Kies op maat

Inloggen Menu

Nieuwe perspectieven voor Jeugd

Ben jij geïnteresseerd in het opgroeien van en werken met jeugd in deze tijd vol uitdaging? Wil jij de meerwaarde ervaren om samen te werken met studenten vanuit verschillende opleidingen binnen het brede jeugddomein? Dan is deze minor iets voor jou!
In deze minor ligt de nadruk op het werken met jeugd en hun ouders/opvoeders, met als doel de ontwikkeling van de jeugd te bevorderen en opgroeien te normaliseren. In samenwerking met andere disciplines leer je voor creatieve oplossingen te kiezen. Bovendien leer je normaliserend te handelen bij een jeugdige, waarbij je aandacht hebt voor ontwikkelingsmogelijkheden van het kind en de omgeving waarin de jeugdige opgroeit.

Leerdoelen

De minor heeft drie leeruitkomsten:

1: Normaliserend handelen in de begeleiding van jeugdigen
2: Duurzaam versterken van de pedagogische omgeving
3: Profileren en positioneren

We werken met vier verschillende lijnen die een rode draad vormen binnen de minor:

• Een kennislijn waarin de rode draad in de minor over normaliseren en demedicaliseren gaat.

• Een trainingslijn waarin het positioneren en profileren van de professional i.o. centraal staat. Deze professional heeft een systemische bril op en een onderzoekende houding, werkend vanuit een positief georiënteerde groeimindset, vol overtuigingskracht en met lef.

• Een verdiepingslijn waarin kennis aan de orde komt over het ontwikkelen en opgroeien van jeugd anno nu. Denk aan: social media-gebruik, kansrijke start, passend onderwijs en ouderschap.

• Een leerteamlijn waarin o.a. zelfstandig wordt gewerkt aan integrale verwerkingsopdrachten en het proces van de praktijkopdracht wordt begeleid.

Integrale opdracht
In deze minor werk je tevens in groepen aan een integrale opdracht. Deze praktijkopdracht is gekoppeld aan organisaties uit het werkveld (onderwijs, jeugdhulp of gemeente) die een vraag hebben op het gebied van normaliserend werken. Je bent dan ook regelmatig (wekelijks) bij de opdrachtgever op locatie aanwezig. De contacten met deze organisaties zijn al door de opleiding gelegd. Je hoeft deze dus niet zelf te zoeken.

Ingangseisen

  • Je hebt het vak ontwikkelingspsychologie succesvol afgerond op HBO niveau
  • Werkervaring met jeugdigen

Twijfel je of je ervaring in werken/begeleiden met jeugd voldoende is, neem dan contact op met de minorcoördinatoren.

Rooster

Het programma wordt aangeboden op maximaal 2 dagen per week.

Toetsing

Leeruitkomst 1 wordt getoetst met een kennistoets en een vaardigheidstoets
Leeruitkomst 2 wordt getoetst middels een beroepsproduct
Leeruitkomst 3 wordt getoetst met een presentatie

Aanvullende informatie

Deze minor is multidisciplinair en vooral geschikt voor studenten vanuit een paramedische-, onderwijs-, zorg- en sociale opleiding. 

Bekijk hier ons informatiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=exBHD0Ftfxk

Ben je als deeltijd of duale student geïnteresseerd in deze minor, neem dan contact op met de minorcoördinatoren.