Kies op maat

Inloggen Menu

Food Forensics & Toxicology

Food Forensics
Word jij ook ‘ziek’ van fraude met levensmiddelen? Zet dan hier je tanden in en ontdek zelf de waarheid achter het etiket. Met gerichte colleges over ondermeer food defense, food technology, opsporingsstrategieën en analysetechnieken door interne en externe experts verwerf je inzicht in fraudeonderzoek binnen de levensmiddelensector. True food crime stories worden geanalyseerd en gereconstrueerd. Forensisch chemische en biologische analysemethoden worden ingezet, en gewogen als wettig en overtuigend bewijs. Gewapend met deze kennis en vaardigheden doe je zelf (opsporings)onderzoek naar voedselfraude. Je stelt hypotheses op en toetst deze aan de resultaten van je eigen analyses. Excursies bieden een kijkje in de (inter)nationale keuken.
 
Toxicology
Vormt de aanwezigheid van een stof in onze voeding een gezondheidsrisico, is een lozing schadelijk voor het milieu, en hoe kun je vaststellen dat een stof heeft bijgedragen aan een niet-natuurlijke dood? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden reiken we je eerst de basiskennis aan die elke toxicoloog nodig heeft. Je verkrijgt inzicht in opname, verdeling, metabolisme en uitscheiding van stoffen, hun werkingsmechanismen en je verdiept je in toxiciteitstesten en risicobeoordelingsmethoden. Je past daarnaast zelf diverse toxiciteitstesten toe, en middels een snijpracticum met de rat vergroot je je inzicht in de anatomie. Uiteenlopende forensisch toxicologische praktijkvoorbeelden worden besproken door diverse (externe) experts. In deze minor is er verder specifiek aandacht voor drugs, alcohol, pathologie, obductie en relevante wettelijke kaders. Je past de opgedane kennis vervolgens zelf toe in een (forensisch) toxicologische case-study waarbij toxicologische data interpretatie en rapportage centraal staan.

Meerwaarde
- Unieke minor die aansluit bij arbeidsmarktbehoefte
- Interdisciplinair: studenten vanuit diverse richtingen nemen deel. Kennis wordt op je eigen niveau aangeboden.
- Case studies (in kleine groepen) en onderzoeksvragen uit praktijk worden behandeld (mede vanuit lectoraat Safety in the food chain).
- Bedrijfsbezoeken om affiniteit te krijgen met de industrie
- Goede voorbereiding op een stage- afstudeeropdracht binnen de toxicologie, voedselfraude, en/of analytische chemie.

Leerdoelen

Food Forensics
- Inzicht verkrijgen in food forensics vraagstukken en casuïstiek
- Inzicht verkrijgen in opsporingsmethoden binnen de food sector
- Inzicht verkrijgen in de productieprocessen van voedingsmiddelen
- Inzicht verkrijgen in kwaliteits- en informatiemanagement (o.a. HACCP, TACCP, VACCP)
- Inzicht verkrijgen in en toepassen van geavanceerde analytisch chemische technieken die worden toegepast binnen het thema food forensics
- Inzicht verkrijgen in (en evt toepassen van) moleculair biologische technieken die worden toegepast binnen het thema food forensics
- Inzicht verkrijgen in en toepassen van (geavanceerde) data-analysetechnieken
- Uitbreiden ervaring in forensisch analytische chemie
- Kennis verkrijgen van relevante wettelijke kaders met betrekking tot voedselfraude

Forensic Toxicology
- Inzicht verkrijgen op het vakgebied toxicologie (o.a. toxicokinetiek en toxicodynamiek, orgaan toxicologie, risk assessment, post-mortem toxicologie)
- Kennis verkrijgen over toxicologische assays
- Inzicht verkrijgen in methoden voor detectie van stoffen en bestuderen toxicologische responses
- Uitvoeren van een wetenschappelijke toxicologische literatuurstudie
- Kennis verkrijgen van relevante wettelijke kaders in de forensische toxicologie
- Inzicht verkrijgen in pathologische responses
- Interpreteren van forensisch toxicologische gegevens

Ingangseisen

Minimaal 100 EC behaald in een opleiding op het gebied van Forensic Sciences, Chemie, Voeding, Life Sciences of aanverwante studie. Basiskennis omtrent biochemie en ervaring met het werken op het laboratorium (chemisch en/of (moleculair) biologisch). Veilig kunnen werken op het laboratorium.

Op basis van de studierichting van de externe student stelt de coördinator vast welke specifieke documenten aangeleverd moeten worden.

Literatuur

Casarett & Doull’s Essentials of Toxicology, 9780071847087

Rooster

Hoorcolleges waaronder diverse gastcolleges
Werkcolleges
Werkbesprekingen / tutorgroepen
Practica
Opstellen onderzoeksvoorstel
Uitvoeren onderzoek
Presentatie / jurygesprekken
Verslaglegging
Excursies
Zelfstudie
 
30 EC= 840 uur in totaal

Toetsing

- Theorie: 2 keer een schriftelijk tentamen: cijfer
- Practical assignment Food defense & fraud *: cijfer
- Case study Food Fraud*: cijfer
- Case study toxicology*: cijfer
* Deze beoordelingen gelden per werkgroep, maar wordt individueel indien noodzakelijk.

Aanvullende informatie

Doelgroep

Primair voor studenten die een van de volgende studierichtingen volgen:
-forensic sciences/forensisch laboratoriumonderzoek
-chemie
-voeding

De minor staat echter ook open voor andere studenten die interesse hebben en voldoen aan de ingangseisen. Neem bij twijfel contact op met de cursuscoördinator.

Taal onderwijsuitvoering
voertaal is NL indien geen buitenlandse studenten deelnemen.

Verplichte contacturen
Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar kunnen zijn. Roostering varieert per week.

Capaciteit/wachtlijst
Minimaal 15 studenten, maximaal 24 deelnemers. Bij te weinig aanmeldingen gaat de minor niet door.