Kies op maat

Inloggen Menu

Sustainable International Water Solutions

Water is essentieel voor een klimaatbestendige, circulaire samenleving

Water is onvervangbaar en er is geen alternatief voorhanden! Veel Sustainable Development Goals zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van betrouwbaar en voldoende water. Hoe gaan wij, waar ook ter wereld, om met het beheersen van de kwaliteit en kwantiteit van water met als kernwoorden de duurzame toepassing van water als schaars goed, de overgang naar circulaire economie, de invoering klimaatbestendige maatregelen en de betrokkenheid van alle belanghebbenden.

Wat houdt deze minor in?

Wat je in deze verbredende minor leert, is hoe je waar ook ter wereld waterbronnen weet te vinden en hoe je vanuit deze bronnen dit water geschikt kunt maken voor een specifieke toepassing. Je houdt daarbij niet alleen rekening met de technische aspecten van de productie van schoon water en de reiniging van vervuild water, maar je helpt ook mee om nadelige milieueffecten te voorkomen door het toepassen van preventieve maatregelen en het introduceren van nieuwe inzichten in het duurzaam omgaan met water als schaarse grondstof. Ook leer je de zakelijke mogelijkheden van schoon water te herkennen en te vertalen in (mogelijke) toepassingen, want water speelt een centrale rol in de circulaire economie als drager van energie (biogas), belangrijke nutriënten (stikstof en fosfaat) en ongewenste componenten (medicijnresten, microplastic, nano-deeltjes), en om de stedelijke en landelijke leefomgeving klimaatbestendig te maken. 

Schoon water is van levensbelang. In Nederland draaien de kraan open en er stroomt lekker en gezond drinkwater uit. We spoelen ons afvalwater weg en vinden het normaal dat dit gezuiverd wordt. Thuis gebruikt elk persoon ongeveer 125 liter water per dag, maar in werkelijkheid gebruikt elke Nederlander ongeveer 3.400 liter water per dag, verwerkt in het voedsel dat je eet, de kleren die je draagt en de elektronica die je gebruikt. Dit heet op zijn Engels de ‘Water foot print’ en de hoeveelheid geeft aan dat dagelijks wereldwijd enorme technische inspanningen verricht moeten worden om schoon drinkwater, goed proceswater en verantwoord gezuiverd afvalwater te produceren. 
 
Hoewel de kwaliteit en kwantiteit van betrouwbaar water in Nederland jarenlang als vanzelfsprekend werd beschouwd, hebben de zomers van afgelopen jaren laten zien dat ook het Nederlandse systeem kwetsbaar is en vergelijkbare uitdagingen heeft als in een groot aantal werelddelen. Deze uitdagingen zullen de komend decennia alleen maar groter worden met de toename van de wereldbevolking, verdergaande verstedelijking, extremere weercondities, klimaatveranderingen, en het streven naar een vergroening van onze economie door overgang op biologische brandstoffen en grondstoffen (de circulaire economie).

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is geschikt voor de opleidingen Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Chemische Technologie en andere technische opleidingen, zoals Forensisch Onderzoek, Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde, Milieukunde, Watermanagement en Civiele Techniek.  Ook studenten van andere, verwante opleidingen (bijv. Klimaat en Management) kunnen aan deze minor deelnemen (na een intakegesprek) om zich vanuit hun invalshoek te verbreden en verdiepen in het waterdomein.

De minor richt zich op studenten die voldoende en betrouwbaar water niet alleen als doel zien, maar ook als essentieel middel om de uitdagingen van de komend decennia te kunnen beheersen (en hopelijk verlichten): meer drinkwater beschikbaar en betere sanitaire voorzieningen door de sterke toename van de wereldbevolking, vergaande verstedelijking, extremere weercondities, klimaatveranderingen en het streven naar een vergroening van onze economie door overgang op biologische brandstoffen en grondstoffen (de circulaire economie).

Rooster

Opzet van de minor

Deze verbredende minor wordt verzorgd door het lectoraat International Water Technology en sluit goed aan bij de onderzoekslijnen binnen het lectoraat (www.saxion.nl/iwt). Naast watertechnologie komen onderwerpen aan de orde op het gebied van watermanagement, watergovernance, Life Cycle Assessment (LCA) CO2-equivalent analyse, inpassing van nieuwe concepten in de stedelijke en landelijke omgeving zoals (tijdelijke) waterberging, invloed van grondwaterstromingen en bodemgesteldheid, bestrijding van hittestress en verdroging, terugwinning van biogas, nutriënten uit water, en de rol van water bij de overgang naar de circulaire economie.

Deze minor is verdeeld in 2 clusters, waarbinnen de volgende modules aan bod komen: 

  1. Watertechnologie
  • Biologische Waterzuivering (inclusief lab- en veldonderzoek)
  • Fysisch-Chemische Waterzuivering (inclusief lab- en veldonderzoek)
  • Design Project Water (integrerend ontwerpproject Watertechnologie gekoppeld aan LCA)
  1. Watermanagement

Het rooster wordt uiterlijk één week voor aanvang van de minor bekendgemaakt. Omdat ook studenten van buiten Saxion aan de minor deelnemen en wij veel belang hechten aan zelfwerkzaamheid in groepsverband, worden de modules ingeroosterd op twee dagen per collegeweek. Op de overige dagen zal door de studenten zelf veld- en labwerk moeten worden ingepland in overleg met docenten en onderzoekers van het lectoraat IWT, zowel in de laboratoria van Saxion als onze externe testlocaties.

Toetsing

Toetsing

Wij toetsen je kennis met schriftelijke voortgangsopdrachten, (voortgangs)toetsen en assessments (groeps- en individuele opdrachten); essentieel is dat je actief deelneemt aan het uitvoeren van de projecten en verdiepende opdrachten. 

Voor de ontwerpopdrachten is een multidisciplinaire teambenadering vereist. De ontwerpopdrachten richten zich naast het zuiveren en hergebruiken van water ook op de inpassing van deze nieuwe concepten in de stedelijke en landelijke leefomgeving; het terugwinnen van nutriënten zoals fosfaat; het terugwinnen van energie zoals warmte en biogas uit afvalwaterstromen; het verwijderen van microverontreinigingen zoals medicinale restanten en microplastics/nano-deeltjes; water(overlast)problemen door de klimaatveranderingen; invloed van grondwaterstromingen en de bodemopbouw op de mogelijkheden van wateropslag; en nieuwe functies van water in de stedelijke en landelijke leefomgeving, zoals verkoeling, recreatie, woongenot. 

 Het lectoraat International Water Technology heeft, naast een unieke testlocatie op de RWZI Glanerbrug, op de Saxion stadscampus in Enschede de beschikking over een decentraal waterzuiveringssysteem en een BluElephant (www.bluelephant.global) waarbinnen verschillende modules (deel-)projecten uitgevoerd worden om de mogelijkheden van verschillende technologieën te onderzoeken. Voor het maken van (stromings)modellen werken wij nauw samen met het WOW-lab in Enschede. 

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersonen van de Opleiding Chemische Technologie: Harry Futselaar (h.futselaar@saxion.nl) of Han de Lange (h.delange@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Nadere informatie
https://www.saxion.nl/iwt. Gelieve contact op te nemen met de contactpersoon voor een kennismakings-/intake gesprek.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.
  •  

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.