Kies op maat

Inloggen Menu

Betere besluitvorming met data

#interdisciplinair #Scrum #actie-onderzoek #Bedrijfskunde

Hoe zet ik data om in kansen voor de organisatie?

De 4e industriële revolutie brengt veel nieuwe mogelijkheden en technologieën, en daardoor ook enorm veel data. Al deze data wordt door organisaties veelal nog onvoldoende gebruikt waardoor ze kansen mislopen.  Directie en management baseren hun besluiten op intuïtie, ervaring en of theorie; in de minor vullen we dit aan met data. We verkennen de data die de opdrachtgever beschikbaar heeft en bepalen in overleg hoe we die data kunnen gebruiken bij besluitvorming op operationeel, tactisch en/of strategisch niveau. De ethische kant vergeten we niet door met elkaar in discussie te gaan.

In teamverband (scrum) ga je aan de slag met real-life opdrachten uit zowel profit als non-profit organisaties. Hierbij word je ondersteund door je medestudenten die vanuit verschillende disciplines hun kennis en vaardigheden inbrengen in je team.

Studenten werken bij de minor Betere Besluitvorming op de locatie Hogeschoollaan in Breda. Ook zul je regelmatig op locatie bij opdrachtgevers aan de slag gaan. De opleiding Bedrijfskunde werft hiervoor opdrachten en zet deze uit in teams van 3 á 4 studenten. Voorbeelden van opdrachten:

  • Hoe gebruiken we realtime voorraadinformatie om klanten zo goed mogelijk te helpen.
  • Kunnen we inzicht krijgen in de output en bezettingsgraad van onze productielijnen zodat we hier direct op kunnen sturen?
  • Hoe kunnen we onze strategische KPI’s meten en inzichtelijk maken middels de beschikbare data in onze organisatie?

Er wordt gewerkt in interdisciplinaire teams voor het beste collectieve resultaat. Je stapt regelmatig uit je comfortzone door aan de slag te gaan met nieuwe kennis en vaardigheden, en leer je van elkaar. Deze minor is daarom uitermate geschikte voor studenten die op zoek zijn naar verbreding.

De looptijd van de minor is 20 weken; de opbouw is kortcyclus, dat wil zeggen dat we werken in blokken van 2 weken. Je team laat iedere 2 weken een (tussen-) product zien waar je feedback op krijgt. Uiteindelijk presenteer je een oplossing voor het vraagstuk van de opdrachtgever dat grotendeels al is getest in de praktijk.

Het onderwijs volgt de opdracht. Geen losstaande colleges maar feedback, instructies en begeleiding tijdens het werken aan de opdracht. Daarnaast betrekken we studenten bij het organiseren van het onderwijs zodat je binnen grenzen je eigen doelen en werkwijzen kunt bepalen.  De groep minor studenten maken samen het programma door het organiseren van  bijvoorbeeld workshops, trainingen, excursies en gastcolleges. Ook is er veel ruimte voor evaluaties, feedback en feedforward. Zo geef je invulling aan je eigen leercurve.

Naast inhoudelijke kennis en vaardigheden werken we binnen de minor aan je Persoonlijk Leiderschap en dan met name op het gebied van Scrummaster-vaardigheden. Jij bent het vertrekpunt ; waar ligt jouw individuele behoefte qua ontwikkeling en hoe kun je daar binnen deze minor invulling aan geven? Zo stellen we je ook in staat om een toets te doen die op het niveau ligt van internationale Scrummaster certificering. Helaas nog niet de certificering zelf, maar we brengen je met deze minor wel naar dat niveau.

Leerdoelen

  1. Het verkrijgen van inzicht in de wijze waarop data bij kan dragen aan betere besluitvorming, zodanig dat organisaties kansen benutten;
  2. Het samenwerken in interdisciplinaire teams, zodanig dat verschillende disciplines worden gecombineerd om het beste resultaat te bereiken;
  3. Het realiseren van individuele doelstellingen, zodanig dat er ontwikkeling plaatsvindt gebruiken van je kwaliteiten en talenten.

Ingangseisen

  • hbo competenties op niveau 2;
  • affiniteit met bedrijfskundige aspecten, waaronder besluitvorming en informatiemanagement;
  • bereidheid om uit je comfortzone te stappen
  • brede interesse in allerlei vakgebieden

Literatuur

Geen voorgeschreven literatuur

Rooster

Je bent een aantal dagen per week bij de opdrachtgever (in overleg met de opdrachtgever) en hebt aanvullend bijeenkomsten op onze locatie Hogeschoollaan in Breda. 

Toetsing

Toetsing en beoordeling vindt plaats aan de hand van het uitvoeren van de opdracht(en), de mate waarin je invulling geeft aan interdisciplinaire samenwerking en je persoonlijke ontwikkeling gedurende de minor.

Aanvullende informatie

Let op:

De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is Bedrijfskunde Breda. Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.  

Plaats/locatie:

De minor wordt verzorgd vanuit de locatie Avans Hogeschool te Breda.

Maximaal aantal deelnemers: 24

Daar het aantal plaatsen voor de minor Betere Besluitvorming- met data-  beperkt is tot 24 studenten geldt voor de inschrijving dat wie zich het eerst inschrijft de grootste kans heeft op een plaats ​in deze minor. Randvoorwaarde voor toelating is allereerst de diversiteit qua aanwezige disciplines.

Motivatiebrief

Toelating gaat door middel van een motivatiebrief die je verstuurt naar minoren.bdk.breda@avans.nl en waarin jij de keuze voor, en jouw verwachtingen van deze minor toelicht. Een intakegesprek kan onderdeel zijn van de toelatingsprocedure.

Contactpersonen:

Gieljan Everaert  (Avans AMF, opleiding Bedrijfskunde)

Aanmelding: let op! Je aanmelding wordt pas bij ons bekend wanneer jij per e-mail je leerovereenkomst stuurt. Een aanmelding via alleen kies op maat betekent geen garantie voor een plekje in de minor.