Kies op maat

Inloggen Menu

Circular Plastics (Nederlands)

Plastic is een materiaal met veel mogelijkheden: Het is licht, sterk, soms flexibel en verkrijgbaar in bijna elke vorm en kleur. Je kunt er voedsel in conserveren, voorwerpen in verpakken en meer. Maar wat voor mogelijkheden zijn er na gebruik? Hoe sluiten we de plastickringloop en wat komt daar bij kijken?

Vanuit het lectoraat Circular Plastics is met Van Hall Larenstein en Omrin de minor Circular Plastics ontwikkeld. Vanuit een veelal technische benadering wordt ingegaan op de processen om plastic afval in te zamelen, te reinigen en op te werken. Van de verkregen materialen worden nieuwe en duurzame producten ontwikkeld. Deze minor sluit aan bij de Sustainable Development Goal "Verantwoorde consumptie en productie".

Deze minor wordt ook aangeboden in het Engels. Kijk voor meer informatie over deze minor op de Engelse website. 

Leerdoelen

Inhoud van de minor

Je werkt tijdens de minor aan de volgende leeruitkomsten:

  • Je bent in staat de sociale context van een maatschappelijk vraagstuk te doorgronden met behulp van wetenschappelijke literatuur en te vertalen naar een concrete onderzoeksvraag.
  • Je kunt met de opgedane kennis een inschatting geven aan mate van circulariteit en impact op het milieu van een product door het toepassen van circulaire (onderzoeks- en ontwerp)methodieken.
  • Je  voert toegepast onderzoek uit in een projectomgeving naar duurzame kunststofproducten en/of processen op basis van een vraagstuk uit het regionale bedrijfsleven. Of: formuleer eigen leeruitkomst in overleg met begeleiders.
  • Je communiceert de oplossing voor de onderzoeksvraag in wetenschappelijk taalgebruik en bent in staat om onderzoeksresultaten te interpreteren en bediscussiëren.
Opzet van de minor

Door een intensieve samenwerking tussen de lectoraten Circular Plastics en Duurzame Kunststoffen kan met nog meer diepgang een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de realisatie van een duurzame samenleving. Hierin staat het gebruik van hernieuwbare en recyclebare materialen voorop. Deze samenwerking maakt het voor de studenten mogelijk om naar eigen voorkeur een keuze te maken uit de aangeboden onderwijseenheden van zowel de minor Sustainable Polymers als de minor Circular Plastics. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn; Circulaire Economie, (Bio)Polymeren, Onderzoek en Literatuur, Verpakkingstechnologie, Recyclen van Kunststoffen en Synthese & Verwerking.
Tijdens de minor Circular Plastics ga je samen met de studenten van de minor Sustainable Polymers aan de slag met concrete vraagstukken uit het bedrijfsleven. Om tot een oplossing te komen worden de stappen van de Design Thinking onderzoekcyclus toegepast: Emphatize, Define, Ideate, Prototype & Test. Gedurende de minor wordt de student hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind van de minor worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in een paper en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium. 

Ingangseisen

Doelgroep en aanbevolen voorkennis

Je bent derde of vierdejaars HBO student (propedeuse + minimaal 50 EC van de postpropedeutische fase) en volgt een technische opleiding. Bij voorkeur een opleiding die voldoet aan de competentieprofielen van ‘Bachelor of Engineering’ of ‘Bachelor of Applied Sciences’. Studenten van overige opleidingen zijn ook welkom. Aan de hand van een intakegesprek kunnen zij aantonen over de benodigde voorkennis te beschikken. Het minimaal aantal deelnemers voor deze minor is 10 studenten. Een week na sluitingsdatum wordt via de mail bekend gemaakt of de minor doorgaat. Indien de minor niet doorgaat kun je alsnog inschrijven voor een andere minor. Er worden gedurende minor excursies, practica, gastcolleges en projectmeetings aangeboden. De voertaal is Engels of Nederlands, afhankelijk van de inschrijvingen. De locatie waar de minor wordt verzorgd is deels in Emmen (grotendeels Sustainable Polymers) en deels in Leeuwarden (grotendeels Circular Plastics) dan wel bij een bedrijf/opdrachtgever.

Toetsing

De leeruitkomsten worden getoetst aan de hand van o.a. schriftelijke toetsen, opdrachten, rapportage, presentaties en assessments.