Kies op maat

Inloggen Menu

Inholland Impact Makers

De wereld staat voor grote uitdagingen. Zoals op het gebied van gezonde voeding, duurzame mode of klimaatverandering. Waarop wil jij als young professional echt impact maken? De minor Inholland Impact Makers geeft je keuze uit 12 complexe vraagstukken. En ruime keuze uit (Inholland-)locaties. Je connect met studenten van andere studies, professionals en onderzoekers. En je leert zowel binnen als buiten je vakgebied. Word onderdeel van de generatie die écht verandering brengt! 

Over Inholland Impact Makers
Studenten vanuit verschillende opleidingen en vakgebieden werken samen aan een complex maatschappelijk vraagstuk. Door die samenwerking ontstaan oplossingsrichtingen die je niet had kunnen maken met studenten vanuit je eigen opleiding. Ook kom je in aanraking met visies, toekomstperspectieven en methodieken vanuit andere vakgebieden. 

Je kiest een vraagstuk op een van de volgende thema’s: Climate, Entrepreneurship, Food & Health, Leisure & Tourism, Music Industry, Social Impact of Sustainable Fashion. En vergeet niet: impact maken doe je natuurlijk niet vanuit je leslokaal, maar op de plek waar het moet gebeuren en sámen met de mensen die er wonen, werken en leven. Zet jij met hen de verandering in gang? 

In deze minor werk jij aan oplossingen voor complexe vraagstukken waar de wereld voor staat. Jij kiest zelf op welk vraagstuk je impact wilt maken.  

Kies uit: 

  1. Polderdromen: gezamenlijk naar fossielvrij in 2040 
  2. SOS Koegraspolder: hoe water een bedreiging én een kans is  
  3. Hoe kan technologie boeren ondersteunen bij de inzet van agroforestry?   
  4. Next generation ondernemers: uitdagingen in de nieuwe economie 
  5. De stappen naar een duurzaam voedselsysteem in de regio   
  6. Het verleiden van jongeren (16-20 jaar) tot gezonde eetgewoontes   
  7. Onbezorgd winkelen en recreëren in Rotterdam: welke interventies bedenk jij? 
  8. Hoe verleiden we concertbezoekers om duurzaam te reizen?  
  9. Bouwen aan de gezonde en actieve woonomgeving van 2040  
  10. Hoe werk je samen aan een gezonde toekomst in de wijk? 
  11. Van 4 naar 8 kilo ingezameld textiel per inwoner in de gemeente Haarlem  
  12. Hoe kledingproducenten nummer 1 worden in recycling  

Let op: een toelichting op de vraagstukken lees je verderop! 

Leerdoelen

Je brengt je eigen deskundigheid in én leert perspectieven uit andere disciplines te begrijpen en benutten. Met jouw team werk je aan beroepsproducten en oplossingsrichtingen. Jullie kiezen met de opdrachtgever uit het werkveld en je leercoach zelf welke methodiek jullie toepassen. 

Hierbij horen de volgende handelingsindicatoren:

In co-creatie interdisciplinair samenwerken
Je brengt eigen (vak)deskundigheid in en waardeert en benut een diversiteit aan perspectieven vanuit andere disciplines, achtergronden en stakeholders. Je levert vanuit je vakgebied op basis van de kwaliteit van je eigen expertise en de wijze waarop jij deze in co-creatie weet te verbinden aan expertise uit andere disciplines, kwalitatief een bijdrage aan het realiseren van een verandering/ innovatie voor een maatschappelijk vraagstuk.

Interdisciplinair onderzoeken en ontwerpen
Je combineert onderzoeksmethodieken, ontwerpgerichte tools en skills vanuit verschillende disciplines ten behoeve van het vraagstuk. Je onderbouwt inzichten en bevindingen vanuit de eigen specifieke vakliteratuur en vanuit wetenschappelijke theorie. Door de interdisciplinaire samenwerking ontwikkel je concepten die bijdragen aan (een) oplossing(srichtingen) voor het maatschappelijke vraagstuk. Hierbij houd je rekening met het gehele systeem, belangen en behoefte van alle stakeholders en met de gevolgen van de voorgestelde oplossing(en).

Persoonlijk impact maken
Je geeft proactief sturing aan je professionele ontwikkeling en toont daarbij persoonlijk leiderschap. Je ontwikkelt jezelf vanuit jouw eigen beroepsperspectief en talent, door interdisciplinair samen te werking en door interdisciplinair te onderzoeken en te ontwerpen tot een hbo-professional die complexe veranderkundige vraagstukken aanpakt. Door vanuit verschillende achtergronden en perspectieven naar vraagstukken te kijken en nieuwe paden te verkennen, zowel inhoudelijk als procesmatig, maak je impact. 

Ingangseisen

Je bent 3e of 4e jaars student en je hebt toestemming van je examencommissie om deze minor te volgen. 

Rooster

 Contactmomenten bestaan uit:

  • Expertsessies
  • Trainingen gericht op skills en vaardigheden
  • Bijeenkomsten/ expertmeetings, presentaties met de opdrachtgever, stakeholders, belanghebbenden
  • Bijeenkomsten met het leerteam met en zonder leercoach.
  • Slidedoc besprekingen
  • Individuele POP gesprekken met leercoach
  • Formatieve tussentijdse toetsing
  • Feedbackmomenten (leercoach, peers, stakeholders)
  • Bijeenkomsten met vraageigenaar, stakeholders en andere leerteam

Toetsing

Hoe jullie eindproduct er uiteindelijk uitziet – zoals advies, marketingcampagne, prototype, oplossingsrichting, businessmodel - hangt af van het vraagstuk. 

Je sluit de minor af met een individuele portfoliotoets.

Aanvullende informatie

In deze minor staat interdisciplinair samenwerken centraal. Dit betekent dat je samen werkt met studenten van andere opleidingen en domeinen maar ook in aanraking komt met docenten/maar ook lectoren en onderzoekers van andere domeinen. Je werkt aan real life maatschappelijke vraagstukken die door lectoren/onderzoekers en werkveldpartners zijn aangedragen. Dat betekent dat je als student gebruik maakt van de meest actuele kennis op het gebied van het vraagstuk.

Binnen Inholland Impact Makers zien we studenten als partners in een gezamenlijk maak- en leerproces. Je werkt daarbij aan oplossingsrichtingen voor een actueel maatschappelijk vraagstuk en daarbij betrek je opdrachtgever, stakeholders, belanghebbenden en burgers. Bovendien leren werkveldpartners en docenten net zo goed van docenten als studenten van hen.

In deze minor spelen onderzoek en skills een belangrijke rol: lectoren, onderzoekers en docenten van meerdere domeinen zijn verzorgen trainingen op het gebied van skills die je nodig hebt bij interdisciplinair samenwerken.

De vraagstukken: 
geef je keuze voor een vraagstuk door via minorimpactmakers@inholland.nl

1: Polderdromen: gezamenlijk naar fossielvrij in 2040
In Broekpolder (Zuid-Holland) werken bedrijven, bewoners en gemeenten aan het verduurzamen van hun polder. Er is veel glastuinbouw; ook wonen en recreatie zijn belangrijk. Het gebied streeft ernaar om in 2040 fossielvrij te zijn. Samenwerking met alle partijen is hiervoor heel belangrijk. Breng jouw skills in en ontwerp mee aan oplossingen in de overgang naar duurzame energie. Oplossingen die ook passen bij het landschap!
Thema: Climate / Locatie: Delft

2: SOS Koegraspolder: hoe water een bedreiging én een kans is
De Koegraspolder bij Den Helder is een polder met landbouw, vooral bollenteelt. Door klimaatverandering dreigt er verzilting (verhoogd zoutgehalte in bodem en water). Maar voldoende zoetwater blijft belangrijk. Hoe creëer je een innovatief en toekomstbestendig klimaat-adaptief systeem? Zodat landbouw kan blijven bestaan, de natuur wordt verbeterd én energie wordt opgewekt? Denk mee met onderzoekers, gemeenten en ondernemers!
Thema: Climate / Locatie: Den Helder

3: Hoe kan technologie boeren ondersteunen bij de inzet van agroforestry?
Agroforestry, of boslandbouw, gaat over landbouwsystemen waarin bomen en struiken worden geplant bij bijvoorbeeld grasland. Dit maakt boeren minder kwetsbaar voor extreme (weers)invloeden. Bomen zorgen bijvoorbeeld voor extra opbrengst in de vorm van noten of fruit. En bieden beschutting aan vee tegen weer en wind. Hoe kan (data)technologie dit ondersteunen en zorgen voor onder andere een haalbaar bedrijfsmodel? We zoeken het grondig uit!
Thema: Climate / Locatie: Delft

4: Next generation ondernemers: uitdagingen in de nieuwe economie
Jonge ondernemers die een (familie)bedrijf overnemen, staan voor grote uitdagingen. Ze hebben namelijk te maken met grote veranderingen op het gebied van klimaat, energie, grondstoffen en eiwitten. Maar bedrijfsovername biedt ook dé kans voor innovatie. Hoe kunnen we verduurzaming een boost geven? Ontwerp mee aan een baanbrekend plan voor de nieuwe generatie ondernemer in de sector dier, voeding of tuinbouw in Zuid-Holland.
Thema: Entrepreneurship / Locatie: Delft

5: De stappen naar een duurzaam voedselsysteem in de regio
Hoe we voedsel produceren en verwerken moet echt anders. We moeten over naar een duurzamer voedselsysteem. Dierhouderij is hier een key onderdeel van. Agrarisch ondernemers willen graag stappen zetten. Maar hiervoor hebben ze maatschappelijk draagvlak nodig. Ofwel, zorgen dat bewoners en gemeenten hier positief over zijn. Denk jij met een creatieve en business-minded blik mee over een duurzaam voedselsysteem?
Thema: Food & Health / Locatie: Delft 

6: Het verleiden van jongeren (16-20 jaar) tot gezonde eetgewoontes
Ongezond voedsel is vaak makkelijk te krijgen; jongeren maken hierdoor snel ongezonde keuzes. Dat willen wij op een slimme manier veranderen: met jongeren zelf. Want gezond eten en drinken – water, genoeg groente en fruit, volkorenproducten – is belangrijk voor een gezond lichaam. Wist je dat slechts 1% van de 14- tot 18-jarigen dagelijks voldoende groente en fruit eet? Dat kan beter! Werk mee aan dé oplossingsrichtingen om gezonder te kiezen.  
Thema: Food & Health / Locatie: Amsterdam

7: Onbezorgd winkelen en recreëren in Rotterdam: welke interventies bedenk jij?
De Lijnbaan en het Zuidplein: drukke gebieden in Rotterdam waar mensen wonen, winkelen en hun vrije tijd besteden. Hoe zorg je ervoor dat mensen hier onbezorgd kunnen rondlopen, zich veilig voelen én in een gezonde en gastvrije omgeving zijn? Wie weet bedenk jij met je team wel dé innovatieve oplossing, die ook geschikt is voor drukke gebieden buiten Rotterdam.  
Thema: Leisure & Tourism / Locatie: Rotterdam 

8: Hoe verleiden we concertbezoekers om duurzaam te reizen? 
De Nederlandse popsector wil CO2-neutraal worden. Om hieraan bij te dragen, is het belangrijk om de manier waarop mensen naar concerten reizen te veranderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu. Het helpt ook de lokale economie door activiteiten rondom concertlocaties te stimuleren. Toon jouw interesse en kennis over concertbezoeken en ontwerp mee aan slimme en haalbare oplossingen.
Thema: Music Industry / Locatie: Haarlem/Amsterdam

9: Bouwen aan de gezonde en actieve woonomgeving van 2040
Hoe zorg je ervoor dat jong en oud actief en gezond kan wonen in de wijk? Hoe kunnen we de gebouwen, straten en parken in de wijk aanpassen om mensen gelukkiger te maken, en mensen (samen) laten bewegen of ontmoeten? We onderzoeken en ontwerpen de levensloopbestendige woonomgeving van de toekomst. Jouw hulp, ook zonder ontwerpervaring, is cruciaal om deze gezonde en veerkrachtige generatie te realiseren.
Thema's: Food & Health, Social Impact / Locatie: Alkmaar 

10: Hoe werk je samen aan een gezonde toekomst in de wijk?
Alle bewoners in Zaandam-Oost verdienen een fijne toekomst. Opgroeien op een plek waar je evenveel kansen krijgt als ergens anders. Je gaat samen met professionals en bewoners in de wijk op zoek naar kansen op het gebied van gezonde leefstijl, meedoen en veiligheid. Wil jij in contact met mensen echt het verschil maken en wil jij een vraagstuk tackelen als empowerment van meiden (via gaming) of een kookclub starten? Doe dan met ons mee!   
Thema's: Food & Health, Social Impact / Locatie: Zaandam

11: Van 4 naar 8 kilo ingezameld textiel per inwoner in de gemeente Haarlem 
Jaarlijks gooien we in Nederland meer dan 300 miljoen kilo aan textiel weg: handdoeken, lakens, en veel kleren. De gemeente Haarlem wil dat inwoners een herbestemming geven aan hun afgedankte textiel en het aantal ingezamelde kilo’s gaan verdubbelen: van 4 naar 8 kilo per persoon. Ambitieus! Hoe kunnen we de burgers van de gemeente Haarlem hiermee helpen? En dat zónder dat zij meer textiel gaan kopen. Een mooie uitdaging.
Thema: Sustainable Fashion / Locatie: Haarlem

12: Hoe kledingproducenten nummer 1 worden in recycling
Het recyclen en hergebruiken van textiel: vanaf 2025 zijn de producenten daarvoor zelf verantwoordelijk. Klinkt logisch. Maar wat betekent zo’n verandering? Voor de keten, voor jou en mij, en voor de toekomst? Denk mee over wat er moet gebeuren, zodat kledingbedrijven nieuwe outfits kunnen maken met bestaande vezels. Wat is er nodig om te komen tot het perfecte businessmodel, marketingcampagne of…?
Thema: Sustainable Fashion / Locatie: Haarlem