Kies op maat

Inloggen Menu

Algemene ontwikkeling

Korte omschrijving 

Deze kennisminor wekt je nieuwsgierigheid en geeft je een open geest. Je onderhandelt beter, staat sterker in interculturele contacten, lost problemen beter op en vergroot zo je carrièrekansen.

In het kort 

Hoe zit de wereld in elkaar?  Wat zijn de meest recente en toekomstige ontwikkelingen in de wetenschap, politiek en maatschappij? Hoe werkt alles in het klein (in Nederland) en in het groot (op Europees en mondiaal niveau)? Hoe vind je zelf je weg in de wereld, bijvoorbeeld in interculturele contacten? En hoe sta je als mens en als professional sterker in je schoenen? Je leert het in deze inspirerende kennisminor. 

Leerdoelen

Wat leer je?

In de eerste module leer je alles over de cultuur, geschiedenis, politiek en economie van Nederland. Daarna verbreed je je blik en kijken we naar Europa en de rest van de wereld. Welke samenwerkingsverbanden zijn er, hoe zitten culturen in elkaar? Vervolgens maak je kennis met de belangrijkste wetenschappen, waarbij je colleges krijgt van verschillende docenten. Denk daarbij aan psychologie, filosofie, geschiedenis, taalwetenschap, economie, een inleiding β-wetenschappen, wiskunde, geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, neurologie en sterrenkunde. Hierna duik je gezamenlijk in de achtergronden van de actualiteit. Techniek, maatschappij en ethiek ontmoeten elkaar in Living Technology, een speerpunt van Saxion. In een reeks colleges duik je dieper in deze onderwerpen. De minor bevat diverse excursies.

Aanvullende informatie

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon:R.E. Rietberg(r.e.rietberg@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?

! Let op: dit is het aanmeldproces voor NIET-Saxion studenten !

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij stap 6 in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met de Saxion Cursistenregistratie, telefoonnummer: 088 – 019 1808.

Ingangseisen

Deze minor is geschikt voor alle voltijdstudenten van Saxion en andere hogescholen. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar.

Toetsing

Toetsing

Er zijn zes grote tentamens: Overheid 1 en 2, Europa, Wereld, Achtergronden van de actualiteit 1 en 2. Verder maak je een aantal kleinere tentamens en werkstukken. Je bent aanwezig bij de verplichte lessen.

Literatuur

De studenten hoeven geen boeken of ander lesmateriaal aan te schaffen. Al het lesmateriaal wordt tijdens lessen gratis uitgedeeld. Het enige wat studenten nodig hebben is een usb-stick om powerpointpresentaties op te slaan. Dit om te voorkomen dat hun mailbox verstopt raakt.

Rooster

Opzet

  1. Nederland: geschiedenis, bevolking, gezondheidszorg, economie, infrastructuur, cultuur en overheden.
  2. Europa/Wereld: de Europese Unie, culturen, de toekomstperspectieven van Europa, de geschiedkundige, geografische, geologische en politieke indeling van de wereld, welvaartverschillen, migratiestromen, machtsverhoudingen, communicatie, verkeers- en handelsstromen.
  3. Wetenschappen: psychologie, filosofie, geschiedenis, taalwetenschap, economie, inleiding β-wetenschappen, wiskunde, geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, neurologie, sterrenkunde.
  4. Achtergronden van de actualiteit: we bespreken de belangrijkste actuele thema’s uit NRC Handelsblad.
  5. Living Technology: een reeks colleges over de verhouding tussen techniek, maatschappij en ethiek en over toekomstperspectieven.
  6. Excursies: Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer in Den Haag, Nijmegen (oudste stad van Nederland), een symfonisch concert en Brussel (hoofdstad van Europa).