Kies op maat

Inloggen Menu

Politiek

Wil jij beter begrijpen hoe de politiek werkt?

Je vergroot je kennis over politiek en democratie. Een belangrijk thema binnen deze minor is het democratisch functioneren en het invloed hebben/nemen op besluitvorming. De minor is zo opgezet dat kennis nadrukkelijk moet worden toegepast op een praktijksituatie en waarin ruimte is je eigen belangstelling aan te spreken. Bij de praktijkopdrachten voer je een onderzoek uit voor een opdrachtgever uit de publieke sector. Daarbij werk je samen met andere studenten.

Wat houdt deze minor in?

De minor gaat over het democratisch functioneren en het invloed hebben/nemen op besluitvorming. Je wordt gevraagd zelf een partijprogramma op te stellen en na te denken over de belangrijkste maatschappelijke opgaven van nu. Bovendien leer je hoe wetgeving tot stand komt en natuurlijk zul je met en tegen je groepsgenoten gaan debatteren.

Voor bijna alle werkomgevingen is het enorm handig om de politieke context te kunnen snappen. Want wanneer je politiek sensitief bent, kun je veel sneller en effectiever invloed uitoefenen op besluitvorming die jou raakt.

Ingangseisen

Doelgroep/toelatingseisen

De minor Politiek is gericht op voltijdstudenten. Als je in het bezit bent van je propedeuse kun je deze minor volgen.

Neem je deel, dan verwachten we dat je gemotiveerd bent om je te verdiepen in politieke en democratische samenwerkingsprocessen. Je bestudeert wekelijks de lesstof en voert de bijbehorende leeropdrachten uit.

Literatuur

De literatuur wordt in de Saxion BISON-catalogus bekend gemaakt.

Rooster

Opzet van de minor

De minor wordt in de eerste twee kwartielen van het studiejaar aangeboden. Hieronder vind je de globale opzet van de minor en de studielast. Als je meer wilt weten over de precieze studiebelasting, neem dan contact op met de minorcontactpersoon.

Kwartiel 1
Politieke Praktijk 1 | 5 EC
Ontwikkeling van de democratie in Nederland 1 | 5 EC
Politieke vaardigheden 1 | 5 EC

Kwartiel 2
Politieke Praktijk 2 | 5 EC
Ontwikkeling van de democratie in Nederland 2 | 5 EC
Politieke vaardigheden 2 | 5 EC

Toetsing

We hanteren verschillende toetsvormen, zoals rapporten/ verslagen en assessments in de vorm van een politiek debat en presentaties. Per onderdeel vermelden we op welke manier de toetsing plaatsvindt.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Joost Nijrees (j.j.nijrees@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.