Kies op maat

Inloggen Menu

Analytische Chemie

Tijdens de minor leer je vaardigheden die toepasbaar zijn in meerdere disciplines (chemie, biologie en medisch laboratoriumonderzoek), waaronder data-analyse, design of experiments, methode validatie, geavanceerde analysetechnieken en labautomatisering.

Regelmatig benadrukt ons beroepenveld het belang van kennis. Binnen het (bio)chemische werkveld wordt het interpreteren van grotere hoeveelheden data en het effectief opzetten van experimenten steeds belangrijker. Daarnaast is ook kennis van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van analysetechnieken belangrijk. Deze minor verdiept een onderdeel van je beroep, waardoor je een betere startpositie krijgt.

Wat houdt deze minor in?
In de minor komen de volgende onderwerpen aan bod:

Bij Design of experiments (experimentele optimalisering) komen een aantal verschillende proefopzetten aan bod en wordt ervaring hiermee opgedaan via praktijkonderzoek en simulaties.

Kwaliteitszorg en methodevalidatie zijn belangrijk bij het werken op een analytisch laboratorium (bijvoorbeeld bij farmaceutische of voedingsmiddelen laboratoria). Verschillende kwaliteitssystemen komen aan bod, alsmede de opzet, uitvoering en rapportage van de validatie.

Bij Laboratoriumautomatisering wordt een geautomatiseerd meetsysteem ontwikkeld van sensor tot presentatie van resultaten.

Multivariate data analyse omvat twee onderwerpen: interpretatie van complexe datasets/herkennen van patronen en daarna het opstellen van modellen om voorspellingen te kunnen doen (bijvoorbeeld benzinekwaliteit op basis van NIR-spectra).

Bij geavanceerde analytische technieken komen diverse technieken als  2-D NMR, XRF-technieken, micro spectroscopische technieken, ionisatietechnieken (voor MS), comprehensive (2-D) GC en LC, materiaalanalysetechnieken, etc aan bod.

Ingangseisen

Doelgroep/toelatingseisen

Deze minor is geschikt voor voltijdstudenten van de opleiding Chemie (inclusief de studieroute Crime Science) en van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Literatuur

De literatuur wordt in de Saxion BISONcatalogus bekend gemaakt.

Rooster

Opzet

 • Kwaliteitszorg en methodevalidatie - kwartiel 3
 • Labautomatisering - kwartiel 3
 • Geavanceerde analysetechnieken - kwartiel 3 en 4
 • Design of experiments - kwartiel 4
 • Multivariate data analyse - kwartiel 4

Toetsing

Toetsing

In de vorm van opdrachten, presentaties en/of verslagen.

 • Kwaliteitszorg en Methodevalidatie (T.51406)
 • Design of Experiments (T.43965)
 • Geavanceerde analytische technieken (T.47312)
 • Laboratoriumautomatisering (T.43589)
 • Multivariate Data Analyse (T.43591)

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Karin Heutinck k.j.b.heutinck@saxion.nl /088-0193033/06-57374634, om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.