Kies op maat

Inloggen Menu

Beton-en duurzame constructies

De minor heeft 2 kernen, namelijk beton constructies en duurzame constructies, zie de 2 varianten hieronder.

De kern van de minor wordt gevormd door een project op het snijvlak van Bouwkunde en Civiele techniek, te weten een ondergrondse fietsparkeergarage bij een station. Er wordt een nieuw, gewapend betonnen fietsparkeergarage ontworpen (berekenen en tekenen).

Er wordt in principe gewerkt in duo’s waarbij elk de rol constructeur en tekenaar/ontwerper een keer vervult.

De kern van de minor wordt gevormd door een project op het snijvlak van Bouwkunde en Civiele techniek, te weten de bovenbouw van een stadion. Er wordt een nieuw, stalen stadionconcept ontworpen (berekenen en tekenen). Dit IJsstadion is demontabel en kan duurzaam bij toekomstige olympische winterspelen worden ingezet. Staal maakt deel uit van de technische cyclus: waarbij re-use een gunstiger milieu-impact heeft dan re-cycling.

De projectresultaten worden opgeleverd in het Engels en gepresenteerd in het vak Professional skills. Daarbij is communicatie het toverwoord.

Houtconstructies zijn duurzame constructies in de zin van sustainable: hout maakt deel uit van de verteringscyclus en houten constructies leggen CO2 vast. Composiet constructies zijn duurzame constructies in de zin van durable: zij hebben weinig onderhoud en kennen lage Life Cycle Costs.

Voor het dimensioneren van constructies dient eerst te worden vastgesteld welke belastingen er op het bouwwerk te verwachten zijn. Vervolgens dient de krachtswerking in de constructie te worden bepaald en vastgelegd. Op basis van deze krachtswerking wordt vastgesteld welke afmetingen de onderdelen dienen te hebben en hoe ze onderling verbonden dienen te worden. Als laatste wordt e.e.a. vastgelegd in tekeningen.

Bij de minor hoort een optioneel een excursie.

Leerdoelen

Je vergroot je constructieve kennis op het gebied van geavanceerde materialen (voorgespannen beton, composieten), van mechanica en numerieke modellering met moderne software. Ook vergroot je je analytische, communicatieve en projectvaardigheden.

Deze minor biedt enerzijds technische diepgang op het gebied van constructief tekenen en rekenen, met kennis van voorschriften en moderne materiaaltoepassingen. De minor biedt anderzijds de volle breedte op gebied van ontwerpen van kunstwerken of gebouwen.

Daarnaast oefen je je vaardigheden als probleemoplosser en teamwerker: je bent communicatief, regelend, flexibel, planningsvaardig en je kunt een bijdrage leveren aan een interdisciplinaire probleemaanpak.

In deze module ligt de nadruk op het verwerven van onderstaande beroep specifieke competenties voor tekenaar/constructeur op bachelorniveau: - berekenen, tekenen en detailleren - modelleren en schematiseren - controleren en reflecteren - omgaan met normen - communiceren - samenwerken

Ingangseisen

- propedeuse HBO bouwtechniek / civiele techniek afgerond waarbij voldoende aandacht is geweest voor constructies, ter indicatie: meer dan 20 EC constructieve vakken / wiskunde - 2 jaar HBO bouwtechniek / civiele techniek waarbij voldoende aandacht is geweest voor constructies, ter indicatie: meer dan 20 EC constructieve vakken / wiskunde - maximaal 15 studiepunten studieachterstand.

Literatuur

Basisboek Toegepaste mechanica. J.W. Welleman ISBN978-90-06-95001-4

Tabellen voor Bouw- en Waterbouwkundigen (of gelijkwaardig)

Cement en Beton 2, Constructieleer Gewapend Beton, ISBN978-94-6104-006-0

Cement en Beton 3, Constructieleer Voorgespannen Beton, ISBN978-94-6104-027-5

Cement en Beton 4, Constructieleer Ontwerpen in gewapend Beton, ISBN978-94-6104-021-3

Basisboek Toegepaste mechanica. J.W. Welleman ISBN978-90-06-95001-4

Dictaat Houtconstructies voor het HTO (Centrum Hout)

Dictaat Composieten - Basiskennis (gratis pdf) ISBN978-90-77812-44-0

Reader Composite Materials - An introduction (free pdf) ISBN978-90-77812-471

CUR 96 Vezelversterkte kunststoffen in draagconstructies

Rooster

Het rooster wordt circa 2 weken voor beide periodes bekend

Toetsing

Iedere onderwijseenheid bevat tentamens en/of projectopdrachten zoals presentaties, verslagen, werkstukken (beroepsproducten zoals berekeningsrapporten en bouwtekeningen). In moduleweek 8 en 18 zijn de individuele schriftelijke tentamens. Eventuele hertentamens vinden circa 6 weken later plaats. Het eindcijfer van ieder onderdeel moet minimaal een niet-afgerond cijfer 5,5 zijn.

Aanvullende informatie

Zelfs in de huidige markt is een tekort aan goed opgeleide tekenaar/constructeurs. De kans op werk is groot. Onderstaande kosten betreft deelname. Kleine kosten voor boeken, excursies e.d. zijn hier buiten gelaten