Kies op maat

Inloggen Menu

Business Models Sustain Digital Economy (locatie Enschede)

Ontdek de Toekomst: Business Models for a Sustainable Digital Economy

Dompel jezelf onder in de wereld van innovatie en duurzaamheid met onze boeiende minor over Duurzame en Digitale transities. Ben jij klaar om de leiding te nemen in het adviseren over en ontwikkelen van oplossingen voor de uitdagingen van morgen? Word de regisseur van verandering en de overstijgende denker die verschillende domeinen overziet.

Wat houdt deze minor in?

In deze minor ga je verder dan conventionele benaderingen. We dagen je uit om oplossingen te creëren die echt het verschil maken. Werk aan projecten die zich richten op betaalbaar wonen, schone energie en circulair productontwerp. Integreer digitale-, data- en duurzame principes in innovatieve oplossingen die meervoudige waarde creëren.

Voorbeelden van jouw reis als adviseur:

  • Wonen: Inspireer organisaties over modulaire bouwtechnieken en slimme woningoplossingen voor betaalbare huisvesting.
  • Energie: Adviseer over digitale platforms die de transitie naar schone energie versnellen met behulp van blockchain en slimme technologieën.
  • Productontwerp: Leid de revolutie in circulair denken door digitale tools te integreren voor traceerbaarheid en hergebruik van producten.

Waarom kiezen voor deze minor?

  • Impact: Werk aan oplossingen die echte verandering brengen op het gebied van duurzaamheid.
  • Innovatie: Combineer digitale technologie, data en duurzaamheid voor baanbrekende resultaten.
  • Regievoering: Word de expert die organisaties door hun transitie leidt met overzicht en inzicht.

Durf de uitdaging aan te gaan en word de pionier van de nieuwe economie. Doe mee aan de minor Business Models for a Sustainable Digital Economy en maak een blijvende impact op de wereld van morgen. Jouw reis naar expertise begint hier.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor past bij jou als je je wilt verdiepen in actuele technologische en duurzame ontwikkelingen en hierbij de vertaalslag wilt maken naar nieuwe toepassingen en businessmodellen. Je vindt het leuk om te werken met praktische en creatieve tools, om zo concreet mogelijke resultaten te realiseren waarmee bedrijven en organisaties echt geholpen worden. Voor het volgen van deze minor is geen technische achtergrond vereist, maar is het wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in digitale technologieën en niet bang bent om er praktisch mee aan de slag te gaan.

In de periode september-februari en februari-juli wordt de minor aangeboden (voor beide locaties). Op het moment dat er blijkt dat er meer of minder aanmeldingen zijn voor een locatie, kan de keuze worden gemaakt om op één locatie de minor door te laten gaan.

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor: "zeer actueel", "toekomstgericht" en "interessant".

Om een idee te krijgen van de adviesopdrachten waar je als minorstudent aan werkt, vind je hier een e-book met adviesopdrachten van onze minorstudenten: 

Onder redactie van Timber Haaker, Chhay Lin Lim en Ivo Kothman (2022), Minoren 2022: Digital Business Models and Blockchain - Circulaire EconomieE-book. Saxion University of Applied Sciences. 

Rooster

Opzet van de minor

Eerste kwartiel
De Minor bestaat in het eerste kwartiel uit drie onderdelen: Business Models, Digital Economy en Adviesvaardigheden. Voor alle drie de onderdelen krijg je wekelijks hoorcolleges en workshops waarvoor je in groepsverband alsook individueel praktische opdrachten uitvoert.

Business Models
Je leert wat een businessmodel is en over de rol van digitale en duurzame ontwikkelingen bij businessmodel innovatie. Je leert de belangrijkste trends in digitale en duurzame business modellen en analyseert uiteenlopende businessmodellen. Hiernaast ontwikkel je vaardigheden in het gebruiken van praktische tools voor het ontwerpen en toetsen van businessmodellen. Verder leer je meervoudige waardes (zowel financieel, sociaal en ecologisch) te herkennen en creëren. Deze kennis pas je toe in de praktijk waarbij je in een team, samen met medestudenten, een concrete case analyseert voor een bestaand bedrijf.

Digital Economy
De digitale economie is verbindend voor alle actoren en objecten in de mix. Met deze module kijken we naar opkomende digitale technologieën en ontwikkelingen en wat de Maatschappelijke Economische Meerwaarde is. Je krijgt een goed beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën en hoe deze de toekomst kunnen veranderen. Zo zorgen nieuwe technologieën voor verbetering van bestaande procedures en diensten, maar creëren ze ook nieuwe kansen en business modellen. Samen met je teamgenoten word je in workshops uitgedaagd om hierover na te denken. Dit doe je door onder andere te werken aan praktijkopdrachten voor ideeën die je samen met je teamgenoten inbrengt.

Adviesvaardigheden
Met adviesvaardigheden word je getraind om je advies professioneel te verwoorden en onderbouwen. Daarnaast bereiden deze werkshops je voor op gesprekken met de opdrachtgever in de praktijk, zodat je als een professioneel en volwaardig gesprekspartner op leert te treden. Verder bouw je een portfolio op van verschillende opdrachten, waardoor je aantoont dat je de adviesvaardigheden beheerst. Deze module geeft je de handvaten om je communicatie verder te professionaliseren.

Tweede kwartiel
Als eindpunt heb je als groep in het eerste kwartiel de context van een bedrijf goed onderzocht en in beeld gebracht. Hierbij zijn verschillende problemen en ontwikkelingen in beeld gekomen, waarbij je in overeenstemming met de opdrachtgever een advies gaat uitbrengen over één concreet probleem (met een link naar de digitale of duurzame transitie). Met het onderzoeken van deze probleemcasus wordt je door vakdocenten gecoacht, in het opstellen van een adviesrapport en hoe je dit onderzoekt. Hierbij blijf je individueel en met je klasgenoten actief werken aan je kennis en vaardigheden. Docenten en eventuele gastsprekers helpen je op weg. Verder hou je zelf de regie over je opdrachten en studievoortgang.

Toetsing

Toetsing

Hoewel alle modules met elkaar geïntegreerd zijn, wordt je als student voor elke module apart getoetst. De toetsingen bestaan uit het maken van een portfolio, het maken & presenteren van een advies(rapport), formatieve- en summatieve toetsen.

Aanvullende informatie

Aanmelden geen Saxion-student:

Neem vóór de aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Michelle Lammers (m.p.a.w.lammers@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.