Kies op maat

Inloggen Menu

Bestuurs- en Organisatiewetenschap Minor Plus

Voor hbo-studenten die geïnteresseerd zijn in bestuurs- en organisatievraagstukken en zich willen voorbereiden op een universitair masterprogramma van Bestuurs- en Organisatiewetenschap.

Bestuurs- en Organisatiewetenschap gaat over het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Het gaat bijvoorbeeld over vragen die spelen in de zorg, het onderwijs en veiligheid. Hoe zorg je voor kansengelijkheid in het onderwijs, of organiseer je veiligheid zonder dat de rechten van individuen te veel worden aangetast? Bij dit soort thema’s zijn allerlei verschillende groepen betrokken. De politiek en de nationale, provinciale en gemeentelijke overheid, maar ook belangengroepen, private ondernemingen en professionals.

Maatschappelijke vraagstukken zijn complex en er is altijd interactie tussen betrokken partijen. Om tot oplossingen te komen zijn daarom inzichten uit verschillende perspectieven nodig. Ook vraagt het om professionele vaardigheden waarmee inzichten op een effectieve manier ingezet kunnen worden in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

Bestuurs- en Organisatiewetenschap (B&O) is een interdisciplinaire studie die naast kennis uit de bestuurskunde en organisatiewetenschap inzichten gebruikt uit vakgebieden als recht, economie, politicologie en antropologie. In deze minor maak je kennis met dit veelzijdige vakgebied.

Programma
De minor bestaat uit zes cursussen van in totaal 45 EC.

Na afronding van deze minor en na het behalen van je hbo-diploma ben je toelaatbaar tot de selectieprocedure van de masterprogramma’s Bestuurs- en Organisatiewetenschap (B&O) van de Universiteit Utrecht.*

Let op! Deze minor is geen premaster. De masterprogramma’s B&O kennen een selectieprocedure.

* Voor de master Sportbeleid en Sportmanagement (SBSM) wordt op dit moment nog een uitzondering gemaakt. Hbo-studenten zijn ook na het volgen van de reguliere minor B&O toelaatbaar voor de selectieprocedure van deze master. Niettemin biedt de minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap voor hbo-studenten ook een goede voorbereiding op het succesvol doorlopen van de master Sportbeleid en Sportmanagement en wordt daarom van harte aanbevolen.

De minor B&O voor hbo-studenten is zo geprogrammeerd dat je de zes cursussen in een studiejaar kunt volgen: in semester 1 vier cursussen en in semester 2 in elke periode één cursus (zie scenario 1 hieronder). De cursus Wetenschappelijk schrijven is verdeeld over semester 1 en loopt dus over 2 periodes. In periode 1 gaat het om een beperkt aantal bijeenkomsten waarin je basisvaardigheden krijgt aangereikt. Het zwaartepunt van deze cursus ligt in periode 2, wanneer je concreet aan de slag gaat met een eigen schrijfopdracht.

Heb je geen keuzeruimte in semester 2, dan kun je de minor ook over twee studiejaren verspreid volgen in semester 1 (zie scenario 2 hieronder).

Scenario 1

Scenario 2

* Om aan deze cursus te mogen deelnemen, moet je de minorcursus Bestuur en beleid hebben gevolgd.

** Om aan deze cursus te mogen deelnemen, moet je de minorcursussen Wetenschappelijk denken en Wetenschappelijk schrijven hebben gevolgd.

Leerdoelen

  • In de cursus Bestuur en beleid leer je hoe de overheid om kan gaan met allerlei maatschappelijke problemen.
  • In de cursus Perspectieven op publieke vraagstukken leer je hoe je verschillende perspectieven gebruikt en hoe je kennis van besturen én organiseren kunt combineren om publieke vraagstukken beter te begrijpen.
  • In de cursus Management van organisaties verdiep je je kennis van centrale managementvraagstukken en -concepten in organisaties.
  • In Onderzoek in bestuur en organisatie ontwikkel je vaardigheden waarmee je een sociaalwetenschappelijk onderzoek binnen bestuurs- en organisatiewetenschap kunt opzetten en uitvoeren.

Naast de vier bovenstaande cursussen volg je in deze minor nog twee cursussen die hbo-studenten kennis en vaardigheden aanreiken om succesvol een universitaire master bij Bestuurs- en Organisatiewetenschap te volgen. De cursussen combineren hiervoor B&O inhoudelijke thema’s met belangrijke academische vaardigheden.

  • In de cursus Wetenschappelijk denken leer je onder andere wat wetenschap nu precies ‘wetenschappelijk’ maakt en welke hoofdstromingen er in het wetenschappelijk denken in de bestuurs- en organisatiewetenschap bestaan. Ook oefen je gericht met het lezen van wetenschappelijke B&O artikelen en het samenbrengen van verschillende B&O theorieën en onderzoeken om tot nieuwe vragen en inzichten te komen over vraagstukken.
  • In de cursus Wetenschappelijk schrijven leer je vervolgens hoe je je ideeën en analyses op een overtuigende en wetenschappelijk verantwoorde manier uitwerkt in geschreven tekst.

In beide cursussen werken we met actuele thema’s uit de masterprogramma’s die B&O aanbiedt:

Ingangseisen

hbo propedeuse

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur en andere informatie over de cursus kun je vinden door te klikken op de betreffende cursustitel. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Rooster

Het academisch jaar 2024-2025 is verdeeld in de volgende semesters en periodes:

Semester 1: 2 september 2024 – 3 februari 2025
Periode 1: 2 september 2024 - 8 november 2024
Periode 2: 11 november 2024 - 31 januari 2025

Semester 2: 3 februari 2025 – 27 juni 2025
Periode 3: 3 februari 2025 - 18 april 2025
Periode 4: 21 april 2025 – 27 juni 2025

Bij de Universiteit Utrecht wordt geroosterd volgens timeslots: vaste combinaties van dagdelen en blokken (die bestaan uit onderwijsbijeenkomsten van 1 uur en 3 kwartier). Elk timeslot heeft een letter als code. Alle van die letter voorziene dagdelen/blokken vallen in één timeslot. Een voorbeeld: timeslot A omvat dus als mogelijke onderwijsmomenten: maandagochtend (a1 en a2), dinsdagavond (a3) en woensdagochtend (a4 en a5). De timeslotcode wordt vermeld in de cursusbeschrijving in de onderwijscatalogus OSIRIS. Op deze manier kun je voor elke cursus zien welke dagdelen er voor de onderwijsbijeenkomsten zijn gereserveerd en je agenda daarop afstemmen. Bovendien kun je hiermee dubbele inschrijvingen voorkomen van cursussen die op hetzelfde tijdstip/in hetzelfde timeslot worden gegeven.

Informatie over de cursus, zoals de literatuur die je nodig hebt, kun je vinden door te klikken op de betreffende cursustitel. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.

Zie https://students.uu.nl/rebo/bestuurs-en-organisatiewetenschap-algemeen 

Aanvullende informatie

Er is plaats voor maximaal 15 hbo-studenten in deze minor.

In de periode van maandag 3 juni t/m vrijdag 21 juni 2024 kun je het aanmeldformulier gebruiken om je aan te melden voor cursussen in semester 1. Van maandag 4 november t/m vrijdag 22 november 2024 kun je je via dat formulier aanmelden voor cursussen in semester 2.

Leerovereenkomst
Stuur een scan van de ondertekende leerovereenkomst naar minors.usbo@uu.nl tot en met 21 juni 2024 als je cursussen in het eerste semester wil volgen, en tot en met 22 november 2024 als je alleen cursussen in het tweede semester wil volgen.

Leerovereenkomsten die na de deadline worden ontvangen zullen niet in behandeling worden genomen.