Kies op maat

Inloggen Menu

Film & Imagination 30EC

Laat je inspireren door de kunst van film maken en kritisch kijken. Ontdek de boeiende wereld van storytelling, visual & virtual effects, fotografie en imagination. Verdiep je in filmtaal en vertel je ontdekkingen in een video-essay. Ga op zoek naar zin en betekenis in film.

Een minor Visual Media voor praktische doeners

In deze minor inspireren we je met de kunst van het film maken en kritisch kijken naar film. Dit is een minor voor doeners die ook conceptueel willen denken. Je kiest met deze minor voor het maken van verschillende filmproducties, in samenwerking met partners in het bedrijfsleven. Daarnaast is er een sterk inhoudelijk programma. En natuurlijk is er ruimte voor eigen invulling in het bekijken en beoordelen van films.

Ben je een gevorderde mediamaker? Dan leren we je naast een aantal productionele vaardigheden specifiek meer over CGI (computer generated imagery), Virtual Production en een hint van AI.

Dat doen we samen met diverse productiehuizen en agencies. Zo is onze hoofdpartner creatief productiehuis Lukkien, landelijk toonaangevend in de wereld van de commerciële content. Bekijk hier hun portfolio en activiteiten: https://www.instagram.com/lukkien/
Grote regisseurs als Hitchcock, Del Toro en Andersson begonnen met reclamefilms.

Er is naast veel praktijkuren (>50%) ook ruimte voor film kijken en reflectie. Belgisch filmtijdschrift Humbug is partner voor wie gaat voor filmrecensies schrijven en publiceren. Creatief productiehuis Lukkien, onder meer verantwoordelijk voor internationale content voor merken als Rituals en Playmobil, is partner vanuit de filmindustrie. Gastdocenten regie en cinematografie geven les. En docenten visual & virtual effects, cgi en virtual production van Lukkien verzorgen werkcolleges.

Herken je zowel de visuele kracht van de reclamemaker als de gelaagdheid in Pan’s Labyrinth, Barbie, Knor en Friends? Zou je die willen ontdekken? Wil je voor commercials 3D objecten maken of met anderen filmproducties maken? Doe dan vanaf september met ons mee!

Leerdoelen

Extra informatie over het programma van deze minor (30 EC)

Werkplaats

Wekelijks ga je vanaf het begin van de minor naar onze partners. Volgens het concept leerwerken loop je geen stage, maar volg je onderwijs in een realistische maakomgeving. De partnerbedrijven geven daarvoor fysiek ruimte en investeren in dit onderwijstraject. Er wordt op de werkplek dus geleert. Zo maken we ook gebruik van hoogwaardige studiofaciliteiten en diepere kennis. Je leert dus de helft van de week bij een leerbedrijf.

Verdieping

Op verschillend niveau zullen er technieklessen aangeboden worden, zowel rond montage en productie als rond beeldtaal en filmbeschou­wing. Je leert met video essays monteren en regie toepassen, wederom vanuit je eigen niveau. Er zijn wederzijds bedrijfsbezoeken. Wij kijken uit naar de momenten waar het creatief of technisch gaat schuren, die vangen we in The Fightclub, want zonder wrijving geen glans!

Verbreding

Naast veel filmvoorstellingen zal jouw filmonderzoek gestimuleerd worden, in onze Rabbit Hole. Je kunt onderzoek doen naar genres, trends en series. Wekelijks vinden er filmgesprekken plaats en presentaties van je groepsgenoten over film, genre & techniek, in onze Screentalks. Maar in jouw traject ligt de nadruk op de verdieping.

Werken met een (kunst) canon

Deze minor zet de film­canon in als instrument en als vorming, zowel voor de maker als voor de denker. Onderzoek naar de ontwikkeling van deze canon en het leren kijken naar voorbeelden uit die canon zijn belangrijke instrumenten. Naast de filmtheoretische kant (filmtaal, filmanalyse, filmge­schiedenis, film als kunstvorm) is de kunsthistorische kant van belang: samen zoeken we naar vormen van overdracht van deze bronnen uit onze rijke traditie.

Leerdoelen

  1. De student kan vanuit een beargumenteerde (eigen) levensbeschouwelijke visie de narratieve film in een culturele en historische context plaatsen
  2. De student kan narratieve films en series relateren aan de eigen (toekomstige) beroepspraktijk
  3. De student kan de basistechnieken van fotografie en filmmaken toepassen (montage, cameravoering, geluid) in zijn of haar (toekomstige) beroepspraktijk
  4. De student kan zijn of haar kennis van de nieuwste virtuele filmtechnieken toepassen en in de praktijk brengen.

Ingangseisen

Voor deze minor geldt een sollicitatieprocedure. Stuur een mail met je motivatie en vaardigheden als je een plek wilt hebben in een van de beide tracks, dus als je bij een productiehuis wilt gaan leerwerken. Vertel uitgebreid over je motivatie, benoem je vaardigheden en lever een CV. In overleg met de meewerkende bedrijven krijg je een leerwerkplek. Mail je sollicitatie naar wvgrootheest@che.nl.
Er zijn in totaal 10 plaatsen beschikbaar

Verdere ingangseisen:

  • Voor de track CGI en Virtual Production: aantoonbare kennis in onder andere 3d modeling, texturing en shading en basis kennis van Unreal engine. Kennis niveau aantonen door middel van een portfolio op bijvoorbeeld ArtStation of vergelijkbaar platform.
  • Voor de track Filmproductie: basiservaring met het Adobe (video)pakket, diverse filmproducties (samen) gemaakt, media portfolio.
  • De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.

Verdere ingangseisen:

De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:

  • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, je eigen leerproces kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
  • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en met de groep in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen, via het medium FILM.
  • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep, je technische vaardigheden en levensbeschouwing.

Literatuur

Veel films, online content en digitale teksten, maar ook filmische essays van collega’s.

Rooster

September 2024 – februari 2025

Het exacte rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt. Je hebt minimaal 1 dag contacttijd op de CHE, daarnaast leerwerk je maximaal 3 dagen bij een bedrijf.

Toetsing

  • Tussentijdse formatieve toetsing (vaardigheden, kijkverslagen e.d., in overleg)
  • Een opdracht (video essay)
  • Een assessment (beroepsproduct of portfolio, ism het bedrijf)

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.