Kies op maat

Inloggen Menu

Digital Business Models & Blockchain (locatie Enschede)

Digitale technologie heeft grote impact op hoe we leven. In deze minor maak je kennis met de toepassing van technologie in ‘smart business’ en het ontwerpen van nieuwe digitale businessmodellen.

In het kort

Technologie heeft grote impact op hoe we leven en werken. Wil je hier meer over weten? En hoe je hiervoor nieuwe toepassingen en Business models ontwerpt? Dan is deze minor iets voor jou!

 

Business Models behandelt de vraag hoe organisaties waarde realiseren. Hoe creëer je waarde met digitale technologie en hoe kun je daaraan verdienen? Draagt het business model bij aan een duurzame economie? Na afloop kun je organisaties adviseren over digitale ontwikkelingen en nieuwe business modellen.

 

Digital Technology gaat over de invloed van digitale technologieën op bedrijfsprocessen. De huidige technologieën (bijv. Big Data, en Blockchain) zorgen voor grote druk om aan te passen en te innoveren binnen het bedrijfsleven. Je leert wat deze technologieën zijn, je past ze toe en implementeert ze.

 

Blockchain gaat over de technologie van cryptovaluta. Blockchain heeft verschillende verschijningsvormen en toepassingen. Tijdens deze module bestudeer je verschillende aspecten van blockchain, zoals de technologie, de toepassingsmogelijkheden en het beoordelen van blockchain initiatieven. Ook ben je praktisch bezig: je leert bijvoorbeeld een eigen cryptomunt te maken en te handelen op cryptobeurzen. Na deze module ben je een gesprekspartner voor iedereen die actief is in het blockchain domein.

Leerdoelen

Wat leer je

1e Kwartiel

 • Business Models
  Je leert wat een business model is en over de rol van digitale technologie bij business model innovatie. Je leert de belangrijkste trends in digitale business modellen en analyseert uiteenlopende business modellen - denk aan platformen als Uber. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden in het gebruiken van praktische tools voor het ontwerpen en toetsen van business modellen. Die kennis pas je toe in de praktijk: Samen met een medestudent ontwikkel je een eigen digitaal business model voor een concrete case.
 • Digital Technology
  We kijken naar wat de digitale revolutie is, welke relevante technologieën er zijn en hoe ze ons raken. Je krijgt een goed beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën en hoe deze de toekomst gaan veranderen. Dit doe je door onder andere te werken aan cases en applicaties te ontwikkelen.
 • Blockchain
  Tijdens het vak Blockchain ga je je verdiepen in verschillende aspecten van blockchain, zoals de technologie, de toepassingsmogelijkheden, het beoordelen van blockchain initiatieven. Tijdens de bijeenkomsten wordt gewerkt met flipped learning en verzorgen de studenten presentaties waarin zij zelf (sub onderdelen) van de leerstof uitleggen aan medestudenten. Ook zijn er praktische opdrachten waarmee je blockchain technologie zelf kunt ervaren zoals handelen op crypto-exchanges, het maken van wallets en het ontwikkelen van je eigen cryptomunt.

2e Kwartiel

In het tweede kwartiel ga je voor één van deze onderwerpen een case uitwerken: op het gebied van Business Models, Digital Technology of Blockchain of misschien wel op het snijvlak tussen deze gebieden. Deze business case komt uit de praktijk van een externe opdrachtgever. De adviesopdracht zal in duo’s uitgevoerd worden (in de vorm van een pitch en een adviesrapport) en gepresenteerd worden aan de opdrachtgever. Vakdocenten coachen je bij het opstellen van je adviesrapport.

Ook leer je in vier workshops Adviesvaardigheden hoe je je advies professioneel verwoordt en onderbouwt, zodat je volwaardig kunt aansluiten bij de opdrachtgever. Dit doen we met behulp van een trainingsacteur door de gesprekken met jullie opdrachtgever voor te bereiden en ‘lastige situaties’ te oefenen.  

Aanvullende informatie

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Michelle Lammers (m.p.a.w.lammers@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Hoe meld ik mij aan?

! Let op: dit is het aanmeldproces voor NIET-Saxion studenten !

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij stap 6 in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met de Saxion Cursistenregistratie, telefoonnummer: 088 – 019 1808.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor past bij jou als je je wilt verdiepen in actuele technologische ontwikkelingen en de vertaalslag wilt maken naar nieuwe toepassingen en business modellen. Je vindt het leuk om te werken met praktische en creatieve tools en zo concrete resultaten te realiseren, waarmee bedrijven en organisaties echt geholpen worden. Voor het volgen van deze minor is geen technische achtergrond vereist.

In de periode september-februari wordt deze minor twee keer aangeboden (één keer in Enschede en één keer in Deventer), elk met maximaal 30 deelnemers. In de periode februari-juli wordt deze minor één keer aangeboden (max. 30 deelnemers), de locatie is dan afhankelijk van de meeste aanmeldingen.

Toetsing

Toetsing

1e Kwartiel
Business Models (5 studiepunten): In het eerste kwartiel maak je twee keer een kennistoets en presenteer je regelmatig tijdens de bijeenkomsten. Je ontwikkelt stap voor stap met een medestudent een eigen digitaal business model. Het eindresultaat presenteer je tijdens een assessment.

Digital Technology (5 studiepunten): In het eerste kwartiel vindt toetsing schriftelijk plaats en in de vorm van een eindpresentatie.

Blockchain (5 studiepunten): In het eerste kwartiel vindt de beoordeling plaats door middel van de presentaties die je uitvoert tijdens de bijeenkomsten (50%) en een eindgesprek met 2 docenten (50%).

2e Kwartiel
Adviesopdracht voor één van de 3 gebieden (15 studiepunten): Het tweede kwartiel sluiten we af met een adviesrapport voor een opdrachtgever uit het bedrijfsleven en een assessment.

Daarnaast voer je voor Adviesvaardigheden met je duo-partner een elevator pitch uit waarbij je in een kortdurende clip, een overtuigend advies + onderbouwing presenteert die past bij jullie opdrachtgever.

Rooster

Opzet

De minor Digital Business Models & Blockchain bestaat in het eerste kwartiel uit drie onderdelen: Business Models, Digital Technology en Blockchain. Voor alle drie onderdelen krijg je aparte lessen en werk je aan aparte opdrachten.

In het tweede kwartiel ga je voor één van deze onderwerpen een case uitwerken: op het gebied van Business Models, Digital Technology of Blockchain of misschien wel op het snijvlak tussen deze gebieden. Deze business case komt uit de praktijk van een externe opdrachtgever. De adviesopdracht zal in duo’s uitgevoerd worden (in de vorm van een adviesrapport) en gepresenteerd worden aan de opdrachtgever.

We gaan aan de slag met 'Flipped learning'. In en buiten de colleges ga je, individueel en met je klasgenoten, actief werken aan je kennis en vaardigheden. Docenten en eventuele gastsprekers helpen je op weg. Je houdt zelf de regie over je opdrachten en je studievoortgang.