Kies op maat

Inloggen Menu

Social Impact Island @Sluislab - 2024-2025

Wil jij meehelpen om van Zeeburgereiland een bruisende, duurzame en aantrekkelijke plek te maken voor iedereen? Doe dan mee met Social Impact Island.
Midden in het Amsterdamse IJ ligt een bijzonder eiland dat de komende jaren uit zal groeien tot een groen en waterrijk nieuw stadsdeel voor 20.000 Amsterdammers.
Met jouw creativiteit ontwerp je vernieuwende oplossingen die laten zien hoe we met events, communicatie, media, technologie en toerisme op een bijzondere manier bijdragen aan een toekomstbestendig stadseiland.

Wat is Social Impact Island @ Sluislab?
Social Impact Island wordt georganiseerd door Sluislab, de plek voor sociale innovatie op Zeeburgereiland. Een belangrijk motto van Sluislab is: impact moet je maken!

Want aan prachtige presentaties alleen hebben partners en bewoners niet veel. Sluislab helpt jou en je team daarom je concept te realiseren. Zo zorgen we er samen voor dat bewoners ook echt ervaren dat hun stad op een aantrekkelijke manier leefbaarder wordt. Studenten maakten bijvoorbeeld de Buurtkoffer, een pop-up ontmoetingsplek, de Baggerbak, de eerste buurttuin op het eiland, en Queertet, een kwartetspel als gespreksstarter over de queercultuur.

Impact maken doe je natuurlijk niet vanuit je leslokaal, maar op de plek waar het moet gebeuren en samen met de mensen die er wonen en werken. Daarom verken je het gebied en werk je met bewoners vanuit onze eigen studio in broedplaats Baggerbeest. Vanaf je eigen plek op het eiland kun je ook gemakkelijk samenwerken met Urban Resort, Gemeente Amsterdam, SAIL en andere partners van het lab.

Wat ga je doen?
Bij Social Impact Island staat placemaking centraal. Dat betekent dat je samen werkt met bewoners en ondernemers, onderzoekers en kunstenaars om van het eiland een aantrekkelijke en toekomstbestendige plek te maken voor iedereen.

Ter ondersteuning van je werk aan de uitdagende vraagstukken volg je verschillende workshops en masterclasses over onder andere Placemaking, Design Thinking, Authentic Leadership en Societal Impact Design. 

Jij bepaalt, met je team, de richting van de oplossing en krijgt daarbij hulp van experts op het gebied van bijvoorbeeld evenementorganisatie, mediaproductie en grootstedelijke vraagstukken. Je gaat er daarnaast geregeld op uit voor fieldtrips in Amsterdam.

Vraagstukken

Samen met onze partners ontwerp je creatieve en innovatieve oplossingen die het de stad nog bruisender, duurzamer en aantrekkelijker maken voor iedereen:

Bar Baggerbeest – een bruisend cultureel programma
Ben je geïnteresseerd in spannende culturele programmering? Dit jaar werken we samen met MK24 en Bureau Punt. Met hen en Bar Baggerbeest werk jij aan een bruisend cultureel programma. Hoe dat programma er uit ziet is aan jou.

The Pleasure Ground – een duurzame oase in de stad
Wil je liever concreet bijdragen aan een groene, duurzame stad? Kies dan voor The Pleasure Ground bij Broedplaats Baggerbeest, ism Rode Loper op School. Deze buurttuin voor urban farming en duurzame speelplek is op zoek naar nieuwe invullingen van hun groene ruimte en de activiteiten die ze daaromheen organiseren. Betrek jij nog meer bewoners bij deze oase in de stad?

Oba Next Sluisbuurt – de bieb van de toekomst
Wordt het een actieve werkplaats met podcast-studio en een 3d-makerspace voor iedereen of een gezellige ontmoetingsplek met filmavonden voor buurtbewoners? Het is aan jou en de buurtbewoners om te bepalen hoe de bibliotheek van de toekomst er uit ziet. Next Lab Sluisbuurt is de ontwerpstudio van Openbare Bibliotheek Amsterdam en Sluislab, waar we met elkaar die toekomst uitproberen.

Leerdoelen

We werken met drie overkoepelende leeruitkomsten.

Experimenteren
Op basis van analyse en via een proces van herhaling en ontwikkeling ontwerpt en maak je creatieve oplossingen voor complexe problemen uit de stedelijke omgeving. Dit gebeurt in samenwerking met partners uit de beroepspraktijk en uit andere disciplines binnen de creatieve sector.

Interdisciplinaire samenwerking
Je brengt jouw eigen (professionele) expertise in en maakt gebruik van dit perspectief. Een actieve rol binnen het teamwork en een constructieve  werkhouding leiden tot een gezamenlijk, oplossingsgericht resultaat.

Professionalisering
Jij stuurt je professionele ontwikkeling proactief aan door inhoudelijke keuzes te maken en persoonlijke leerpunten en SMART-leerdoelen te formuleren. Met ontvangen feedback op je professionele gedrag kan je reflecteren op je werk.

Ingangseisen

  • Je bent een 3e jaars bachelor-student (of hoger), of een Associate Degree-student in de laatste fase van je studie
  • Je bent enthousiast, creatief, innovatief en je kan zelfstandig werken
  • Je hebt zin om samen met stakeholders en medestudenten complexe uitdagingen aan te pakken
  • Jouw ontwikkelingen stuur je zelf aan door je eigen leerdoelen op te stellen
  • Je wil zelf je studiepad kiezen, ondersteund door coaching en door je medestudenten
  • Je staat open voor nieuwe vormen van opleiding en toetsing, het showcase portfolio en bewuste reflectie op je eigen acties

Rooster

Je bent gemiddeld 4 dagen per week in het lab.

Toetsing

Groepsproject & Individueel Portfolio

Aanvullende informatie

Het kan gebeuren dat er te weinig aanmeldingen zijn voor een module, waardoor deze geannuleerd moet worden.