijkbare kennis en vaardigheden elders verworven hebt. Is deze kennis niet (voldoende) aanwezig, dan kan er mogelijk een zelfstudiemodule worden samengesteld om hiervoor te compenseren. Neem daarvoor contact op met de minorcontactpersoon. Voeg bij je aanmelding een motivatiebrief toe.

Vanaf studiejaar 2018-2019 is deze minor niet meer toegankelijk voor Saxion TP-studenten die vóór studiejaar 2016-2017 met de Saxion TP-opleiding zijn gestart.

Aanmelding niet Saxion-student

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Toetsing

Toetsing

Je opgedane kennis en vaardigheden worden getoetst via tentamens, assessments en werkstukken. Waar nodig bieden we een bijspijkercursus diagnostiek aan.

Literatuur

Relevante literatuur

Tijdens de start van de minor wordt de literatuurlijst bekend gemaakt.