Kies op maat

Inloggen Menu

Werken in gedwongen kader

Kun jij de waarden zorg, veiligheid en autonomie met elkaar verbinden?

Deze verdiepende vierdejaars minor bereidt je voor op het werken aan gedragsverandering bij re-integratie en participatie van cliënten. Tegelijkertijd wordt scherp gekeken naar veiligheid en het voorkomen van recidive. De minor richt zich in de basis op het ontwikkelen van professioneel handelen. Het gaat om een combinatie van beschermen, risicobeheersing (controleren, beheren, begrenzen) en ondersteunen van verandering (begeleiden, motiveren of behandelen). Doel hiervan is re-integratie in de samenleving, participatie of verbeteren van de gezins- en opvoedingssituatie.

Wat houdt deze minor in?

De minor richt zich uitsluitend op de volwassen doelgroep in het gedwongen kader. Bij de ontwikkeling van de minor is nauw samengewerkt met het werkveld. De betreffende organisaties (3RO, Trajectum, Transfore, Mediant en de P.I. Almelo) zijn eveneens betrokken bij de uitvoering van de minor. De minor sluit hiermee aan op wat het werkveld vraagt van de beginnend forensisch sociaal professional.

De inhoud van de minor is gebaseerd op de competentieset Forensisch Sociale Professional (Movisie, 2017):

  1. Je bent vasthoudend in het nastreven van een effectieve werkalliantie met een cliënt die gedwongen is een maatregel of vorm van behandeling of begeleiding te accepteren.
  2. Je combineert het beheersen van risicovol gedrag met het ondersteunen van gedragsverandering, en treedt hierin zelfstandig en weloverwogen op.
  3. Je bent in samenwerking met (netwerk)partners sturend en richtinggevend wanneer het juridisch kader daartoe aanleiding geeft.
  4. Je legt verantwoording af aan de cliënt, de samenleving en de rechtstaat.
  5. Je komt binnen het gedwongen kader zoveel mogelijk tegemoet aan de zelfbeschikking van een cliënt.
  6. Je blijft mentaal stabiel handelen, vooral tijdens spanningsvolle situaties.
  7. Je handelt op basis van gedeelde normen, ethische standaarden en gezamenlijke professionele verantwoordelijkheid.

Leerdoelen

Ervaringen

“Ik vind het werken aan één casus gedurende de hele minor echt heel leuk!"

"De trainingsavond van Veilig Werken om te oefenen met gespreksvoering was heel waardevol. Heeft mij zeker wat gebracht!"

"De MDO-praktijk lessen vond ik erg interessant. Leuk om een beeld te krijgen van de verschillende organisaties!"

"Ik vond het heel fijn dat alle vakken en toetsen met elkaar in verbinding stonden, zo ontdek je hoe een proces in het gedwongen kader kan verlopen. En ook veel geleerd uiteraard!"

Ingangseisen

Doelgroep

De minor is in basis ontwikkeld voor vierdejaarsstudenten Social Work die erover denken om in de gedwongen hulpverlening te gaan werken of die daar al werkzaam in zijn.

Ben je student van de opleiding toegepaste psychologie, pedagogiek, verpleegkunde of sociaal juridische dienstverlening en heb je interesse om deze minor te volgen? Dat kan, mits je vierdejaarsstudent bent én aantoonbare werk/stage-ervaring hebt opgedaan in de (gedwongen) hulpverlening. Als dit het geval is dan kun je contact opnemen met de minor contactpersoon. Dit om te bespreken of de opgedane kennis en vaardigheden uit de majorfase van jouw opleiding voldoende zijn om deel te kunnen nemen aan deze minor.

Let op: je dient dus toestemming van de minor contactpersoon te hebben alvorens je kunt deelnemen. Studenten (van andere opleidingen dan Social Work) die zich inschrijven zonder vooraf contact te hebben gehad, zullen weer worden uitgeschreven.

Rooster

Opzet van de minor

Bij de start van de minor krijg je een praktijkcasus toegewezen en word je gekoppeld aan één van de bij de minor betrokken organisaties uit het werkveld. Je werkt zowel zelfstandig als in groepsverband aan je casus: de toegewezen casus is de rode draad tijdens de minor en alle toetsen hangen hiermee samen.

De minor vraagt een zelfstandige en proactieve houding: je zal moeten investeren om deze minor met goed gevolg af te ronden. De volgende modulen worden aangeboden in de minor:

  • Risicovol gedrag en gedragsverandering
  • Criminologie
  • Psychopathologie
  • Rapporteren
  • Werkalliantie
  • Veilig werken (training)
  • Veilig werken (intervisie)
  • Motiverende gespreksvoering
  • Recht in gedwongen kader
  • Waarde van reclasseren
  • Ketensamenwerking (theorie)
  • Ketensamenwerking (praktijk)
  • Triple Mandaat

De lesdagen van de minor zijn dinsdag en donderdag.

Toetsing

Toetsing

De minor bestaat uit zes toetsen (5 ECTS per toets):

  • vier producttoetsen;
  • twee performance-assessments

Je sluit elke toets met een voldoende af om 30 ECTS toegekend te krijgen.

Aanvullende informatie

Aanmelden voor niet-Saxion student:

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Janneke Tip (j.a.tip@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.