Kies op maat

Inloggen Menu

Meaningful Data Design

Nieuwe inzichten door informatiedesign  

Ben je nieuwsgierig naar hoe verschillende soorten en lagen van informatie onze wereld beïnvloeden? Ben jij creatief en innovatief? Voel jij je betrokken bij de actualiteit? Wil je door middel van data nieuwe perspectieven ontwerpen en bijdragen aan een duurzame toekomst? Dan is deze minor iets voor jou.

In de minor leer je beschikbare informatie (data) te sorteren en in een visuele en betekenisvolle context te plaatsen. Je gaat op zoek naar trends en patronen in de beschikbare informatie om tot een verhaal te komen. Je ontwerpt vormen om dit verhaal op een effectieve en inspirerende manier over te brengen en je stelt gebruikers in staat om zelf verhalen te ontdekken. Hierdoor wordt complexe informatie inzichtelijk en toegankelijk. Als ontwerper draag je op deze manier bij aan het maatschappelijke debat rondom urgente thema’s als klimaatverandering, mensenrechten, biodiversiteit en het consumptiegedrag van mensen.

Benieuwd hoe dat er eruit kan zien? Bekijk  de eindexpo van vorig jaar. 

 

Leerdoelen

 

Perspectieven programma

Je werkt samen met je medestudenten aan projecten van organisaties als Amnesty International, Vluchtelingenwerk of Naturalis. Je experimenteert met verschillende presentatievormen. Denk aan infographics, animaties, objecten, projecties en immersive installaties. 

Benieuwd hoe dat er eruit kan zien? Bekijk de eindexpo van vorig jaar.

Vakken

Tijdens de minor volg je vakken om te leren hoe je data verzamelt, hoe je in die data trends en patronen zichtbaar kunt maken en hoe je deze trends en patronen kunt visualiseren. Daarnaast krijg je ook les in (typo)grafisch ontwerp, informatiedesign en generatief ontwerp. 

De minor bestaat uit een basisprogramma van workshops, colleges en werklessen. Ook zijn er gastlessen en masterclasses van designexperts. 

Centraal staan ook google sheets (spreadsheets), Tableau of Rawgraphics, Processing en Adobe-programma’s (Creative Cloud). Voor Adobe-programma’s schaf je een licentie aan. Dit kan goedkoop via SurfSpot.

Geen zorgen: we houden rekening met verschil in kennis- en ervaringsniveau van studenten en we stimuleren samenwerking.

 

Ingangseisen

Voor deze minor geldt dat je je Propedeuse moet hebben behaald.

Er zijn maximaal 60 plekken beschikbaar.

Rooster

De minor wordt in voltijd aangeboden bij Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. 

Toetsing

Je werkt tijdens de minor aan verschillende opdrachten en projecten. Dat kan individueel maar ook in een kleine groep. Je wordt hierbij begeleid door experts. Er is met regelmaat een feedbackmoment, waar jij als student ook feedback geeft op het werk van je medestudenten. Je dient voor alle opdrachten een ‘voldaan’ te halen. Twee keuze-opdrachten worden beoordeeld met een cijfer. Daarnaast zijn er assessments. Er zijn geen schriftelijke toetsen.

De minor wordt afgesloten met een feestelijke expositie.

Aanvullende informatie

De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is: Communication & Multimedia Design Den Bosch (CMD-H-B). Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.  

Email: minoren.atd@avans.nl

Inhoudelijke vragen: Brenda Renssen (bj.renssen@avans.nl)

Klik op minormagazine  voor meer informatie over deze en andere minors van de Academie voor Technologie en Design, Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch.