Kies op maat

Login Menu

Ondernemen

Korte omschrijving

Met de minor Ondernemen leg je een zoektocht af, die leidt tot een kansrijk bedrijf. Je weet welk probleem je voor jouw klanten oplost, waar die klanten zich bevinden en dat ze bereid zijn geld te betalen voor jouw oplossing. Om daarna de focus te behouden en uiteindelijk uit te groeien tot een duurzaam en succesvol bedrijf.

In het kort

Je droomt van een eigen onderneming en wilt in je latere beroepsleven op deze manier aan de slag. Naast de deskundigheid die je al hebt, wil je werken aan een overall view, vanuit klantperspectief en klantgerichtheid. De focus ligt op praktijkgericht en doelbewust studeren van uit een ondernemende invalshoek.

Leerdoelen

Wat leer je?

Tijdens de bijeenkomsten leer je alles over de business-kant van het ondernemen, maar werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Met de opdrachten en oefeningen kun je het uiteindelijk het optimale businessmodel creëren. Ook kun je creatieve technieken toepassen, bedrijfsexcursies organiseren en medestudenten tijdens inspiratiesessies vertellen over je eigen drijfveren.

Aanvullende informatie

Opzet

De minor Ondernemen vergt dat je 5 werkdagen beschikbaar bent. Op dinsdag, woensdag en donderdag volg je in principe wekelijks een werkcollege. Je krijgt assessments op een aantal gebieden, waar we uiteindelijk ECTS aan toekennen. 

De hoofdonderdelen zijn:

• Personal Empowerment (5 ECTS): Hiertoe behoren de Ondernemersscan, Excursies, een Portfolio en een Elevator Pitch. 
• Innovation (5 ECTS): Inspiratiesessies en Creatieve technieken staan centraal 
• Business Creation (20 ECTS): We kijken naar Identiteit, het Business Model Canvas, Marktpositionering, Klantsegmentering, MVP, Customer Development en Product Market Fit.

Je kunt deze minor van 30 ECTS alleen in zijn geheel afronden.

Deelname aan de minor

Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór
aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Martijn Derkzen (m.derkzen@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Maximum aantal deelnemers
60 in Enschede.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is bedoeld voor voltijdstudenten. Als deeltijdstudent ben je ook welkom, maar er zijn geen bijzondere faciliteiten voor je gecreëerd. De studiebelasting is een fractie van de tijd die je gebruikt voor je eigen onderneming (40 uur per week). 

Je hebt je propedeutisch examen behaald. Je hebt ook een bedrijfsidee dat je tot een businessconcept voor je eigen onderneming wilt gaan uitwerken.

Toetsing

Toetsing

  1. Tijdens de minor maak je een aantal assessments. Deze ondersteunen je bij de zoektocht naar jouw kansrijke businessmodel. Uitgangspunt zijn de canvassen en de vragenlijsten van het Startup Werkboek.
  2. Voor het Eindassessment presenteer je je meest kansrijke businessmodel aan interne en externe beoordelaars. Extern kijken er bijvoorbeeld (ex)ondernemers, medewerkers van bedrijven en managers mee. Als professionals zijn zij goed in het begeleiden van (startende) ondernemers en het bepalen van commerciële haalbaarheid van businessplannen. De interne beoordelaars bepalen het eindoordeel.

Literatuur

De literatuur wordt in de Saxion BISONcatalogus bekend gemaakt.

Rooster

Voor de september instroom wordt het rooster uiterlijk de dinsdag voor de aanvang van de minor via “MijnSaxion” bekend gemaakt. Voor de februari instroom wordt het rooster uiterlijk twee weken voor de aanvang van de minor via “MijnSaxion” bekend gemaakt.