Kies op maat

Inloggen Menu

Kunstgeschiedenis: Architectuurgeschiedenis II

In deze module verdiep je je op gevorderd niveau in de kunst en architectuur van de 19de en 20ste eeuw, en het selecteren en presenteren daarvan. Je verdiept je in de cultuurhistorische en maatschappelijke context en je leert omgaan met eigentijdse primaire bronnen en kunsthistorische literatuur over deze periode.

Je verdiept je in zowel de geschiedenis als de actualiteit van het verzamelen en conserveren van materieel erfgoed. Je verkent en participeert in het debat over het verzamelen en bewaren van kunst en je leert historische, esthetische en ethische aspecten hiervan in beschouwing te nemen. Ook de impact van de globalisering op kunst en onze omgang met erfgoed komt aan bod.

Je kan deze cursussen ook combineren met  Kunstgeschiedenis: Architectuurgeschiedenis I.

Als je na je hbo-opleiding de master Kunstgeschiedenis wil gaan doen dan kom je door het volgen van deze cursussen mogelijk in aanmerking voor een korter premastertraject. Dit is afhankelijk van de beslissing van de toelatingscommissie over de samenstelling van jouw individuele premastertraject.

Programma
Blok 3: Omgaan met erfgoed (7,5 EC - Nederlandstalig)
Blok 4: Kunst en Architectuur 1800 - Nu (7,5 EC - Nederlandstalig)

Leerdoelen

  • Kennis van en inzicht verwerven in de geschiedenis en theorie van het verzamelen, selecteren en presenteren van kunst en architectuur.
  • Het ontwikkelen van het vermogen om actuele tendensen in instellingen voor materieel erfgoed in een historisch perspectief te plaatsen en daarop kritisch te reflecteren.
  • Vaardigheid verwerven in het doen van onderzoek en het rapporteren daarover. Inzicht verkrijgen in en het leren toepassen van kunsthistorische methodiek aan de hand van toonaangevende kunst- en architectuurhistorische literatuur over de betreffende periode.
  • Wetenschappelijke literatuur leren zoeken, noteren en annoteren.
  • Leren analyseren van beeldende kunst en architectuur in situ en in hun specifieke context.
  • Het oefenen van schrijfvaardigheid en het oefenen van mondeling rapporteren en presenteren.

Ingangseisen

  1. Studenten uit de volgende of aanverwante hbo-opleidingen kunnen zich inschrijven: Academie bouwkunde, Academie beeldende kunst/design, Lerarenopleiding beeldende kunst/design, Cultureel Erfgoed, Museologie, Archeologie, Vormgeving, Tuin- en landschapsstudies, Culturele en maatschappelijke vorming.
  2. Je hebt minimaal 120 EC, waarvan in ieder geval de propedeuse, van je hbo- opleiding behaald.
  3. Je beschikt over goede schrijfvaardigheden en je hebt basiskennis van academisch denken en onderzoeken. Je hebt reeds algemene kennis van de geschiedenis van kunst en architectuur.

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.

Rooster

Informatie over je rooster kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.

Aanvullende informatie

Ondertekende leeroverkomsten kunnen tot en met 27 oktober 2024 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na de deadline worden ontvangen, worden niet in behandeling genomen.

Voor iedere cursus laten we maximaal vijf studenten toe. Als er meer aanmeldingen zijn zullen we loten.