Kies op maat

Inloggen Menu

Pet Product Development

Veel producten die we tegenwoordig gebruiken, bestonden 5 jaar geleden nog niet. En over 5 jaar zijn er producten op de markt die we nu nog niet kennen. Productontwikkeling is van levensbelang voor ieder bedrijf. Ook in de huisdiersector.

De huisdiersector is een zeer actieve sector die volop in beweging is. In Europa wordt er jaarlijks €27,7 miljard besteed aan huisdiervoeding (Fediaf, 2021). Er leven meer dan 312 miljoen huisdieren in Europa, meer dan 90 miljoen huishoudens hebben 1 of meerdere huisdieren en zijn er alleen al 200 fabrieken die honden- en kattenvoeding produceren.

Al deze bedrijven hebben een bepaald assortiment producten, passend bij de missie en visie van het bedrijf. Afhankelijk van de wensen van de consument zal het productportfolio aangepast worden. Het is van groot belang dat het nieuwe product past bij het bedrijf en voorziet in de behoefte van de consument. De consument kijkt tegenwoordig niet alleen of het product goed is voor het huisdier, maar ook of het duurzaam is en een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft.  

In de minor APPD ga je aan de slag met product ontwikkeling op diverse niveaus.

Leerdoelen

De student is in staat om op het niveau van een startende productontwikkelaar de beroepstaken op het gebied van Pet Product Development uit te voeren. Je ontwerpt een nieuw product/dienst vanuit realistische vraagstukken van bedrijven uit de gezelschapsdierensector.

Hiervoor zijn kennis en vaardigheden op gebied van de volgende onderwerpen nodig:

  1. Het proces van product development kennen en toepassen.
  2. Toepassing van product design, werken met het programma van eisen en het ontwikkelen van een prototype product
  3. Inzicht in consumentengedrag in relatie tot het productontwikkelingsproces en hoe onderzoek in deze context ingezet kan worden om tot een advies te komen
  4. Uitwerking van een compact en volledig bedrijfsprofiel

De kennis zal in verschillende cursussen worden aangeboden. Daarnaast zal de student zich d.m.v. zelfstudie, leertaken en opdrachten verder verdiepen in de onderwerpen.

Ingangseisen

Afgeronde hoofdfase Diergezondheid en Management of Hippische bedrijfskunde, of een andere relevante HBO opleiding.

Voor studenten die niet aan deze eisen voldoen, zal in overleg met de minorcoördinator worden gekeken of de student toelaatbaar is op grond van voorkennis en motivatie.

Literatuur

Materiaal uit de lessen

Rooster

Semester 2, op woensdagen in de weken: 6, 9, 11, 13, 17, 20 en 22.

Excursies
Tijdens de minor kan het voorkomen dat er excursies georganiseerd worden. Ook kan het vanwege de opdracht nodig zijn om nationaal en/of internationaal beurzen (bijvoorbeeld: Interzoo, Duitsland) te bezoeken. Deze excursies zijn voor eigen bijdrage.

Toetsing

Ter voorbereiding op het assessment werk je aan de leertaken. Deze leertaken zullen praktijkopdrachten zijn over de eerder genoemde onderwerpen. De leertaken moeten met voldoende zijn afgerond om deel te mogen nemen aan het assessment.

Het assessment bestaat uit het opstellen van een adviesrapport voor het bedrijf met betrekking tot het productportfolio en/of dienstenaanbod. Ook wordt er een presentatie op de stagelocatie gegeven en volgt er een CGI (competentiegericht interview).

De cursus Product Development (APPD02) wordt getoetst d.m.v. een uit te werken opdracht. De cursus Product Design (APPD03) wordt getoetst d.m.v. een presentatie van het prototype. Het onderwijs van deze minor is verplicht. De cursus Pet Owner Behaviour (APPD04) wordt getoetst door middel van het uitvoeren van een onderzoek en het presenteren daarvan. De studiepunten wordt toegekend als het onderwijs van het betreffende onderdeel is gevolgd en het mondelinge presentatie en de opdrachten met minimaal een 6 zijn beoordeeld.

Code: APPD01
Omschrijving: Assessment
Studiepunten: 9
Product: Verslag en presentatie

Code: APPD02
Omschrijving: Cursus Product Development
Studiepunten: 2
Product: Opdracht

Code: APPD03
Omschrijving: Cursus Product Design
Studiepunten: 2
Product: Presentatie

Code: APPD04
Omschrijving: Training Pet Owner Behaviour
Studiepunten: 2
Product: Onderzoek en presentatie

Aanvullende informatie

Docenten: Sandra Haven, Martinus Tellegen en Miranda Wolffenbuttel.