Kies op maat

Inloggen Menu

Waardecreatie binnen de topsport

Een minor over topsport, trends en maatschappelijke impact

Met de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs, het EK voetbal in Duitsland en tal van andere sportevenementen, zoals de Tour de France, Formule 1 en de Diamond League (Atletiek) belooft 2024 een schitterend sportjaar te worden. Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de topsportwereld georganiseerd is en wil je een kijkje achter de schermen krijgen? Wil je van dichtbij meemaken hoe de Nederlandse Paralympische atleten presteren door mee te gaan op studiereis naar Parijs? Dan is de minor Waardecreatie binnen de topsport misschien iets voor jou.

In deze minor word je ondergedompeld in de wereld van topsport. In acht intensieve etappes leer je over succesvolle topsportconcepten, trends binnen de globale topsport en de maatschappelijke impact daarvan. Elke etappe duurt twee weken en behandelt één topsportdomein. Zo verken je onder andere: sportjournalistiek, zaakwaarneming, partnerships en wielerbusiness. Centraal staan actuele praktijkcases en gastcolleges van inspirators uit de topsportbusiness.

De minor is ontwikkeld door de opleidingen SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie van Fontys Marketing en Communicatie in Tilburg.

Voor wie?

Deze minor is voor studenten die de ambitie hebben om te gaan werken in de sportbusiness of zich daarin willen ontwikkelen. Het programma is ook geschikt voor topsporters of studenten met een eigen onderneming. Lees meer hierover bij ‘Flexibel onderwijs’.

Bekijk ook de video van de minor:

Leerdoelen

Wat ga je leren

Je leert een business case binnen topsport te analyseren op verschillende aspecten. Tijdens de acht etappes ga je in een team aan de slag voor een opdrachtgever uit de praktijk. In elke minoretappe staat één onderwerp centraal, bijvoorbeeld de Formule 1, en de daaraan gekoppelde thema’s zoals sportmedia en duurzaamheid.

Ook wordt in elke etappe aan specifieke professionele skills gewerkt. Door het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden leer je bewust thema’s binnen de topsport te bekijken en aan te pakken.

Na de minor kun je een business case uit de topsport analyseren en invulling geven aan vernieuwende concepten door duurzame waarde te creëren. De sportbusiness staat te springen om professionals die vernieuwende kennis meebrengen, die ideeën kunnen vertalen naar aantoonbare waarde én in staat zijn om hun vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Waardecreatie binnen de topsport, maar dus ook voor jou als toekomstig professional.

Opbouw programma

Het programma biedt je de mogelijkheid om acht actuele topsportonderwerpen te verkennen in periodes van twee weken (etappes). Een onderwerp is dus na twee weken afgesloten. Tijdens deze etappes staan de volgende thema’s centraal:

  • American League Sports
  • Formule 1
  • Sportjournalistiek
  • Football finance
  • Zaakwaarneming en atletenmanagement
  • Federaties, bonden en partnerships
  • Wielerbusiness
  • Fairplay in topsport

Elke etappe bestaat uit vaste elementen zoals de introductie van het onderwerp, expertcolleges, opdrachtverstrekking, coaching en toetsing. Daarnaast zijn er specials zoals bedrijfsbezoeken en sportevenementen. Je moet dus bereid zijn om regelmatig naar externe locaties te reizen.

Studiereis najaar 2024

Tijdens de minorronde die in september 2024 begint, gaan we meteen in de eerste week op studiereis naar de Paralympische Spelen in Parijs! Om precies te zijn van dinsdag 3 september tot en met vrijdag 6 september 2024. Hier gaan we meteen een opdracht uitvoeren voor de eerste etappe. Voor deze studiereis hebben we slechts plaats voor 45 studenten. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt om deze bijzondere ervaring mee te maken.

Competenties

Door de verschillende topsportthema’s heen ontwikkel je de volgende competenties binnen deze minor:

  • Onderzoekend vermogen: de student heeft een kritische, onderzoekende houding en kan (praktijk)onderzoek ten behoeve van een advies/product doen.
  • Koers bepalen: de student zet de strategische koers uit. Dit doet hij op basis van zijn onderbouwde visie, de kansen die hij in de markt ziet en het duurzame concurrentievoordeel van de organisatie waar hij voor werkt.
  • Innoveren: de student is nieuwsgierig, creatief en wil graag verbeteren of vernieuwen om bij te dragen op basis van creativiteit.
  • Ethisch besef: bij het uitoefenen van een beroepsrol in de sportbusiness lopen studenten steeds vaker tegen morele vraagstukken aan. In zijn rol als createur, beïnvloeder en intermediair tussen samenleving, stakeholders en de organisatie, handelt de student vanuit een weloverwogen ethisch kader.
  • Waarde creëren: de student geeft invulling aan concepten door duurzame waarde te creëren voor zowel de groepen stakeholders, organisaties als de maatschappij als geheel.
  • Business advice: de student ontwerpt in co-creatie met en voor stakeholders onderscheidende en/of vernieuwende concepten en verdienmodellen voor de optimalisatie van waarde.
  • Realiseren: de student realiseert vanuit (zelf) ontwikkelde concepten een duurzaam (commercieel) product of dienst voor bestaande- en potentiele stakeholders.
  • Reflectief vermogen: de student reflecteert op het eigen functioneren en dat van anderen. Hij zoekt actief naar persoonlijke feedback, stelt zich kwetsbaar op en laat zien over een reëel inzicht in de eigen sterke en zwakke punten te beschikken en die van anderen.

Ingangseisen

Ingangseisen

We verwachten geen voorkennis op het gebied van topsport. Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student:

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.

Rooster

Studiebelasting

Tijdens deze voltijdminor volg je ongeveer drie dagen per week (werk)colleges of ben je op een externe locatie. De overige dagen werk je aan de etappe-opdrachten en aan je skillsportfolio.

Flexibel onderwijs

De etappes van twee weken maken het mogelijk om het onderwijs daar waar nodig flexibel aan te bieden. Voor studenten die naast hun studie een drukke agenda hebben zoals bijvoorbeeld topsporters of ondernemers kan deze minor daarom met betrekking tot de studeerbaarheid erg goed in hun behoefte voorzien.

Toetsing

De minor Waardecreatie binnen de Topsport wordt getoetst door middel van:

  • Een beroepsproduct per etappe (24 ECTS)
  • Een persoonlijk skillsportfolio en assessment (6 ECTS)

Aanvullende informatie

Locatie

Deze minor is onderdeel van Fontys Marketing en Communicatie in Tilburg, Professor Goossenslaan 1 en wordt gedragen door de opleidingen SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie. Veel gastcolleges en inspiratiesessies vinden plaats op een externe locatie. 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marjolein Roovers m.rooversrutten@fontys.nl en/of Marc van der Linden m.vanderlinden@fontys.nl

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.