Kies op maat

Inloggen Menu

Real Estate Challenges

Zie jij om je heen al die lege winkels in de binnensteden? Rijd je ook vaak langs kantoorgebouwen waarin nog zoveel vierkante meters te huur zijn? Ben je verbaasd over de onaantrekkelijke, verpauperde uitstraling in zoveel straten? Sta je er van te kijken dat er in het ene deel van de stad druk wordt gebouwd terwijl er elders zoveel gebouwen leeg staan?

En vraag je je af waardoor dit veroorzaakt wordt en wat er aan gedaan zou kunnen worden en waarom er nauwelijks iets lijkt te veranderen?

Duik in deze wereld en voel je uitgedaagd om mee te denken over oplossingen. Hoor van professionals uit de beroepspraktijk hoe zij hiermee omgaan. Waar lopen zij tegen aan en tot welke slimme oplossingen komen ze?

Zoals de minor-titel al aangeeft kent de huidige tijdspanne met betrekking tot vastgoed(management) enkele grote uitdagingen. Hoe verduurzamen we de bestaande voorraad, hoe geven we leegstaand vastgoed weer een zinvolle herbestemming en hoe gaan we met de vastgoedvoorraad om. Wetende dat er sprake is van voortdurende demografische veranderingen (krimp, vergrijzing en ontgroening) maar ook andere ontwikkelingen.

Het betreft uitdagingen voor de gehele vastgoedsector maar zeker ook voor de diverse partijen zoals de eigenaar, de investeerder en de overheden. De uitdaging gaat over de strategie voor afzonderlijke vastgoedobjecten, zoals winkelcentra, kantoorpanden en appartementencomplexen. Maar ook voor het vastgoed van zorginstellingen, van onderwijsorganisaties en van gemeentelijke overheden.

De studenten krijgen de projectopdracht voorgelegd van een externe partij. Om, inzake één of meer vastgoedobjecten, een advies te verstrekken voor een duurzame herbestemming van de leegstaande of leegkomende panden. Hiertoe worden uiteenlopende analyses verricht (markt, omgeving, object, locatie, concurrentie). En wordt naast een inhoudelijk advies (programma, functies, gebruikers) ook een advies uitgebracht over het verduurzamen van het gebouw en de exploitatie, gebaseerd op financiële haalbaarheidsanalyses inzake investering en exploitatie. Tevens wordt advies uitgebracht  over de meest geëigende beheerconstructie en exploitatiemodel.

Belangrijke aandachtsgebieden of vakgebieden zijn: vastgoedmanagement en vastgoedrekenen,  (steden)bouwkunde en duurzaamheid (verduurzaming vastgoed). Daarnaast zijn ook juridische en marketingtechnische aspecten van belang.

In de context van het project organiseren we lessen van gastdocenten en excursies naar diverse herbestemmingsprojecten.

Leerdoelen

Verwerven kennis, inzicht en vaardigheden:

- om van een vastgoedcomplex een analyse uit te voeren, effectief en efficiënt de vereiste informatie te vergaren en de resultaten te vertalen naar een duurzame (op de marktvraag inspelende, financieel en maatschappelijk rendabele en ecologisch verantwoorde) herbestemming van vastgoed;

- om in het proces vereiste keuzen te beargumenteren en hierop te reflecteren. Bij bovenstaande analyse rekening te houden met: * het totale vastgoedproces, de diverse vastgoedactoren, in het algemeen en in het bijzonder in specifieke markten; * factoren die de marktsituatie van het vastgoedcomplex bepalen (Strategische analyses, Gebouwanalyse, Omgevings- en marktanalyse, Wettelijke analyse, Financiële analyse, Duurzaamheidsanalyse);

- factoren die het maatschappelijk en financieel rendement van vastgoedobjecten bepalen;

- vastgoedmanagement/beheer oplossingen;

- om intern en extern op professionele wijze te functioneren door het tonen van bijbehorend gedrag en vereiste (beroeps)houding.

Ingangseisen

Doelgroepen: Business en Recht, Hotel en Facility Management, International Business and Communication, Techniek en ICT.

Deelnemers zonder voorkennis financiële rekenkunde worden uitgenodigd voor intakegesprek en/of moeten rekening houden met extra inspanning.

Literatuur

Boek: Vastgoedexploitatie, Vermeulen & Wieman

Reiskosten excursies afhankelijk van OV kaart

Rooster

Totaal aantal contacturen: 92

Werkvormen: Projectbijeenkomsten, hoorcolleges, literatuurbesprekingen, werkcolleges, vaardigheidstrainingen, gastcolleges, excursies en bezoeken van het pand van de opdrachtgever, 3 contactmomenten met de opdrachtgever.

Contacttijden: Verspreid over de hele week overdag. Tweemaal per week onderwijsgroep en projectbijeenkomsten, elke week meerdere hoorcolleges of gastcolleges en werkcolleges, 2 excursies, 3 contactmomenten met de opdrachtgever.

Toetsing

Projectresultaten Real Estate Challenges, portfolio assessment (8 EC, weging 3). Deze beoordeling geschiedt collectief per projectgroep op basis van het Plan van Aanpak (PvA), de tussentijdse rapportage (verslag en presentatie) (TC), het adviesrapport en de eindpresentatie. Door de opdrachtgever en begeleidend docent.

Eindgesprek Real Estate Challenges, individueel gesprek (5 EC, weging 5). Individuele afronding van het blok gericht op het project en transfer naar soortgelijke projecten (verantwoording werkwijze en advies). Eindniveau: toepassing en transfer van de verworven kennis en vaardigheden.

Vastgoedrekenen Real Estate Challenges, individuele schriftelijke toets (2 EC, weging 2). Rekenopgaven met betrekking tot rendement, haalbaarheid, waardering van vastgoed.

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: Woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars en gemeentelijke huisvestingsbedrijven.