Kies op maat

Inloggen Menu

Een leven lang leren en ontwikkelen

Een introductie in de opleidingskunde over hoe werknemers leren in de praktijk van alledag, in teams en individueel

In deze minor leer je de leercultuur bij een school of bedrijf in kaart brengen en ga je achterhalen hoe werknemers bij die school of dat bedrijf willen leren en ontwikkelen om tot verandering te komen. Je ontwerpt een leertraject in het kader van het individuele leren, het teamleren en/of het leren in de organisatie. Ook ontwikkel je een leerinterventie als onderdeel van het hele leertraject. Deze leerinterventie voer je vervolgens uit op je werkplek.

Leven in de huidige kennismaatschappij betekent een leven lang leren. Organisaties zien snel en ingrijpend veranderen wat ze doen, hoe ze het doen en zelfs waarom ze het doen. Dit vraagt om mensen die gemotiveerd zijn om zich nieuwe vaardigheden en bekwaamheden eigen te maken en om organisaties die het belang van een leven lang leren inzien. In deze minor lever je een praktische bijdrage hieraan op je eigen leerwerkplek, in de vorm van het ontwerpen een leertraject en het ontwikkelen van een training of een andere leerinterventie. Je hebt op de werkplek de rol van adviseur, ontwerper en begeleider/trainer en draagt bij aan het (in)formele leren op de werkplek van je collega’s.

Je ontvangt na afloop van de minor “Een leven lang leren en ontwikkelen” een minorcertificaat. Deze minor biedt je de mogelijkheid om kennis te maken met de inhoud van de master Leren en Innoveren.

Leerdoelen

Leeruitkomsten

  1. De student beargumenteert waarom goed ontwikkelde loopbaancompetenties en professionele identiteit de basis vormen voor een leven lang leren en ontwikkelen en wat de relevantie is van een leven lang leren voor maatschappij, organisaties, teams en het individu.
  2. De student brengt het leren (leercultuur) binnen een organisatie of team in kaart en doet concrete en haalbare aanbevelingen ter versterking van het leren.
  3. De student ontwerpt, ontwikkelt en initieert, samen met relevante stakeholders een leerinterventie die bijdraagt aan leven lang leren van organisatie en/of team en/of individu en die de ontwikkeling en realisatie van ambities van organisatie en/of team en/of individu ondersteunt.

Ingangseisen

Je volgt op dit moment een relevante HBO opleiding, leerjaar 3 of hoger. Als je twijfelt of deze minor past, neem dan contact op met h.maassen@aeres.nl.
Wij voeren met elke toekomstige student een online studiekeuzegesprek. Tijdens dit gesprek krijg je een indicatie van de studie-inhoud. Daarnaast kun je in dit gesprek je vragen stellen.

Kernwoorden die de relatie met studierichtingen verbinden: HRD, HRM, opleidingskunde, pedagogiek, onderwijskunde, educatie, communicatie, leven lang ontwikkelen, leren.

Instroomopdracht:
Nadat je het online studiekeuzegesprek hebt gedaan wordt je gevraagd om een essay te schrijven over hoe jij de rol van leren ziet in de maatschappij en op je werkplek. Hoe leer jij bijvoorbeeld zelf en hoe past dat bij de ideeën over leren in de maatschappij en op je werkplek? Het essay lever je in bij de docenten tijdens de eerste bijeenkomst in Wageningen. Het essay is maximaal 4 A4 lang en de APA regels worden op een correcte manier toegepast. Het essay vertegenwoordigd 2 ec.

Literatuur

Rooster

Deze minor wordt voor studenten van Aeres Hogeschool Wageningen aangeboden als Beroepssituatie. Een Beroepssituatie (BS) is een herkenbare en betekenisvolle situatie uit de beroepspraktijk. Het is ook een ‘onderwijseenheid’ (of module) waarin studenten lessen volgen, leren op de werkplek, opdrachten uitvoeren en zelfstudie doen. Als minor-deelnemer werk je aan de Beroepssituatie KLLL: Ontwikkelen van leven lang leren voor mens en organisatie.

De lessen voor deze minor worden aangeboden op dinsdag bij Aeres Hogeschool Wageningen.

Werkplek in het onderwijs of het bedrijfsleven of werkplekleren (stage bij een school of een bedrijf) voor 1- 2 dagen in de week afhankelijk van ervaring en voorkennis.

Het is van belang om bij de keuze van werkplek te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de advies- en ontwerpersrol vorm te geven en met het leren op de werkplek bezig te zijn.

Toetsing

De minor wordt afgesloten met schriftelijke opdrachten en een stage/praktijkbeoordeling over het professionele handelen. De opdracht bestaat uit het uitvoeren van een deel van de ontwikkelde leerinterventie op je werkplek en het in kaart brengen van de leercultuur op de werkplek.

- Instroomopdracht (essay): 2 ec
- Toetsing (1 groepsopdracht en 1 individuele opdracht): 11 ec
- Professioneel handelen op de werkplek (samenwerken, communiceren, adviseren): 2 ec

Aanvullende informatie

Deze minor start jaarlijks in september en in februari. Informatieaanvraag en aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 1 juli voor de start in september (semester 1) en 15 december voor de start in februari (semester 2). Je wordt wekelijks op dinsdag in Wageningen verwacht voor de bijeenkomsten.

Studenten van Aeres Hogeschool Almere of Dronten hoeven niet aan te melden via Kies op Maat maar kunnen zich melden via studentzaken.hogeschool.wageningen@aeres.nl