Kies op maat

Inloggen Menu

Leren voor Duurzame Ontwikkeling

Op welke wijze verhelder je met leerlingen en studenten hun perspectief op de wereld en hun invloed als het gaat om bijvoorbeeld verdelingsvraagstukken, consumptiegedrag of klimaatverandering? Hoe verduurzaam je de bedrijfsvoering of hoe versterk je de samenwerking tussen (onderwijs)organisaties, gemeentes  en/of bedrijven met betrekking tot duurzame ontwikkeling?
Tijdens deze minor leer je hoe je in het bedrijfsleven en/of onderwijs
een verandering in houding, gedrag en waarden kan realiseren met oog op een meer duurzame toekomst.

Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) biedt handvatten om een verandering in houding, gedrag en waarden met betrekking tot een meer duurzame toekomst te realiseren. Het gaat niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om participeren in projecten over duurzaamheid in de eigen leef- en werkomgevingen. LvDO gaat daarbij altijd uit van vragen en vraagstukken die de lerenden zelf relevant vinden, waarvan de oplossing nog niet altijd bekend is.
Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak; het vraagstuk wordt vanuit verschillende perspectieven bekeken, waarin de relatie tussen een sociaal, een ecologisch en een economisch perspectief (people, planet en profit) centraal staat. Dit vraagt om discipline-overstijgende kennis en manieren van denken en handelen.

Bij LvDO leer je niet alleen over duurzame ontwikkeling, maar de lerende is ook daadwerkelijk participant in het proces van duurzame ontwikkeling. Een van de belangrijkste opbrengsten van LvDO is het toerusten van mensen om te handelen (empowerment), zodat zij als verantwoordelijke burgers weloverwogen keuzes kunnen maken. LvDO is een oefening in actief burgerschap.

Hoe jij het leren voor duurzame ontwikkeling voor jouw context in praktijk kunt brengen, verken je door zelf de uitgangspunten van LvDO onderzoekend en ontwerpend toe te passen. Gewoon doen!

Leerdoelen

In deze minor leer je:

  • wat duurzame ontwikkeling inhoudt en hoe dat in de transitiegerichte praktijk eruit kan zien;
  • hoe processen van gedragsverandering werken;
  • wat het belang is van het vormen van oordelen op basis van morele en ethische afwegingen;
  • op welke wijze leeractiviteiten binnen bedrijven en onderwijs bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Ingangseisen

Studenten van alle studierichtingen zijn welkom, mits je je herkent in het volgende profiel: je hebt belangstelling en affiniteit met leren en ontwikkelen, en duurzaamheid. Je hebt zin om aan een innovatie te werken binnen een (school)organisatie om met elkaar de wereld een beetje mooier te maken.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De minor Leren voor Duurzame Ontwikkeling vindt plaats tijdens het tweede semester, van 1 februari 2023 tot 1 juli 2024. Voorlopige onderwijsdag is de woensdag.
De eerste weken van de minor word je op deze onderwijsdag in Wageningen verwacht. Daarna wordt verwacht dat je deze dag standaard vrijhoudt om met elkaar organisaties te bezoeken, op excursie te gaan en om de voortgangsgesprekken te voeren.

De andere dagen van de week vul je zelf in, maar je wordt wel aangeraden om regelmatig andere studenten of professionals op te zoeken bij het werken aan je innovatie.

Toetsing

Tijdens de minor trekken we op drie momenten voor ieder leerteam (bestaande uit 5/6 studenten) een halve dag uit om intensieve voortgangsgesprekken te voeren waarin we jouw ambities met de minor (plan), je voortgang halverwege en eindresultaat beoordelen.
Dit doen we op basis van door jullie zelf voorbereide (toets)producten. Omdat wij verwachten dat je de hele minor werk laat zien dat past bij jou als persoon en bij je innovatie, zullen jullie producten qua vorm en inhoud flink van elkaar verschillen.

Deze minor wordt beoordeeld met ‘Behaald/Niet Behaald’ resultaat.

Aanvullende informatie

Deze minor wordt alleen uitgevoerd bij voldoende deelname. 

Er kan sprake zijn van extra kosten voor bezoek aan bedrijven en musea.

Studenten van Aeres Hogeschool Almere of Dronten hoeven niet aan te melden via Kies op Maat maar kunnen zich melden via studentzaken.hogeschool.wageningen@aeres.nl