Kies op maat

Inloggen Menu

Kunstgeschiedenis: Moderne en hedendaagse kunst II

In deze module verdiep je je op gevorderd niveau in de belangrijkste ontwikkelingen binnen de kunst van de 20e en 21e eeuw en de historische context waarin deze kunstwerken zijn ontstaan. De veranderende betekenis van het concept 'Meesterwerk', de canon en de canonvorming vanuit mondiaal perspectief staan hierbij centraal. De cursussen laten je eveneens kennismaken met de vraag hoe kunstenaars gereageerd hebben op de aanwezigheid van het publiek sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw. Er wordt onder andere ingegaan op de kunst van Bruce Nauman, Allan Kaprow, Marina Abramovic, Rineke Dijkstra, Thomas Struth. De student maakt kennis met de receptie esthetiek en met diverse theoretische, filosofische en kunsthistorische opvattingen over het publiek. 

Je kan deze cursussen ook combineren met de module Kunstgeschiedenis: Moderne en hedendaagse kunst I.

Als je na je hbo-opleiding de master Kunstgeschiedenis wil gaan doen kom je door het volgen van deze cursussen mogelijk in aanmerking voor een korter premaster traject. Dit is afhankelijk van de beslissing van de toelatingscommissie over de samenstelling van jouw individuele premastertraject. 

Programma
Blok 4: Het meesterwerk in moderne kunst (7,5 EC - Nederlandstalig)
Blok 4: Audiences for Art, Photography & Film (7,5 EC - Engelstalig)

Leerdoelen

  • Kennis en inzicht verwerven in de belangrijkste kunstwerken, stromingen, stijlen en opvattingen over kunst en het kunstenaarschap binnen de beeldende kunst van de 20e en 21e eeuw en de historische context waarbinnen deze kunstwerken zijn ontstaan.
  • Inzicht verwerven in de (wisselende) betekenis van het concept 'Meesterwerk'.
  • De student verwerft kunsthistorische kennis over de relatie tussen de kunstenaar en het publiek sinds de jaren zestig.
  • De student verwerft inzicht in theorieën, filosofieën en kunsthistorische kennis over het publiek en leert deze actief in verband te brengen met kunst.
  • De student oefent academische schrijf- en mondelinge presentatie vaardigheden.

Ingangseisen

1. Studenten uit de volgende of aanverwante hbo-opleidingen kunnen zich inschrijven: Academie bouwkunde, Academie beeldende kunst/design, Lerarenopleiding beeldende kunst/design, Cultureel Erfgoed, Museologie, Archeologie, Vormgeving, Tuin- en landschapsstudies, Culturele en maatschappelijke vorming.

2. Je hebt minimaal 120 EC, waarvan in ieder geval de propedeuse, van je hbo- opleiding behaald.

3. Je beschikt over goede schrijfvaardigheden en je hebt basiskennis van academisch denken en onderzoeken. Je hebt reeds algemene kennis van de geschiedenis van kunst en architectuur.

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.

Rooster

Informatie over je rooster vind je in de OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend. 

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.

Aanvullende informatie

Ondertekende leeroverkomsten kunnen tot en met 27 oktober 2024 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na die datum worden ontvangen, worden niet in behandeling worden genomen.

Voor iedere cursus laten we maximaal vijf studenten toe. Als er meer aanmeldingen zijn zullen we loten.