Kies op maat

Inloggen Menu

Ecologisch advies - Ecological Advise (15.0 of 30.0 EC)

Lijkt het jou wat om als adviseur aanbevelingen te kunnen doen over het effect van ruimtelijke plannen op de natuur? Dan is de minor Ecologisch Advies iets voor jou. Je leert alles over ecologische advisering, de natuurwetgeving, hoe je effecten van ruimtelijke plannen kunt beoordelen en oplossen. Na deze minor kun jij zelfstandig ecologisch advies geven aan opdrachtgevers.

Onze samenleving staat voor een aantal grote ruimtelijke uitdagingen. Een tekort aan woningen, grootschalige verduurzaming en de stikstofproblematiek om zo maar even wat te noemen. Het is wettelijk verplicht om het effect op de natuur van ruimtelijke plannen en ontwikkelingen te beoordelen. Dit vraagt om ecologisch adviseurs met kennis van soorten en  de natuur in het geheel en die weten hoe deze in Nederland zijn beschermd.

Een ecologisch adviseur onderzoekt hoe bedachte ruimtelijke plannen het meest natuurvriendelijk uit te voeren zijn en welke maatregelen de natuur eventueel kunnen compenseren. Met een inventarisatie schat de adviseur de impact in van de ingrepen op de (omliggende) natuurgebieden en verwerkt zijn/haar bevindingen in een ecologische effectrapportage (Quickscan). Op basis hiervan doet de adviseur aanbevelingen voor het doorgaan van de ruimtelijke plannen.

Ecologisch Advies
In deze minor doe jij de kennis en de vaardigheden op om dit te kunnen. Je volgt colleges waar je de stappen van het geven van ecologisch advies leert, je duikt diep in de Nederlandse natuurwetgeving en werkt in groepen aan het oplossen van casussen op het gebied van ecologische advisering.

Jij ontdekt waar de bijzondere natuurwaarden voor komen of hoe je dit kunt achterhalen. Ook leer jij welke natuurwaarden gevoelig zijn voor de verschillende vormen van menselijke  verstoring (stikstof, licht, geluid, beweging, verontreiniging, verdroging, et cetera).

Je draait je minimaal 168 uur mee bij een ecologisch adviesbureau of op de afdeling ecologie van een multidisciplinair adviesbureau of gemeente. Je werkt aan een praktijkopdracht, waarbij je de effecten beoordeelt, van een bepaalde verandering in het gebied (zoals bouwen van nieuwe wijk) op de flora en/of fauna in het gebied.

Je onderzoekt de gevolgen van het plan op natuurwaarden en je kunt op basis van jouw kennis aangeven in hoeverre dit strijdig is met de wet- en regelgeving. Aan de hand van de uitkomst ben jij in staat oplossingen te bedenken om het één of ander (toch) mogelijk te maken. De minor loopt van september tot februari.

Ecologische advisering is, door de grote vraag naar adviseurs in Nederland, het grootste werkveld voor (toegepast) ecologen. Na de afronding van de minor Ecologisch Advies kun je goed terecht bij ecologische adviesbureaus, gemeenten of provincies en waterschappen.

Wanneer je kiest voor deze minor, raden we je ook aan de 15EC minor Ecologisch Advies  en Natuurontwikkeling te volgen (AECN). Deze minoren samen bieden jou een brede kennis op het gebied van ecologie, gebiedsontwikkeling en advies, waar een groot baanperspectief als beleidsmedewerker en adviseur bij hoort.

Leerdoelen

In al de functies die een afgestudeerde in de branche van mens/natuur effecten kan vervullen zijn de volgende Aeres-competenties van belang.

  • Onderzoeken:De student voert naar aanleiding van een ruimtelijke ingreep, een ecologisch onderzoek in een gebied uit. De student bepaalt en beoordeelt hierbij de (wettelijke) effecten op de (beschermde) flora en fauna in het gebied. De student rapporteert hierna de gevolgen voor de opdrachtgever en bepaald hoe effecten zoveel mogelijk weggenomen kunnen worden.
  • Presenteren:De student kan aan een groep deskundigen (opdrachtgever of collega adviseurs) een casus begrijpelijk en overtuigend overbrengen en weet daarbij om te gaan met weerstanden. Stimuleert discussie met zijn boodschap en legt verbanden met andere sectoren.
  • Duurzaam handelen: De student levert een bijdrage aan een het duurzame relatie tussen de mens en de leefomgeving en is zich bewust van de verschillende aspecten en discussies die gerelateerd zijn aan duurzaamheid.

Ingangseisen

Je hebt een stageplek geregeld voor aanvang van de minor in september. Meer informatie een eisen hieraan ontvang je via de coördinator.

Je kunt de volgende beroepstaken uitvoeren: Ecologische inventarisaties uitvoeren; (veld)onderzoek uitvoeren en verslagleggen. De studenten van de Hbo-majors Toegepaste Biologie en gerelateerde studies voldoen aan bovenstaande eisen. De minor staat ook open voor studenten van andere majors. In dat geval kan de coördinator een (online) intakegesprek inplannen.

Literatuur

N.v.t.

Rooster

Studiejaar 2024-2025, semester 1.
Colleges vinden plaats op dinsdag (gemiddeld 5 contacturen per week). Tussendoor werk je 1,5 dag per week aan de praktijkopdracht middels werkplekleren bij een ecologisch adviesbureau.
Op dinsdag in de weken: w36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 45, 46, 47, 48, 49, 50 en 51.

Toetsing

AECA01 Assessment (7 ECTS): Opdracht (ecologische effectrapportage
AECA02 Ecologische effectstudies I (4 ECTS): Tentamen
AECA03
Ecologische effectstudies II (4 ECTS): Portfolio

Aanvullende informatie

Ecologisch advies (AECA) / Ecologisch advies en natuurontwikkeling (AECN):
Deze minor loopt van september tot januari en is een combinatie van de twee 15ECTS minoren genaamd AECA en AECN. Samen vormen zij een 30ECTS-module. Beiden zijn ook afzonderlijk te volgen.