Kies op maat

Inloggen Menu

Veranderen is mensenwerk, succesvol veranderen met Appreciative Inquiry

Voor wie:

Als professional die veranderingsprocessen kan managen en interventies kan inzetten, ben je een gewaardeerd persoon in organisaties die dynamisch moeten reageren op de veranderende omgeving. Met deze minor ontwikkel je je tot een professional die in staat is om succesvol veranderingen te begeleiden in organisaties.

 

Met de minor "Veranderen is mensenwerk" leer je hoe je veranderingsprocessen effectief kunt begeleiden. Je krijgt inzicht in de psychologische en groepsdynamische processen. Je ontwikkelt vaardigheden om de dynamiek van een organisatie te begrijpen en werkvormen toe te passen om in verbinding met mensen aan de slag te gaan. Bovendien leer je hoe je met behulp van Appreciative Inquiry een organisatie kunt begeleiden bij een verandering. Deze aanpak versterkt het vermogen en vertrouwen van de mensen in de organisatie, zodat zij gezamenlijk hun ambitie kunnen bereiken.

Je werkt samen met studenten van andere opleidingen en hogescholen, een mooie interdisciplinaire ervaring.

 

Schrijf je nu in en word de aangewezen persoon die weet hoe je veranderingen stap voor stap kunt begeleiden.

 

Luister hier de Podcast voor nog meer informatie over deze minor!

 

Leerdoelen

  • Je gaat in deze minor in kleine projectgroepen bij een opdrachtgever uit de praktijk aan de slag. Je onderzoekt het vraagstuk aan de hand van Appreciative Inquiry. Je betrekt zoveel mogelijk stakeholders om te achterhalen wat er daadwerkelijk aan de hand is en wat eraan gedaan kan worden. Je gaat experimenteren met de verschillende rollen van facilitator, onderzoeker en coach.

 

  • In de ondersteunende werkcolleges, coachmomenten, gastcolleges en trainingen staan volgende onderwerpen centraal:
    • Psychologie en gedrag: motivatie en drijfveren, weerstand, betekenisgeven, groepsdynamica, leiderschap en gedragsbeïnvloeding.
    • Organisatiekunde: cultuur, structuur en het proces van verandering.
    • Jij als begeleider van veranderingen: interpersoonlijke communicatie, waarderend onderzoeken, ontwerpen van praktische werkvormen, procesadviseren en begeleiden van groepen.
    • Appreciative Inquiry: waarderende vragen stellen, ophalen van succesverhalen, het helpen vertalen van problemen in ambities, het concreet maken van veranderstappen.

 

  • Je krijgt de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen onderwerp en deel te nemen aan interactieve opdrachten. Je kiest één of twee opdrachten die jou uitdagen en samenwerking met medestudenten stimuleren.

Ingangseisen

  • Propedeuse van een hbo-opleiding behaald
  • Bij voorkeur een stage doorlopen

Literatuur

Veranderen met Appreciative Inquiry (Masselink, De Haan), 2020, eerste druk, 9789024429691, Uitgeverij Boom


De Kunst van het interveniëren (Kesteren van, Laarakker, Wijs de), 2020, eerste druk, 9789490463762, Mediawerf

Rooster

Rooster; 3 fysieke bijeenkomsten per week, daarnaast zelfstudie en projecttijd. 

Toetsing

Toetsing; projectrapportage en assessment

Aanvullende informatie

Capaciteit:

Bij deze minor is plaats voor maximaal 30 studenten. We werken graag samen met een diverse groep van studenten, van verschillende hogescholen.

 

Om je aan te melden dien je:

  • de Kies op Maat leerovereenkomst te downloaden. Vul deze in en zorg dat deze ondertekend wordt door de betrokken partijen:
    -       Jijzelf
    -       Thuisinstelling
    -       Opleiding Communicatie / Avans Creative Innovation van Avans Hogeschool (gastinstelling).
  • de volledig ingevulde en door de drie partijen ondertekende leerovereenkomst als één pdf te mailen naar Carina Hermanides-Ramirez (c.hermanides@avans.nl).
  • een gewaarmerkt kopie van je Propedeusediploma te mailen naar de studentenadministratie van Avans Hogeschool via studentenadministratie@avans.nl.
  • een origineel Bewijs van Betaald Collegegeld (BBC) 2024-2025 te laten opsturen naar de studentenadministratie van Avans Hogeschool door de studentenadministratie of lesgeld-administratie van je thuisinstelling. Dan kan Avans zien dat jij daar betaald hebt. 
  • daarnaast schrijf je je via studielink in.

 

Informatie voor je inschrijving;

Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Communicatie (COM-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

 

Contactgegevens;

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op;

Carina Hermanides-Ramirez
Avans Hogeschool| 088-5258067| c.hermanides@avans.nl