Kies op maat

Inloggen Menu

Placemaking: Creating Meaningful Places (Nederlands)

De minor Placemaking heeft als doel om mensen te inspireren om gezamenlijk openbare ruimtes opnieuw uit te vinden als het hart van elke gemeenschap: het versterken van de verbinding tussen mensen en de plaatsen die ze delen. De minor Placemaking legt de nadruk op een samenwerkingsproces waarmee we onze openbare ruimte opnieuw vorm kunnen geven om waarde te creëren, bij te dragen aan de kwaliteit van leven en leefbaarheid van een plek. De minor Placemaking faciliteert creatieve gebruikspatronen, met bijzondere aandacht voor de fysieke, culturele en sociale identiteiten die een plaats definiëren en de voortdurende doorontwikkeling ervan ondersteunen. Het algemene doel is om betekenisvolle placemaking-concepten te creëren die bijdragen aan de gezondheid, het geluk en het welzijn van mensen. Placemaking-ontwerpen die niet alleen aandacht hebben voor de fysieke component van een plek, maar juist ook voor belevenissen die een plek op de lange termijn levendig, attractief en interactief houden voor verschillende doelgroepen.

Inhoud van de minor

De Placemaking minor gebruikt het design thinking gedachtegoed, waarbij je als student op een zelfsturende en co-creatieve manier aan de slag gaat met het creëren van betekenisvolle plekken. Je bent voor een groot gedeelte zelf verantwoordelijk voor je eigen leerpad waarbinnen je door coaches en experts vanuit het werkveld wordt ondersteund in het bereiken van opgestelde doelen.

Door te werken aan je facilitering-skills en vanuit een lerende mindset willen we je in staat stellen om samen met anderen te komen tot placemaking-concepten die van waarde zijn voor een klant en voor eindgebruikers, kortom waarde creëren voor verschillende stakeholders.

Middels het verkennen van het placemaking gedachtegoed en het bezoeken van inspirerende voorbeelden op het gebied van placemaking gaan we zelf aan de slag om publieke ruimte om te vormen en op deze manier meer betekenis aan een plek te geven voor verschillende gebruikers. Je wordt uitgedaagd om binnen dit ontwerpproces te co-creëren met eindgebruikers. We zullen zoveel mogelijk werken in de omgeving van de vraagstukken zelf, om zo in nauw contact te staan met de vraagstukken, wat betekent dat we niet standaard binnen het schoolgebouw de ateliers inrichten.

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat je placemaking in de praktijk moet ervaren, vinden we het belangrijk om inspirerende placemaking concepten te bezoeken en mensen vanuit de praktijk te verbinden aan de minor. Daarom organiseren we een 2-daagse fieldtrip in Nederland. De kosten hiervoor bedragen +/- 200 euro p.p.

Leerdoelen

Opzet van de minor

De minor bestaat uit een totaal van 30 EC welke opgedeeld wordt in een viertal blokken

  • Essay (6 EC)
  • Creating a great place (team) (12 EC)
  • Facilitating Skills (individueel) (6EC)
  • The legacy (team) (6EC)

Ingangseisen

Doelgroep

Dit programma is geschikt voor jou als je op zoek bent naar:

  • De tools om ideeën en concepten tot leven te brengen om zinvolle oplossingen te creëren
  • Een mindset die nieuwsgierigheid, empathie, het nemen van creatieve risico's, het vinden van plezier en spel in het proces stimuleert
  • Nieuwe perspectieven die traditionele overtuigingen uitdagen
  • De mogelijkheid om de wereld om je heen te transformeren door te werken aan echte praktijkvraagstukken
  • De mogelijkheid om je ideeën en visies met anderen te delen en een gemeenschap te creëren rond gedeelde waarden en idealen

Wil jij deel uitmaken van een zinvolle verandering? Neem contact op en ontdek of de minor Placemaking iets voor jou is!

Een individueel motivatiegesprek is nodig om te bespreken of deelname aan minor passend is voor jou.

Toetsing

De toetsing wordt vanuit de design thinking methode opgezet, waarbij aandacht is voor het iteratieve karakter van design thinking (feedback, feedup, feedforward). De boordelingsmethodieken zijn divers en er is ook ruimte voor eigen creatieve invulling binnen de toetsing, passend bij de opdrachten. Daarnaast wordt het werkveld daar waar mogelijk ook (adviserend) meegenomen in beoordelingsprocessen.

Aanvullende informatie

Deze minor wordt ook in het Engels aangeboden. Kijk hiervoor ook op de Engelstalige website.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Leisure & Events Management.