Kies op maat

Inloggen Menu

Werken In een Gedwongen Kader, voltijd, Breda

De sector forensische hulpverlening werkt op het grensvlak van psychosociale hulpverlening en justitie. Omdat dit werkveld sterk in beweging is wordt de inhoud en de samenstelling van de minor WIGK elk jaar geactualiseerd.   

De minor WIGK bereidt studenten voor op het werken met mensen (volwassenen, jongeren) die grensoverschrijdend gedrag vertonen, dat schadelijk is voor hen zelf en voor hun omgeving. Probleemgedrag gaat vaak gepaard met (soms ernstige) sociale, emotionele, materiële problemen en bereikt een niveau dat justitieel ingrijpen noodzakelijk wordt. Voorbeelden zijn mensen met een verslaving, (forensisch-) psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking. Het gaat vaak om mensen met een gebrekkige sociale redzaamheid, die te maken hebben met vele vormen van sociale uitsluiting, voor wie een effectieve hulpverlening noodzakelijk is om het leven weer op de rit te krijgen. 

Het forensisch sociaal werk omvat allerlei vormen van hulpverlening, begeleiding en toezicht en wordt uitgevoerd door uiteenlopende organisaties als de Reclassering, organisaties voor Gesloten Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming, Instellingen voor verslavingszorg, (jeugd)reclassering, Justitiële Jeugd Inrichtingen, TBS-inrichtingen, Penitentiaire inrichtingen, Instellingen voor Forensisch psychiatrische zorg, enz. 

Werken in gedwongen kader vraagt het vermogen om doelgericht samen te werken met andere instellingen binnen de ruimte die wet- en regelgeving biedt. Algemeen doel is het bereiken van gedragsverandering en verbetering van de sociale omstandigheden, waardoor de kans op herhaling van het probleemgedrag (recidive) vermindert.
De student leert de oorzaken en achtergronden van probleemgedrag herkennen bij de cliënt, krijgt een goed inzicht in de werking van de justitiële hulpverlening voor verschillende doelgroepen, leert nieuwe inzichten en benaderingswijzen die door toegepast onderzoek zijn verkregen vertalen naar de hulpverleningspraktijk, wordt getraind in het toepassen van een reeks gespreks- en begeleidingsmethodieken, waarbij een aantal trainers uit de praktijk van de justitieketen (gast)trainingen verzorgen.  

De minor is hiermee zeer praktijkgericht en vormt een onmisbare stap om voor het brede veld van de forensische hulpverlening een relevante startbekwaamheid te bereiken. De minor is erkend door het werkveld en wordt inmiddels door 11 hogescholen gegeven. Een aantal werkveldinstellingen verwacht dat sollicitanten deze minor gevolgd hebben om in aanmerking te komen voor een functie. 

De minor bestaat uit de volgende onderdelen: 

  1. Gespreks- en begeleidingsmethodiek, trainingen gericht op adequaat handelen in de praktijk, observeren, rapporteren en verantwoorden;
  2. Recht in gedwongen kader, geeft kennis over de werking strafrecht en strafprocesrecht; de wettelijke kaders;
  3. Forensische Psychopathologie, geeft kennis van gestoord gedrag
  4. Criminologie, geeft verklaringsmodellen voor veiligheidsproblematiek in de Nederlandse samenleving;
  5. Praktijkoriëntatie, brengt je in rechtstreeks contact met praktijkinstellingen in binnen- en buitenland. Een bezoek aan het buitenland en diverse Nederlandse instellingen behoren tot het programma. Daarnaast werk je met een kleine groep studenten aan een innovatief project voor een forensische instelling; 
  6. In het programma werk je aan verschillende thema’s in verschillende vormen (lezing, integratiebijeenkomsten, workshop e.d.). Hierin worden actuele thema’s opgenomen maar ook thema’s die vaak in de praktijk dilemma’s op leveren. 

 

 

Leerdoelen

Na het volgen van de minor is de student in staat te begrijpen wat de achtergrond is van het problematische gedrag van cliënten en cliëntsystemen, ook op meso- en macroniveau. De student kan handelen binnen de wettelijke en organisatorische kaders, die van toepassing zijn op werksituaties waarin dwang of drang is opgelegd aan de cliënt en is in staat een bijdrage te leveren aan diagnose, advies, begeleiding en toezicht van volwassenen of jongeren en gezinnen in een gedwongen kader. De student is in staat correct te rapporteren over de maatschappelijke en sociaal agogische kanten van het probleemgedrag, binnen de juridische kaders die hieraan gesteld zijn. De student kan de belangrijkste gespreks- en begeleidingsmethodieken hanteren en omgaan met probleemgedrag. 

Ingangseisen

Voor derde en vierdejaars studenten, die zich verder willen bekwamen in het agogisch werken met mensen in een gedwongen kader.

Vooropleiding:
- Sociaal Agogische Opleiding is het meest geschikt;
- voor Toegepaste Psychologie, Pedagogiek, Integrale Veiligheid is deze minor een goede aanvulling op de opleiding, maar zij moeten rekening houden met een zekere achterstand op het gebied van begeleidingsmethodiek en gespreksvoering.

Literatuur

Onder voorbehoud van wijzigingen

Om een indruk te krijgen hieronder een selectie van gebruikte literatuur in de minor. Na inschrijving wordt de definitieve literatuurlijst toegezonden.

- Menger, Anneke, Lous Krechtig, Jacqueline Bosker, Ada Andreas, ‘Werken in gedwongen kader. Methodiek voor het forensisch werk’, SWP, Amsterdam, 2016, 3e herziene druk, ISBN 978 90 8850 658 1
- Heemskerk, Ineke, ‘Een delictvrije toekomst, veranderingsmodel voor het begeleiden van Delinquente jongeren’, Coutinho, Bussum, 1e druk, ISBN 9046 90 2633
- Blansjaar,  dr. B.A en  mr. M.M. Beukers en dr. W.F. van Kordelaar (red.). Stoornis en delict - Handboek psychiatrische en psychologische rapportage in strafzaken. De Tijdstroom Uitgeverij Utrecht 2008. ISBN: 978 90 5898 142 4
- Dijk, Jan van en Irene Sagel-Grande en Leo Toornvliet; Actuele criminologie, uitg. Sdu-uitgevers, Den Haag, 2011, 7e herziene druk. ISBN 9789012385749
- Schuur, G. ‘Omgaan met agressie’, Bohn Stafleu van Loghum, 2009, 7e druk, ISBN 9789031369614
- Groot, Klaas: Waar halen ze het lef vandaan? Uitg. Schouten en Nelissen; Zaltbommel 2002. ISBN: 9058711927.

Rooster

De eerste lesweek van het studiejaar, blok 1 en 2. Ongeveer 14 uren.
We streven naar 2 dagen roostervrij: Woensdag en donderdag of vrijdag.

Toetsing

Er worden verschillende toetsvormen gebruikt tijdens deze minor: schriftelijke schooltoetsen, schriftelijke thuistoetsen en assessments.  

Aanvullende informatie

Let op:
De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Social Work (SW-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink. 

Een externe student neemt eerst contact op met de programmaleider via minorenloket.sw.breda@avans.nl. 

 

Het enkel toesturen van de leerovereenkomst (zonder contact vooraf met programmaleider voor reservering van een plaats op de deelnemerslijst) geeft geen garantie op deelname. De procedure is als volgt:

  1. Contact opnemen met programmaleider voor toelaatbaarheid en reserveren van een plaats op de deelnemerslijst.
  2. Leerovereenkomst van Kies op Maat uitprinten (ondertekenen + stempelen door thuisinstelling en jezelf) en naar ons mailen.
  3. Inschrijven bij Avans voor opleiding Social Work in Breda via studielink (zogenaamde 2e inschrijving).

Meer informatie en het complete minoraanbod van de opleiding Social Work vind je hier.