Kies op maat

Inloggen Menu

Popcultuur

De minor Popcultuur wordt aangeboden door de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. De academie is onderdeel van de school Minerva in Groningen en is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Binnen de minor bieden we je de mogelijkheid om intensief te werken aan een eigen project in het werkveld van de popcultuur. Je geeft zelf artistiek inhoudelijk en organisatorisch vorm aan je project en krijgt daarbij begeleiding vanuit de opleiding. Je draait als minorstudent mee in het tweede jaar van onze hoofdfase en krijgt dan ook de gelegenheid om samenwerkingen met andere studenten aan te gaan. Wanneer je een artistieke maker bent met een brede interesse voor(interdisciplinaire) projecten binnen de popcultuur dan is deze minor iets voor jou.

We kennen twee verschillende invalshoeken afhankelijk van het semester waarin je instroomt.
Het eerste (Fall) semester ligt de focus op het zogenaamde Kernprogramma. De focus ligt op het ontwikkelen van een artistiek concept, het doen van experimenten en vervolgens het de wereld in brengen van wat je gemaakt hebt.  Het tweede (Spring) semester ligt de focus op het doen van artistiek onderzoek, het maken van een artistiek eindproduct en de organisatie van je proces. Bij het tweede semester zal er ook aandacht zijn voor het ontwikkelen van het concept.

Leerdoelen

Voordat je aan een project begint, leg je samen met je begeleiders je leerdoelen vast. De onderwijsomgevingen waarin je werkt zijn: Mind, Body, Soul en de flexibele ruimte. Bij Mind ligt het accent op het begeleiden van je artistieke proces zowel inhoudelijk als uitvoerend. Het gaat om het grote geheel. Bij Soul ligt het accent op de skills die je als artiest nodig hebt. Je hebt daarin de keuze uit 3 beroepsrollen: writer/composer, performer of visualiser/designer. Bij Body 1 en 2 (semester 1) ligt het accent op concepting en bij Body 3 en 4  (Semester 2) op ondernemerschap en het doen van fieldtrips waarin je werk van andere makers moet analyseren. De flexibele ruimte betekent dat je binnen de school Minerva kunt kiezen uit een module (praktisch of theoretisch).

Zelfstandig werken en zelf initiatief nemen zijn belangrijke eigenschappen die je moet hebben om je projecten te realiseren. Afhankelijk van je kennis en ervaring bedenk je een project dat zo goed mogelijk bij jou past en binnen de context van de opleiding. Enkele voorbeelden van projecten zijn: het maken van artwork voor een band (huisstijl, fotoshoot album cover, presentatie op social media), maken van een eigen zine (inhoud en vormgeving), maken van een interdisciplinaire performance (spoken word, muziek, visuals) etcetera.

Ingangseisen

Voor aanvang van de minor nodigen wij je uit om middels een intakegesprek te kijken of jouw verwachtingen ten aanzien van de minor overeen komen met wat de Academie te bieden heeft.

Je moet je HBO propedeuse behaald hebben.

Literatuur

Volgt na inschrijving.

Rooster

Het gaat om voltijd onderwijs.

Toetsing

Je project wordt na afloop van het semester per studie-onderdeel beoordeeld. Je toont je ontwikkeling aan door te voldoen aan de  gestelde leeruitkomsten die gekoppeld zijn aan kerntaken en aan diverse niveau eisen. Het Mind /Soul deel sluit je af met een portfolio assessment, de Body delen sluit je af met specifieke opdrachten en de flexibele ruimte wordt ook afgesloten met een opdracht.

Aanvullende informatie

Er zijn in totaal 5 plaatsen beschikbaar.