Kies op maat

Inloggen Menu

Jeugd- en gezinsprofessional

De minor Jeugd- en gezinsprofessional richt zich op de doelgroep jeugd. Hieronder wordt verstaan; kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, met een uitloop naar 23 jaar. Deze levensfase wordt gekenmerkt door ontwikkeling en groei. Jeugdigen hebben opvoeding en begeleiding nodig die hen vormen en die hen stimuleren om een zelfstandige levenskoers uit te zetten, een gezonde leefstijl te ontwikkelen, te leren participeren in de samenleving en om medeverantwoordelijkheid te gaan dragen voor en in de samenleving.

Als professional leer je binnen de minor bij te dragen aan het bevorderen en benutten van de ontwikkelingskansen van jeugdigen zodat deze kunnen uitgroeien tot gezonde, autonoom functionerende en participerende volwassenen. Als professional leer je de veiligheid van kinderen en jongeren in het oog houden en bedreigingen van de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling te voorkomen, weg te nemen of ze tegen te gaan. Als professional leer je de opvoedcompetentie van ouders te versterken! Je verkent je positie als sociaal professional in de keten en je leert om onder andere met behulp van de beroepscode je rol ter ondersteuning van het sociaal functioneren van jeugdigen en hun gezin in de keten vorm te geven.

 

Leerdoelen

De minor bevat leeruitkomsten/competenties passend bij de module Jeugd- en gezinsprofessional, gebaseerd op het landelijk opleidingsprofiel Social Work in afstemming met de eisen voor de SKJ registratie.

Ingangseisen

Propedeuse behaald

Opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Toegepaste Psychologie (TP) en Social Work voltijd en deeltijd (niet toegankelijk voor voltijdstudenten die het major profiel Jeugd volgen).

Praktijkervaring in de vorm van b.v. jaarstage Social Work of andere vorm van stage. Wanneer je geen praktijkervaring hebt, dan kun je niet deelnemen aan de minor. Mocht je wel enige praktijkervaring hebben, dan kan in overleg met de coördinatoren, via een intake worden gekeken of je praktijkervaring voldoende is om deel te nemen.

Literatuur

Er wordt gebruik gemaakt van actuele literatuur die elk jaar wordt aangescherpt aan de ontwikkelingen binnen de jeugdhulpverlening.

Rooster

Lesdag

Elke woensdag van 09.30 uur tot 16.00 uur

Toetsing

Gedurende de minor zoek je contact met een jeugdige (en bij voorkeur ook diens systeem), waarmee je in gesprek gaat en een aantal deelopdrachten uitvoert, zoals:

 

De jeugdprofessional: Poster met betrekking tot wet-en regelgeving en beroepscode – 5 EC

Kind in beeld: Anamnese, analyse verslag – 5EC

Methodische deskundigheid: Begeleidingsplan; verslag – 5EC

Werken met effectieve interventies: Uitvoering interventie en gespreksvoering; film – 5EC

Focus op veiligheid: Veiligheidsbeoordeling; invullen risicotaxatie instrument – 5EC

Positioneren als professional: casuistiekbespreking – 5EC

Reflectie – verslag en CGI

 

Iedere opdracht wordt afgerond met een CGI – als alle onderdelen achter elkaar worden gevolgd worden allen opdrachten gezamenlijk in één afsluitend CGI getoetst.

Aanvullende informatie

Om in aanmerking te komen voor de SKJ-registratie zal deze minor voor een aantal verplicht zijn en voor een aantal niet. Tevens zal voor een aantal studenten gelden dat je na de opleiding nog een praktijkprogramma moet volgen. Dit programma wordt ook door de Hanzehogeschool vanuit Hanzepro aangeboden. We kijken graag met je mee wat er voor jou nodig is om de SKJ-registratie te behalen.