Kies op maat

Inloggen Menu

Psychiatrie, Verslaving en Samenleving - deeltijd (Almere)

Het werken met mensen in de GGZ is vaak complex en uitdagend.  Waar moet je op letten als je werkt met iemand met comorbiditeit en hoe hangen de verschillende problematieken met elkaar samen? Hoe houdt je professionele afstand en werk je toch aan een goede relatie volgens de presentie benadering? Hoe werk je aan herstel en sociale redzaamheid met mensen die nauwelijks een netwerk hebben om op terug te vallen? Daar is geen simpel antwoord op. Of je mensen begeleidt die middelen gebruiken, een verstandelijke beperking hebben of op een andere manier ernstig vastlopen door psychiatrische problemen, als GGZ professional ben jij degene die met de persoon en het netwerk werkt aan stabilisatie en mogelijk herstel. Dat leer je door de theorie te doorgronden, toe te passen in de praktijk, professionele vaardigheden te ontwikkelen, mee te kijken met ervaren collega’s  en af te stemmen met de mensen die je begeleidt. Precies daar is de minor GGZ in Social Work op ingericht. Je ontwikkelt je met deze minor tot een specialist in het werken met mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek en je maakt je de kwalificaties van de GGZ-agoog eigen. Dit doe je door kennis en vaardigheden die je leert tijdens de minor direct in de praktijk toe te passen.

In de minor staan de volgende thema’s centraal:

  • Herstel en rehabilitatie
  • Outreachend werken
  • Motiveren en gedragsverandering
  • Werken binnen drang en dwang
  • Creëren van een therapeutisch klimaat

Gedurende de minor zul je les krijgen van vaste groep docenten en van gastdocenten uit het werkveld. De gastdocenten zijn experts en hebben in veel gevallen ook meegedacht met de inhoud van deze minor. Op die manier proberen we de praktijk in klaslokaal te brengen en andersom. We verwachten van daarbij een actieve inzet van je. 

We gaan er van uit dat je werkzaam hebt binnen het ggz vakgebied. Er wordt aangeraden om minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn. Dat kan een stage zijn, maar ook een betaalde baan is mogelijk. Doordat je werkzaam bent binnen het GGZ werkveld kan je de inhoud van de lessen meteen koppelen aan jouw contacten met mensen die je in de praktijk begeleidt. Want daar vindt het leren pas echt plaats!

Leerdoelen

In deze minor leer je om mensen met complexe GGZ-problematiek te begeleiden, waarbij je je richt op de volgende leerdoelen:

  • Contact leggen en begeleiden rond herstel en rehabilitatie: Je gaat op zoek naar het unieke herstelproces van jouw doelgroep. Daarbij ondersteun je mensen in dit proces en werk je aan participatie en heb je aandacht voor het systeem. Je hebt kennis van outreachend werken en bent in staat om present te zijn en te blijven.
  • Motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat. je legt op passende wijze contact met mensen met complexe problematiek. Daarbij zet je preventieve interventies in en motiveer je jouw doelgroep tot gedragsverandering. Daarnaast ben je in staat om een therapeutisch klimaat te creëren: je hebt inzicht en kan vaardigheden inzetten in het werken met drang en dwang. Je weet welke interventies daarbij passend zijn.

De minor is bedoeld voor studenten die zich willen specialiseren in het begeleiden van (jong)volwassenen met psychiatrie en verslavingsproblematiek. Het is een verplicht onderdeel voor GGZ-Agogen. De minor is geschikt voor studenten Social Work, MWD, SPH, HBO-Verpleegkunde.

Ingangseisen

Er gelden geen ingangseisen. Wel is het noodzakelijk om een passende werkplek te hebben zodat je de opdrachten daar kan uitvoeren.

Rooster

Er wordt één lesdag per 14 dagen georganiseerd. De lessen vinden plaats op een maandag. Het exacte rooster wordt nog bekend gemaakt. Er geldt geen onderwijsverplichting.

Toetsing

De toetsing vindt plaats aan de hand van twee leeruitkomsten van elk 15 EC, dus 30 EC’s in totaal. De twee leeruitkomsten ga je aantonen op jouw werkplek, in het contact met de mensen die je begeleidt. Je maakt een verslag, presentatie en/of beeldmateriaal (met verantwoording) om te bewijzen dat je de leeruitkomsten beheerst. Je bewijsstukken worden beoordeeld door de docenten van de minor.

Aanvullende informatie

Registratie:

Wil je aan het einde van jouw opleiding social work (met profiel zorg) de registratie GGZ agoog aanvragen, dan is deze minor daar een verplicht onderdeel van. Uiteraard kan je deze minor ook volgen als je een andere opleiding volgt en je wilt specialiseren in de begeleiding van mensen met psychiatrische problematiek.

Contact

Mocht je vragen hebben over jouw werkplek of over de inhoud van deze minor, neem dan contact op met de module coördinator.

Edwin Gorte

e.gorte@windesheim.nl