Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Governance, Risicomanagement & Compliance

Risicomanagement is een hot topic bij organisaties. Niet voor niets, want de kranten staan vol met berichten over falende bestuurders en toezichthouders, boekhoud-, fraude- en privacyschandalen en organisaties die zich niet aan wet- en regelgeving hebben gehouden.
Zulke incidenten hebben grote invloed op het imago en de performance van een organisatie. Stakeholders verliezen het vertrouwen, het aantrekken van nieuw vermogen wordt moeilijk, klanten lopen weg en hoge boetes kunnen leiden tot discontinuïteit van de organisatie. Ook moeten steeds meer organisaties een in control statement afgeven. Goed bestuur (governance), een adequaat risicobeheersingssysteem en voldoen aan regels (zowel wet- en regelgeving, als interne normen en waarden; de compliance) zijn daarvoor een vereiste.
De minor GRC sluit aan bij de behoefte van het bedrijfsleven en de (semi-)publieke sector aan in risicomanagement geschoolde professionals. De minor geeft hbo-studenten in de economische en juridische sector daardoor een meerwaarde op de arbeidsmarkt.
GRC geeft inzicht in het dashboard van een organisatie. Je leert welke ‘knoppen’ er op zo’n dashboard zitten en hoe je hieraan kunt draaien om de organisatie in control te krijgen en te optimaliseren. Hierbij komen zowel de hard controls (financieel, organisatorisch, en juridisch risicomanagement) als de soft controls (de gedragskant van mensen, zoals integriteitsmanagement, privacymanagement en persoonlijk leiderschap) aan bod. Gewapend met je nieuwe kennis over risicomanagement voer je met een door jou ontworpen vragenlijst een bedrijfskundige audit uit bij een organisatie en adviseer je over de beheersing en verbetering van de organisatie- en bedrijfsprocessen. Ook ga je een organisatie adviseren over privacybeleid en leer je hoe je eigen Persoonlijk Leiderschap kunt inzetten om dit alles voor elkaar te krijgen.

Leerdoelen

De Minor is als volgt opgebouwd:

Periode 1:
Project 1 - 3ec
Organisatorisch Risicomanagement - 3ec
Juridisch Risicomanagement - 5ec
Integriteitsmanagement - 4ec
Periode 2:
Project 2 - 5ec
Financieel Risicomanagement -  3ec
Privacymanagement - 4ec
Persoonlijk Leiderschap - 3 ec

Aanvullende informatie

Let op:

Inschrijven via Kies op Maat is geen garantie dat er een plek beschikbaar is. Het kan zijn dat de Minor vol zit op het moment dat jouw inschrijving bij de opleiding binnen komt. Je krijgt hiervan bericht.

Mochten er minder dan 20 studenten zich hebben ingeschreven voor deze Minor, dan is de kans aanwezig, dat de Minor niet zal starten. Je ontvangt hiervan bericht.

Ingangseisen

Geen

Toetsing

Opdrachten en toetsen

Literatuur

staat op de Hanzesite en wordt gestuurd na toelating

Rooster

Deze wordt opgestuurd en komt op de Hanze site in juli.