Kies op maat

Inloggen Menu

Theologische verdieping in de praktijk 2

Er zijn twee minors Theologische verdieping, Theologische verdieping 1 en 2. Beide minors zijn in nauwe samenspraak ontwikkeld met vertegenwoordigers van Unie van Baptistengemeenten en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten, de Molukse kerk, de Protestantse kerk Nederland en opleidingsinstituut OVP. Ze bieden ruimte voor theologische verdieping in de bijbehorende – eigen – tradities, waarbij tevens aandacht is voor de uitwisseling met andere tradities en voor de uiteenzetting met vragen uit de beroepspraktijk. Beide minors hebben een omvang van 15 EC en kunnen los van elkaar worden gevolgd. In de eerste minor Theologische Verdieping staan de exegese en de hermeneutiek centraal met betrekking tot het Oude en het Nieuwe Testament. In de tweede minor Theologische Verdieping gaat de aandacht uit naar ambtsethiek, kerkgeschiedenis en systematische theologie.

Beide minors maken deel uit van de opleidingen hbo-theologie en leraar godsdienst levensbeschouwing van Hogeschool Windesheim, maar kunnen ook los worden gevolgd door mensen die zich willen voorbereiden op een loopbaan in de kerk. Beide minors zijn bijvoorbeeld verplicht als je je wilt laten registreren in het register van Kerkelijk Werker in de PKN. En dit geldt ook als je je bijvoorbeeld voorbereidt op het predikantschap bij gemeenten die zijn aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten of bij de Molukse Evangelische Kerk. GL-studenten die op zoek zijn naar een theologische verdieping op het terrein van de exegese of die zichzelf in de spiritualiteit van genoemde kerkelijke partners herkennen of daarin geïnteresseerd zijn, kunnen deze minors gebruiken om hun eigen spiritualiteit verder te verdiepen.

Leerdoelen

In de eerste minor Theologische Verdieping staan de exegese en de hermeneutiek centraal met betrekking tot het Oude en het Nieuwe Testament. In de tweede minor Theologische Verdieping gaat de aandacht uit naar ambtsethiek, kerkgeschiedenis en systematische theologie.

Ingangseisen

Om de minors te kunnen volgen dien je te voldoen aan een van de volgende instapeisen:

1. Je volgt een bacheloropleiding op het gebied van hbo-theologie of godsdienst levensbeschouwing en je hebt minimaal 120 studiepunten behaald.

2. Je hebt al eerder een voor deze minors relevante bacheloropleiding op het gebied van godsdienst-pastoraal werk of godsdienst en levensbeschouwing gevolgd en deze succesvol afgerond.

3. Je hebt aantoonbaar op andere wijzen, waaronder studie, op het gebied van godsdienst-pastoraal werk of godsdienst en levensbeschouwing, vergelijkbare (zowel qua inhoud als niveau) competenties opgedaan.

Literatuur

wordt bekend gemaakt.

Rooster

Februari – juni, op woensdagen van 13.30-20.30 uur

Verplichte contacturen: per minor 5 lesdagen van 6 uur

Toetsing

Systematische theologie: kennistentamen en een onderzoeksverslag over een theologisch thema uit de module, dat theologisch in verband moet worden gebracht met een ander theologisch thema naar keuze; Kerkgeschiedenis: opdracht om de geschiedenis van het eigen kerkgenootschap te plaatsen in het geheel van de kerkgeschiedenis en te verbinden met de huidige thema’s die spelen in het kerkgenootschap; Beroepsethiek: opdracht om een beroepsethische casus te beschrijven en daar op te reflecteren vanuit de theorie.

Aanvullende informatie

Aan deze minor is geen stage verbonden.

De minor gaat van start bij voldoende inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en bij de contactpersoon binnen is.

Wij kunnen op dit moment alleen overeenkomsten behandelen die per mail binnenkomen, dus gelieve geen overeenkomsten per post toesturen. Mail je overeenkomst naar minorsbe@windesheim.nl

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via je eigen opleiding/domein.