Kies op maat

Inloggen Menu

Secure Programming

Incidenten op het gebied van cyber security door fouten in software komen steeds vaker voor. Bedrijven lijden jaarlijks veel schade doordat fouten in hun software pas in een later stadium ontdekt worden. Het achteraf herstellen van fouten kost enorm veel tijd en geld. Het aantal incidenten en fouten kan verkleind worden door vooraf en tijdens het ontwikkelen al met security bezig te zijn, dit noemen we ook wel secure programming.

Inhoud van de minor

In de minor ga je aan de slag met Secure Programming. Hier wordt de basis gelegd voor veilig programmeren. Tijdens de colleges kom je in aanraking met kwetsbaarheden in applicaties. Je leert hoe deze kwetsbaarheden ontstaan, hoe je ze kunt opsporen, en hoe je ze uiteindelijk kunt voorkomen. In deze minor ben je zowel praktisch als theoretisch bezig.

Bij deelname van internationale studenten wordt de minor in het Engels aangeboden. Kijk hiervoor ook op de Engelstalige website.

Leerdoelen

Opzet van de minor

 Uit onderzoek is gebleken dat het goedkoper is om in een vroeg stadium tijdens de ontwikkeling van een (web)applicatie mogelijke security issues op te lossen dan na ingebruikname. De software development life cycle (SDLC) is cruciaal bij het ontwikkelen van applicaties voor de desktop omgevingen en eveneens bij mobiele applicaties voor bijvoorbeeld een smartphone. De vraag die wij in deze minor gaan beantwoorden is de volgende: hoe kan secure programming onderdeel gemaakt worden van de SDLC en welke technieken kunnen we toepassen?

Tijdens de minor werk je in een groep aan een mobiele applicatie voor Android. Het type applicatie mag je zelf bedenken, het ontwikkelproces moet echter volgens de gekende methodieken van secure programming.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Informatica.

Ingangseisen

Aanbevolen voorkennis

Hbo-studenten van leerjaar 3 en 4 van o.a. de opleiding 

  • Informatica 
  • Technische Informatica 
  • ICT 

Overige opleidingen uit het Domein Applied Science zijn ook welkom, mits in hun curriculum voldoende voorkennis van Informatica is behandeld.   

Toetsing

Om te beoordelen of je de doelstellingen van deze module hebt behaald moeten er verschillende opdrachten worden uitgevoerd. Deze opdrachten kunnen zowel in een groep als individueel worden uitgevoerd. Naast de opdrachten moet er een applicatie worden ontwikkeld en gepresenteerd. Alle onderdelen moeten met een voldoende worden afgesloten.