Kies op maat

Inloggen Menu

Digibeter: Data en informatiesystemen in de zorg

Als professional in de zorg verzamel en verwerk je continu gegevens of data. Deze geven je informatie over de zorgvrager, de situatie en omstandigheden en nog veel meer. De informatie sla je op in een systeem of in meerdere systemen, al dan niet geautomatiseerd. Op basis daarvan neem je beslissingen over jouw handelen, dat van de zorgvragers en de organisatie waarvoor je werkt.

In deze module werken we met uitdagingen en voorbeelden uit de zorg. Je vergroot je kennis op het gebied van data, informatie en systemen en je gaat er ook daadwerkelijk mee aan de slag. Vanuit diverse invalshoeken maak je kritische afwegingen. Daardoor wordt het verzamelen van data, informatie en het gebruik van systemen in jouw organisatie inzichtelijker, makkelijker, kwalitatief beter en beter passend.

Leerdoelen

Bij de deeltijd spreken we van leeruitkomsten:

Je formuleert een gefundeerd advies over het functioneel ontwerp, implementatie, gebruik en verbeteren van data, informatie en systemen (DIS). Dat doe je vanuit je eigen beroepsexpertise binnen een non-profit organisatie en rekening houdend met de behoeften van de gebruikers. Je advies is mede gebaseerd op het kritisch afwegen van inhoudelijke, sociaal-maatschappelijke, juridische, ethische, beroepsmatige en wetenschappelijke aspecten. Je denkt binnen een interdisciplinair team kritisch constructief mee, vanuit het perspectief en belang van de gebruikers (cliënten en naasten, collega’s), over ontwerp, implementatie en gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en daarop gebaseerde innovaties. Daartoe verwoord je een onderbouwde visie op het gebruik en de impact van data, informatie en systemen in het primair en secundair proces in je organisatie. Je identificeert nieuwe en/of verbeterde mogelijkheden voor de toepassing van DIS en ICT binnen je organisatie. Je brengt (on)mogelijkheden, kansen en valkuilen van specifieke data, informatie en systemen in kaart en adviseert over de ICT-strategie, aankoop en implementatie. Daarbij houd je rekening met de standaarden die de overheid stelt en doe je recht aan de behoeften van de gebruikers. Je hebt oog voor het overbruggen van tegenstellingen, het creëren van draagvlak en stemt af met diverse betrokken stakeholders. Je formuleert aanbevelingen voor een veilig, ethisch, wettelijk en geïntegreerd gebruik van het systeem en de data en informatie die worden gegenereerd, zodanig dat er meerwaarde wordt gecreëerd voor gebruikers. Daarbij is duurzaamheid (het tegengaan van regeldruk en verspilling) een belangrijk criterium.

Ingangseisen

Deze module is uitermate geschikt voor studenten werkzaam in de zorg. Het is dan ook zeer wenselijk dat je een werkplek of stageplek hebt in het beroep waarvoor je in opleiding bent. Je hoeft geen uitgebreide ICT kennis te hebben om goed deel te kunnen nemen aan deze module. Het gefundeerd mee kunnen denken vanuit je eigen beroepsexpertise en het perspectief en belang van de gebruikers staat voorop. Wat is voor hen de meerwaarde en impact van verzamelen van data, informatie en de bijbehorende systemen? De lessen zijn digitaal.

Literatuur

Geen verplichte literatuur

Rooster

Vrijdagochtend 8.45-12.10.

Semester 1 (september)

Contactonderwijs wordt online verzorgd

Toetsing

Een schriftelijk verslag en een mondelinge presentatie maken samen je eindbeoordeling. 

Aanvullende informatie

https://studypath.avans.nl/p/Module/21392098230642360

Let op: je schrijft je, via Studielink, in voor de opleiding die is gekoppeld aan deze minormodule.