Kies op maat

Inloggen Menu

Forensic Social Work (deeltijd)

De minor Forensic social work richt zich onder andere op de preventie, signalering en multidisciplinaire aanpak van ernstige gedrags- en opvoedingsproblemen en (jeugd)criminaliteit.

In deze minor staan actuele maatschappelijke vraagstukken centraal in relatie tot juridische kwesties en het rechtsstelsel. De term forensisch betekent gerechtelijk. Het gaat hier om doelgroepen in de samenleving waar strafrechtelijk onderzoek naar gedaan wordt of waar strafrechtelijk onderzoek misschien geïnitieerd moet worden. Je zit met deze minor dus op het raakvlak van de jeugdzorg, de geestelijke gezondheid en justitie. Hierbij wordt de focus gelegd op het begrijpen en verklaren van crimineel gedrag, handvatten bieden voor het werken met een complexe doelgroep en het werken en begeleiden binnen de forensische keten.

Vakken

Er worden verschillende leeractiviteiten aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld inhoudelijke kennis vakken en trainingen, zoals criminologie, forensische psychopathologie, forensische orthopedagogie, psychologie, civiel- en strafrecht, gesprekstechnieken en agressie de-escalatie. Daarnaast worden lessen verzorgd door professionals uit het werkveld en ervaringsdeskundigen.

Leerdoelen

  • Student beschrijft de hedendaagse theorieën uit de criminologie.
  • Student hanteert motiverende gesprekstechnieken binnen forensische setting.
  • Student hanteert communicatieve agressie en de-escalatie technieken.
  • Student verleent hulpverlening binnen de complexe forensische problematiek in diverse leefgebieden van de cliënt.
  • Student werkt actief samen binnen een multidisciplinaire setting en levert een bijdrage vanuit Forensic social work perspectief.
  • De student past een breed opgezette risicotaxatie toe binnen een forensisch vraagstuk.
  • De student analyseert de situatie van een cliënt bekeken vanuit diverse disciplines, waaronder forensische psychopathologie en forensische orthopedagogiek.
  • Student organiseert een passende aanpak t.b.v. een cliënt binnen de (dreigende) justitiële context.
  • Student onderzoekt een praktijkprobleem binnen het forensische domein.

Ingangseisen

Instapeisen: Propedeuse behaald in het sociale domein en aanverwante opleidingen (zoals Social work, Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming, Sociaal juridische dienstverlening, toegepaste psychologie, Creatieve therapie, HBO-rechten)

Voor de deeltijd minor moet de student 24 uur per week werkzaam zijn in de Forensische hulpverlening (stuur een mail aan Daniëlle Toes-van der Linden; d.j.g.van.der.linden@windesheim.nl voor werkplek-check)

Literatuur

De literatuurlijst wordt bij de start van de module bekend gemaakt.

Rooster

Vrijdag is de lesdag. Indien mogelijk wordt een opname gemaakt van de (gast)les op woensdag. Opdrachten worden verder uitgevoerd in de praktijk. Er vindt afstemming plaats over eventuele specifieke bijeenkomsten (bv. training, ervaringsdeskundige, gastdocent). 

Toetsing

Toetsen

De toetsing vindt plaats aan de hand van leeruitkomsten. De leeruitkomsten worden o.a getoetst middels een assessment en projectopdracht.

Aanvullend deeltijd: het is mogelijk om de leeruitkomsten aan te tonen op jouw werkplek. Je maakt bijvoorbeeld een verslag, presentatie en/of beeldmateriaal (met verantwoording) om te bewijzen dat je de leeruitkomsten beheerst.

Aanvullende informatie

Er is een selectieprocedure voor de deeltijd variant van deze minor. Neem voor meer informatie contact op met Daniëlle Toes - van der Linden: d.j.g.van.der.linden@windesheim.nl.

Minimaal en maximaal aantal deelnemers
Deze minor kan alleen doorgaan bij een minimaal aantal deelnemers. Wanneer dit aantal niet wordt behaald zal de minor niet doorgaan.

Bij overinschrijving op deze minor zal de opleiding als dat nodig is selecteren en gaan werken met een reservelijst.

Vragen over je aanmelding kun je richten aan: minor-almere@windesheim.nl