Kies op maat

Inloggen Menu

Mensen met een licht verstandelijke beperking

De minor ‘Mensen met lichte verstandelijke beperkingen’ (lvb) is bedoeld voor voltijd studenten die een opleiding doen in de sector Zorg en Welzijn. 

Wil je je meer verdiepen in de doelgroep van mensen met een licht verstandelijke beperking? Dan is deze minor je kans! Het minorprogramma biedt je een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering. Voor deze verbredende minor hoef je niet perse veel ervaring met de doelgroep te hebben.

Een combinatie van denken en doen

Denken betekent dat je het spanningsveld tussen persoonlijke problematiek en maatschappelijke vraagstukken leert ontdekken. Vanuit zowel orthopedagogisch als sociologisch oogpunt leer je kijken naar verstandelijke beperkingen en verken je actuele vraagstukken rondom mensen met een lichte verstandelijke beperking. Dit alles gebeurt vanuit het principe ‘nothing about us without us’.

Doen betekent in dit kader dat je samen met ervaringsdeskundigen met lvb traint. Je schrijft dan ook niet een casus over mensen met lvb maar met hen. Tevens leer je problemen te benaderen vanuit meerdere perspectieven en schrijf je een vakblad daarover. Daarnaast wordt je een maatje van iemand met lvb.

Deze minor is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld waardoor steeds de nieuwste ontwikkelingen en "best practices" worden meegenomen in de minor. Doordat je de minor volgt met studenten van verschillende studierichtingen, bespreek je onderwerpen vanuit verschillende perspectieven. Mede hierdoor ontwikkel je je visie als beginnend interdisciplinair professional.

Leerdoelen

Wat leer je bij de minor lvb?

  • Perspectieven op lvb: Orthopedagogiek & Sociologie - 10 ECT
  • Methodisch handelen (Training I  en maatjesproject) - 5 ECT
  • Professionele attitude (Training II  en maatjesproject) - 5 ECT
  • Ken je doelgroep (project) - 10 ECT
    TOTAAL: 30 ECT

Ingangseisen

Propedeuse behaald

45 EC behaald in jaar 2

Stage- of werkervaring met mensen met een lvb is een pre.

Literatuur

Literatuur wordt bekend gemaakt in de BlackBoard course 

Toetsing

• vaardigheidstoets
• groepsopdracht: casus schrijven en vakgesprek (individuele beoordeling)
• professioneel product

Aanvullende informatie

Wil je, op het moment dat je een Leerovereenkomst hebt gedownload, een mail sturen naar de coördinatoren van de minor, Marijke Loerts (m.loerts@pl.hanze.nl) en Jaap Olthof (j.olthof@pl.hanze.nl)