Kies op maat

Inloggen Menu

Muziek- en cultuureducatie

https://youtu.be/G24ag_Pkn8s

De wereld zit vol muziek! Muziek raakt mensen. Muziek zorgt voor plezier, energie en ontspanning. Het is luisteren, zingen, spelen, dansen, vastleggen en creëren om zo je eigen talenten te ontdekken. Iedereen is muzikaal, op wat voor manier dan ook. Voor kinderen is muziek belangrijk. Door middel van muziek leren kinderen zich uiten en samenwerken. Hun inlevingsvermogen wordt gestimuleerd, maar muziek kan ook helpen bij de verwerking van andere leerstof.

Sinds 2014 is de landelijke stichting Méér Muziek in de Klas actief, met als erevoorzitter Koningin Máxima. Steeds meer basisscholen onderschrijven het belang van muziekonderwijs. Overal in het land worden convenanten ondertekend om ervoor te zorgen dat kinderen weer structureel muziekonderwijs krijgen. De behoefte aan goed geschoolde leerkrachten muziek en vakspecialisten muziek is op basisscholen enorm.

Door middel van de minor muziek- en cultuureducatie van de Hanzehogeschool Groningen word je opgeleid als vakspecialist muziek. Ook wanneer je (nog) niet zoveel ervaring hebt in het geven van muziekonderwijs of nog weinig ervaring hebt met het bespelen van een instrument is het een haalbare minor. We nemen je stap voor stap mee in het leren geven van goede muzieklessen, je leert een akkoord- en melodie-instrument bespelen en er is veel aandacht voor het samen musiceren. We werken samen met het Prins Claus Conservatorium en de onderzoeksgroep Kunsteducatie. Kortom: een minor vol muzikaal plezier!

Naast het reguliere programma gaan we tijdens de module ‘De kracht van muziek’ in op de rol van muziek als middel om te werken aan doelen onder andere op sociaal-emotioneel gebied, zelfbeeldontwikkeling, gedragsvorming en executieve functies. Je leert muzische activiteiten op een pedagogische manier in te zetten om kinderen bewust te maken van hun mogelijkheden. Deze vaardigheden zijn zowel in het regulier basisonderwijs als het speciaal basisonderwijs toepasbaar.

Bij het behalen van een voldoende resultaat op deze minor: ontvang je het post-hbo diploma vakspecialist!

Inhoud:

De minor bevat onder andere de volgende onderdelen:

-Muziekdidactiek en muziekpedagogiek van het basisonderwijs

-Ontwerpen van muzieklessen

-Kennismaking met diverse muziekmethodes

-Bespelen van een melodie-instrument

-Bespelen van een akkoordinstrument

-Muziektheorie

-Module ‘De kracht van muziek’

-Rol van de cultuurcoördinator (incl. mogelijkheid tot certificering)

Competenties

  • De competenties van deze minor sluiten aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs en bij de kennisbasis muziek voor de pabo.

Leerdoelen

De leeruitkomsten:

  1. Binnen deze minor verdiepen de studenten zich in de zes domeinen van muziek, namelijk zingen, muziek maken, bewegen, luisteren, vastleggen en improviseren/ componeren
  2. Door het inzetten van de eigen instrumentale- en vocale vaardigheden zorgen de studenten voor een rijke muzikale leeromgeving op de stageschool.
  3. De student leert hoe hij muzieklessen ontwerpt, een doorlopende leerlijn muziek ontwikkelt en hoe muziek ingezet kan worden als krachtig muzisch middel om buitenmuzikale doelen in de klas te bereiken.

Aan het einde van deze minor is er voor de student de mogelijkheid om het diploma Vakspecialist Muziek te behalen.

Daarnaast is het voor de student mogelijk om het certificaat Intern Cultuur Coördinator (ICC’er) te behalen. Binnen de lessen cultuureducatie is er aandacht voor het ontwikkelen van een persoonlijke visie op cultuuronderwijs en het beschrijven van het beleid.

Ingangseisen

Om deel te nemen hoef je geen expert te zijn in muziek, maar moet je vooral zin en motivatie hebben om je muzikaal te ontwikkelen

De volgende voorwaarden van deelname zijn van belang:

  • Je staat ingeschreven bij een bachelor lerarenopleiding (zoals de PABO, Docent Theater, Docent Beeldend, etc.) en bent in het bezit van je propedeusediploma. We adviseren je de minor met zo min mogelijk studieachterstand te starten: we gaan er vanuit dat je 100% beschikbaar bent.
  • Je hebt alle leeruitkomsten muziek uit voorgaande pabo-jaren voldoende afgerond.
  • Iedere student start op zijn eigen niveau. Om het startniveau te bepalen vindt er een kort gesprek plaats. Na inschrijving zal één van de docenten contact met je opnemen over het inplannen van het gesprek. Heb je twijfels hierover of wil je eerst een oriënterend gesprek voeren dan kan je altijd een mail sturen naar Maud Zweers (m.zweers@pl.hanze.nl) of Marike Schepers (m.r.schepers@pl.hanze.nl)
  • NB: het kunnen bespelen van een muziekinstrument is geen vereiste.

Inschrijven is mogelijk vanaf heden. We zetten de minor begin mei dicht als de deadline van het aantal studenten is gehaald, die deze minor willen volgen.

Rooster

Het rooster van deze minor Muziek en Cultuureducatie wordt getoond onder de tegel Rooster van de Hanzehogeschool Groningen. Ga uit van twee lesdagen per week op de Hanzehogeschool (meestal de maandag en woensdag) en één lesdag op je stageschool.

Toetsing

Het rooster met de af te nemen tentamens wordt gepubliceerd bij de Pedagogische Academie op de site van de Hanzehogeschool. MijnHanze, praktische informatie, jaarplanning. De minor wordt afgesloten door deelname aan het eindtentamen, de ‘masterproof’, waarbij de student met klasgenoten een muziekdidactische activiteit uitvoert.

Aanvullende informatie

Iedere student start op zijn eigen niveau. Om het startniveau te bepalen vindt er een kort gesprek plaats. Na inschrijving zal één van de docenten contact met je opnemen over het inplannen van het gesprek. Heb je twijfels hierover of wil je eerst een oriënterend gesprek voeren kan je altijd een mail sturen naar Maud Zweers (m.zweers@pl.hanze.nl) of Marike Schepers (m.r.schepers@pl.hanze.nl)

Voor studenten van de Hanzehogeschool is het tevens mogelijk om in periode 1 lessen te volgen (15 EC) als deel om de profileringsruimte te vullen.