Kies op maat

Inloggen Menu

Fondsenwerving & Sponsoring

Je hebt een gaaf idee om de wereld op jouw manier verder te helpen en dan strand je plan door gebrek aan financiering. Dan ben je zeker niet de eerste!

In deze minor word je geholpen om jouw idee te concretiseren en uit te voeren. Je gaat aan de slag met een project waarbij jouw idee het uitgangspunt is. Ook kan het zijn dat je liever aan de slag gaat voor een opdrachtgever. Samen met medestudenten en docenten word jouw idee, of dat van de opdrachtgever, uitgewerkt tot een volwaardig businessplan. Dit plan bevat ook een uitgewerkt fondsen- of sponsorwervingsplan om het project daadwerkelijk gefinancierd te krijgen.

Maar hoe werf je vrijwilligersinzet, donaties of sponsoring? Voor organisaties geldt dat een groot deel van hun activiteiten bestaat uit het werven van eigen inkomsten, van sponsoren, donateurs, leden, begunstigers of vrienden. Hoe krijg je dat financiële plaatje rond voor jouw sportclub of theater of voor dat andere doel dat jou ná aan het hart ligt?

In twintig weken werk je aan het plan, hierbij word je begeleid door een docentcoach. Je toont zelf veel initiatief en je coach helpt je op weg. Ook krijg je ondersteunende input van mensen uit het werkveld. Je krijgt masterclasses en workshops op het gebied van filantropie, financiën, recht, non-profit businessmodellen, communicatie en charitymarketing.

Een leuk en leerzaam onderdeel van deze minor is het bezoeken van een aantal organisaties in Brussel.

Leerdoelen

In deze module leer je in de praktijk alles over fondsenwerving en sponsoring: wie zijn de 'spelers', waar draait het om, wat is de rol van sponsoren en jouw rol in het hele 'verhaal' van het organiseren van support voor je plan.

Je maakt een fondsenwervings-/sponsorplan waarin je relaties uitnodigt betrokken te worden bij een mooie organisatie met gave doelen en daaraan ook bij te dragen.

 

Opbouw

In deze minor leer je:

  • Hoe organiseer ik support voor een goed doel dat ik ondersteun en hoe betrek ik sponsoren, donateurs, 'vrienden', vermogensfondsen en grote gevers hierbij?
  • Hoe krijg ik datgene, waar ik zo enthousiast over ben, gefinancierd met behulp van die sponsoren, donateurs, fondsen, grote gevers en anderen?
  • Je weet straks alles over het doorslaggevende belang van 'relaties' binnen de 'relatiegerichte fondsenwerving' en over de rol die sponsoren, donateurs, grote gevers, vermogensfondsen en die jijzelf inneemt binnen het hele 'verhaal' van het organiseren van support voor je plan.
  • Je werkt concreet toe naar een fondsenwervings- of sponsoringsplan, waarin je derden de kans geeft betrokken te worden bij een gaaf sociaal/maatschappelijk plan of organisatie.

 

Mehran Ali Pour Asli 

De wereld een stukje mooier maken: van idee, via business plan, naar geslaagd project…

Nou ja, ik ben eerlijk gezegd niet zo’n wereldverbeteraar, nee, niet echt.

Maar mijn dromen uit laten komen: ja, dat wil ik zeker!

Ik had eigenlijk geen idee wat ik met mijn hbo-opleiding HRM moest gaan doen, maar ik wist wel dat ik mijn dromen wilde verwezenlijken! De minor F&S (eerder FG&S) waarvoor ik me inschreef heeft bij mij een stevig fundament neergezet om mijn idee om te zetten tot werkelijkheid.

Wil jij ook je dromen verwezenlijken en je idee uitwerken tot een non-profit business plan? Dan raad ik je zeker aan om je in te schrijven voor deze geweldige minor!”

 

Margriet Mol

“Fondsenwerving & Sponsoring (toen nog FG&S) is voor mij de sleutel tot mijn huidige loopbaan geweest. Dankzij het volgen van deze minor heb ik zoveel kennis en ervaring opgedaan dat ik meteen in de goede doelen sector aan de slag kon. Voor iedereen die de (over)stap wil maken naar of kennis wil maken met deze geweldige, passievolle sector raad ik de minor F&S1 van harte aan. In een korte tijd leer je niet alleen alles over de sector, maar krijg je ook de kans om een sterk netwerk op te bouwen.”

Kijk ook naar een korte 1,5 minuten-film 'studenten over F&S'

Ingangseisen

geen

Rooster

Deze minor bestaat uit de volgende vakken:

Project Fondsenwerving & Sponsoring   15 EC

Crowdsourcing (-funding)                      2 EC

CharityMarketing                                  2 EC

Projectproposal writing                          2 EC

Finance & Law                                      4 EC

Transfer Finance & Law                          3 EC

Businessmodels Non-Profit                     2 EC

Totaal                                                30 EC

Toetsing

  Middels opdracht

Aanvullende informatie

 

Kijk ook naar een korte 1,5 minuten-film 'studenten over F&S' (toen heette de minor nog Non-Profit Business)