Kies op maat

Inloggen Menu

Koninkrijkszaken Introductie

Sociaal culturele ontwikkelingen; geschiedenis,  staatkundige verhoudingen, politiek systeem en bestuurlijke relaties; actuele beleidsthema’s en juridische casuïstiek, organisatie van rampenbestrijding in Caribisch en Europees Nederland, rol van politie, leger en kustwacht in zowel Caribisch als Europees Nederland. Economische ontwikkelingen in Caribisch Nederland, financiële verhoudingen en financieel toezicht.

Leerdoelen

De minor KZ verdiept zich in de relatie tussen Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Niet alleen in onderlinge relaties, maar eveneens in relatie tot de regio en de EU.

Het programma richt zich op het profiel van de faculteit: openbaar bestuur, recht en veiligheid. Caribisch Nederland valt onmiskenbaar binnen het domein van de faculteit BRV, maar is sterk onderbelicht.

Doelstelling is om het Caribisch deel van het Koninkrijk binnen de faculteit vorm te geven. Enerzijds betekent dit voor studenten uit Caribisch Nederland dat een wens in vervulling gaat: de ‘eilanden’ worden gezien. Veel studenten hebben aangegeven op de Haagse te komen studeren om daarna bij te dragen aan de ontwikkeling van de samenleving in Caribisch Nederland. Anderszijds is het doel om studenten te introduceren bij dit bijzonder deel van het Koninkrijk, waarbij de thema’s van de faculteit steeds in een ander perspectief staan of context moeten worden gezien dan in Nederland. Het karakter van de minor is dan om langs de lijnen van BRV verdieping te zoeken en de situaties niet alleen te kennen en te begrijpen maar ook te vergelijken, verklaren en te waarderen.

Ingangseisen

Propedeuse afgerond.

Studenten moeten gemotiveerd zijn om te verdiepen in de relaties binnen het koninkrijk. 

Literatuur

Literatuur wordt door de docenten via Brightspace aangeboden.

Rooster

Fulltime, zie Programmaoverzicht in Studiewijzer.

Toetsing

TOETS01

Individueel examen

SCHRIFT

30

5,5

blok1: week 9/ blok 2 week 4

Cijfer

TOETS02

Individueel portfolio

IND.OPDR

30

5,5

blok1: week 9/ blok 2 week 4

Cijfer

Aanvullende informatie

Het programma bestaat uit hoor- en werkcolleges. Het merendeel van de colleges wordt verzorgd door docenten van de faculteit BRV, maar er zijn ook een aantal gastdocenten betrokken van andere instellingen. Een aantal college’s worden aangeboden in het Engels.

 Daarnaast worden er werkbezoeken afgelegd aan de belangrijkste betrokken organisaties en instellingen. Omdat de praktijk centraal staat in dit programma zijn er behalve colleges ook momenten voor consultatie. Deze zijn ook in het rooster opgenomen. Tenslotte wordt iedere groep een coach aangeboden, ter voorbereiding op ‘de zitting’ bij de Raad van State. Met deze coach maken de groepen zelf afspraken.  

 Gedurende het gehele programma wordt er in een groep van ongeveer 8 studenten samengewerkt voor een opdrachtgever uit het veld, die een voor hem of haar relevante en actuele opdracht aanreikt. De resultaten hiervan worden in een slotbijeenkomst gepresenteerd aan de opdrachtgever. Hier zullen ook de andere opdrachtgevers bij aanwezig zijn. Samenwerken en presenteren maakt daarom een belangrijk onderdeel uit van het programma.  

Aanwezigheidsplicht 

Tijdens de minor geldt er een aanwezigheidsplicht. Bezoeken aan instellingen en de college’s van gastdocenten zijn verplicht. Ook is het college van Abiola Makinwa verplicht. Bij het missen van een verplicht college maakt de student een compensatie-opdracht. Bij het missen van meer dan één verplicht college kan uitsluiting van de minor het gevolg zijn, dit ter beoordeling door de coördinator. 

Aanwezigheid bij de overige college’s en workshops is gewenst. Daar mogen er maximaal 2 van worden gemist. Bij het missen van meer dan 2 colleges maakt de student een compensatieopdracht.