Kies op maat

Inloggen Menu

Inleiding docent Nederlands voortgezet onderwijs

Maak kennis met de opleiding tot tweedegraadsdocent Nederlands!

In deze minor loop je stage als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs of mbo en volg je vakken waarin je meer leert over literatuurgeschiedenis, spelling, grammatica en schriftelijke taalvaardigheid. Op deze manier maak je uitgebreid kennis met het beroep van docent Nederlands in het tweedegraadsgebied. Na het afronden van de minor en van de Pabo kun je vervolgens in anderhalf jaar je tweedegraadslesbevoegdheid voor het vak Nederlands halen.

Wat houdt deze minor in?

Een groot deel van de minor bestaat uit vakinhoudelijke en vakdidactische onderdelen. Dit betekent niet dat je aan het begin van de minor al een zeer goede beheersing van het vak Nederlands moet hebben. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met het vak. Je verdiept je in de verschillende onderdelen van het vak Nederlands: taalkunde, letterkunde en taalbeheersing. En je leert hoe je dit kunt overbrengen op de leerlingen.

Daarnaast loop je vanaf het begin van de minor minimaal zes uur in de week stage als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs (vmbo of klas 1 tot en met 3 van havo/vwo) of mbo. Je wordt begeleid door een stagebegeleider op de school en een stagebegeleider van het minortraject. Je moet zelf een stageschool regelen, dus begin op tijd met zoeken!

Ingangseisen

Doelgroep

Om deel te kunnen nemen, ben je in het bezit van je propedeuse en heb je minimaal 60 studiepunten behaald in de hoofdfase van de pabo-opleiding of een tweedegraadslerarenopleiding.

De minor Inleiding docent Nederlands geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met het beroep en de leerlingen in het voortgezet onderwijs of mbo. Daarnaast ontdek je of de opleiding tot docent Nederlands in het tweedegraadsgebied iets voor je is. 

Literatuur

"Het is super dat het mogelijk is om een deel van de lerarenopleiding Nederlands alvast te doen. Zo kun je ontdekken of lesgeven in het voorgezet onderwijs of mbo iets voor je is."

Rooster

Opzet van de minor

De minor bestaat uit een vakinhoudelijk deel en uit een stage. Het vakinhoudelijke deel bestaat uit de modules Grammatica en spelling, Literatuurgeschiedenis en Schriftelijke taalvaardigheid. De colleges worden op woensdagmiddag vanaf 14.15 uur gegeven tot ongeveer 21.00 uur in de avond. In de stage ga je zelf minimaal zes uur per week aan de slag als docent Nederlands in het tweedegraads vakgebied.

Je volgt lessen op woensdagmiddag en -avond en loopt minimaal zes uur per week stage.

Toetsing

De modules uit het vakinhoudelijke deel worden afgerond met een tentamen (vakinhoud) en een dossier (vakdidactiek). Het praktijkdeel wordt aan het eind van het semester afgerond met een portfolio en lesbeoordeling.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Karin Wolters (t.c.a.wolters@saxion.nl) / 088-0193345 om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.