Kies op maat

Inloggen Menu

Ervaringsdeskundigheid

Met trots presenteren wij een unieke minor van 30EC waar je naast je ontwikkeling tot HBO mensgerichte professional het landelijk erkende certificaat ervaringsdeskundige kunt halen. Omdat wij de overtuiging hebben dat dit jou een completere professional maakt!

De minor sluit aan bij het huidige werkveld. Steeds meer organisaties in de hulpverlening, gezondheidszorg, onderwijs en andere diensten maken gebruik van ervaringskennis en deskundigheid. In deze minor leer je wat je met jouw specifieke ervaringskennis kan betekenen voor anderen, wat ervaringsdeskundigheid is en hoe je deze kan inzetten in je werk als sociaal werker, verpleegkundige, docent, PMT-er of een ander mensgericht beroep. De praktijk ervaring doet de student op binnen de minor minimaal 8 uur per week. Hierdoor kan de student een andere keuze maken voor eventuele derde jaar stage, zonder ervaringsdeskundigheid doel.  

De minor is voor studenten met ervaringen die ontwrichtend hebben gewerkt zoals verslavings-, psychiatrische problematiek. Maar ook seksueel misbruik, lichamelijke beperkingen, gender-problematiek, ziektes, pesten, armoede, vluchtelingverhalen kunnen jou tijdelijk uit het veld geslagen hebben. Daar ben je met of zonder hulp uit gekomen.

Wil jij die creatieve professional worden die goed aansluit bij mensen om wie het gaat? Die op basis van ervaringskennis begeleiding buiten de lijntjes wil leren bieden? Dan is deze minor iets voor jou!

Leerdoelen

De student kan ruimte maken voor het ontwikkelen van ervaringskennis op individueel, organisatie en maatschappelijk niveau:

  • De student kan ondersteuning bieden bij herstelprocessen van cliënten en daarbij de eigen ervaringskennis gepast inzetten
  • De student kan kritisch reflecteren op de eigen of collectieve ervaringskennis en theoretische onderbouwen
  • De student kan beleidsadvies uitbrengen (niveau 5) of een bijdrage leveren (niveau 6) aan ervaringsdeskundigheid en herstel ondersteuning van cliënten in een organisatie- en maatschappelijke context

De eerste periode kan niveau 5 behaald worden en de tweede niveau 6.

Ingangseisen

  • De minor is geschikt voor zowel voltijd- als deeltijdstudenten in mensgerichte opleidingen zoals Social Work, Verpleegkunde, Psychomotorische therapie en Lerarenopleidingen.
  • De minor is geschikt voor studenten met persoonlijke (cliënt)ervaring in verslavingszorg, psychiatrie, jeugdzorg, medische zorg of ervaring zoals mishandeling, misbruik, genderproblematiek, armoede, pesten, vluchtelingen problematiek of vergelijkbare ervaringen.
  • De minor is geschikt voor studenten met een ervaring die heeft geleid tot ontwrichting en herstel met of zonder hulp.

Rooster

Lesdag semester 2 studiejaar 2024-2025: ntb.

Eén semester bevat twee periodes van ieder zes lesdagen. Je hebt één lesdag per week van zes uur (themagericht onderwijs). De eerste periode is niveau 5. Dezelfde zes thema’s vormen de basis voor de tweede periode (maar dan op niveau 6).

De student heeft de keuze om niveau 5 na de eerste periode af te sluiten en via een andere route de overige 15 EC te behalen.   

Binnen de minor doen de studenten ook minimaal 8 uur per week praktijkervaring op (werk, stage, opdrachtgever).

We leren nadrukkelijk samen en doen een beroep op je creativiteit. Kunst-, drama-, muziek-, film- en beeldende vormen verbeelden ervaringen waar geen woorden voor zijn, op een ander gevoelsniveau.

Toetsing

  • Integraal met een portfolio
  • Eindpresentatie 

Aanvullende informatie

Neem voor meer informatie of vragen contact op met Carla van Gotum via cmh.vangotum@windesheim.nl.