Kies op maat

Inloggen Menu

Maatschappelijke Innovatie door Co-creatie

Wil jij je tanden zetten in complexe vraagstukken; vraagstukken die onze toekomst bepalen?...dan ben je hier aan het goede adres.

In deze minor ga je samen met werkveldpartners, coaches en onderzoekers aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van Circulaire Transitie, Veerkrachtige Steden en Digitale Transformatie. Dit doe je in een multidisciplinair team van studenten onder bezielende begeleiding van coaches en onderzoekers. De complexe vraagstukken ontstaan vanuit het werkveld en vanuit de lectoraten. Je bent daadwerkelijk bezig met vraagstukken die onze toekomst bepalen. Uniek aan deze minor is dat vanuit gelijkwaardigheid met het werkveld en de onderzoekers jij jezelf ontwikkelt als onderzoeker en als deskundige op een van de drie thema’s.

Met deze minor kies je voor onderwijs in een authentieke omgeving (dus op locatie in Brainport waar ‘het’ gebeurt, in een multidisciplinaire samenstelling op uitdagende toekomstgerichte onderwerpen. En dat alles in co-creatie. Ja, er is lef voor nodig om je voor deze minor aan te melden.

Wat ga je doen?

Vanuit de minor willen we je laten ervaren dat dit de themas zijn waar jouw generatie en toekomstige generaties zich vanuit diverse vakgebieden op een innovatieve manier moeten bezighouden. Bij de start van de minor vinden de zogenaamde vraagarticulatiesessies plaats. Dit zijn sessies waar alle stakeholders bij elkaar komen. De werkveldpartners leggen hun cases voor, de lectoren presenteren de onderzoeksagenda en samen met de coaches en jou gaan ze op zoek naar de match tussen de case en een onderzoeksvraag. Dit is een tijds- en kennisintensief proces wat wordt afgesloten met een bepaling van jouw onderzoeksvraag. En even voor de duidelijkheid…. Je doet dit niet in een schoollokaal maar in een omgeving die we ‘innovatiehub’ hebben genoemd. Een plek in de stad Eindhoven, op de campus van de TU Eindhoven of op de befaamde High Tech Campus. De afgelopen periodes hebben studenten zich bijvoorbeeld beziggehouden met projecten voor de introductie van 5G in ziekenhuizen, voor de haalbaarheid van een kledingbibliotheek voor gebruikte kleding en voor de herinrichting van een complete woonwijk in Eindhoven. Uitdagende en bevredigende projecten

Leerdoelen

Je bent eigenaar van je eigen leerproces en verzamelt bewijzen om leeruitkomsten aan te tonen. Je levert aan het einde een portfolio in waarmee je de volgende leeruitkomsten aantoont:

  1. Je beheerst de theoretische concepten rondom de drie thema’s (Veerkrachtige Steden, Digitale Transformatie en Circulaire Transitie) en kunt toelichten waarom deze maatschappelijk relevant zijn.
  2. Je formuleert een onderzoeksopdracht op basis van onderzoek en analyse van een complex maatschappelijk vraagstuk binnen het gekozen thema van de minor .
  3. Je bent in staat kennis van het gekozen thema (Veerkrachtige Steden, Digitale Transformatie of Circulaire Transitie) te begrijpen, toe te passen, te analyseren en te evalueren.
  4. Je bent in staat de factoren te analyseren in een interdisciplinair samenwerkingsverband en is in staat te reflecteren op jouw samenwerkingsvaardigheden.
  5. Je onderbouwd op welke wijze de opgedane kennis en vaardigheden in de minor bijdragen aan jouw professionele ontwikkeling.
  6. Je beschrijft en verantwoord op basis van opgedane kennis en ervaring jouw visie op de toekomstige ontwikkeling van het gekozen vraagstuk.

De bewijzen en feedback worden verzameld in een portfolio in Canvas. Je krijgt een minorprogramma aangeboden middels een vast weekprogramma (Je dient ook op vast dagen aanwezig te zijn).  Gemiddeld zullen dat drie dagen in de week zijn.

Ingangseisen

Voorafgaand aan deelname aan de minor spreekt je met een van de coördinatoren werkzaam in de minor. Uitkomst van dit gesprek is een (niet bindend) advies om wel of niet deel te nemen aan de minor. Belangrijk is of jij jouw leerdoelen denkt te kunnen realiseren binnen de minor. In de minor werken studenten van verschillende opleidingen en verschillende leerjaren samen. Ofschoon deze minor zijn oorsprong vindt in het domein Economie en Communicatie richt de minor zich niet specifiek alleen op deze groep studenten. De diversiteit aan opleidingen is juist zeer gewenst. Je ervaart hoe verschillende disciplines aanvullend zijn.

Enkele ervaringen

 “Ik zie meer en meer in dat ik als student en mens ook een verantwoordelijkheid heb om wat te maken van mijn tijd hier op onze planeet – we moeten het zelf doen”

“Ik was eerst een beetje onwetend over digitalisering…vond het een beetje eng…maar nu zie ik de kansen die het biedt”

“ik vond het echt tof om met andere studenten van compleet andere studies samen deze reis te maken…. We hebben een mooi verhaal samen gecreëerd”

“Mijn coach was ook echt heel kundig op het gebied van circulariteit. Ik heb veel van haar geleerd. Dat had ik in mijn opleiding nog niet zo ervaren”

“De vijf maanden in deze minor hebben mij een enorm rijk netwerk gebracht”

Toetsing

Aan het einde van de minor lever je je portfolio in en vindt er een criterium gericht interview plaats.

Aanvullende informatie

Hieronder een video die jou uitlegt wat het (samen)werken in deze minor inhoudt. Je krijgt een goed beeld hoe onze Innovatiehubs werken.

De minor heeft Nederlands als voertaal en wordt aangeboden in Eindhoven op verschillende locaties (o.a. de High Tech Campus en de TuE campus). Meer informatie kan ook worden ingewonnen op r.boon@fontys.nl en/of fec-innovatiehub@fontys.nl

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.